La răspântia străzilor Traian cu Basarabiei: Paragină, gropi şi modernitate
Foto: Foto: Vasile Caburgan

La răspântia străzilor Traian cu Basarabiei: Paragină, gropi şi modernitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Răspântia străzilor Traian cu Basarabiei este punctul în care am aflat şi am văzut, la întâlnirea cu cititorii de joia trecută, rănile acestui colţ de oraş, pe cât de aglomerat şi la îndemâna gălăţenilor (fiind drumul care duce spre Piaţa Centrală şi ieşirile din oraş înspre port şi Tg Bujor) pe atât de părăginit. Este un dialog între blocurile noi, moderne şi cât de cât întreţinute, şi străzile părăginile. Este un loc ușor dezolant dacă avem în vedere trotuarele care sunt mâncate de vreme, bordurile care nu se mai văd și carosabilul care e parțial pavat cu piatră, şine de tramvai şi gropi... Pietonul, dar şi şoferul se zbat între asfaltul amestecat cu pământ, linia de tramvai şi pavajul pietruit care ne pune pe toţi la mari încercări. Şi dacă am depăşit aceste ispite din această parte a Galaţiului, comunitate aflată într-o interminabilă tranziţie, trebuie să facem şi puţin slalom printre gurile de canalizare nefixate care sunt un real pericol pentru văzători, darămite pentru nevăzători.

"Este îngrozitor să fii conducător auto în Galaţi. Teoretic, noi avem staţia de taxi în centrul oraşului, vizavi de Electrica, dar uitaţi-vă că atât asfaltul din staţia de taxi, cât şi bordura sunt aproape inexistente",  ne introduce în temă unul dintre taximetriştii ce se afla "în orele de şomaj". 

Conducătorii auto de la firmele de taxi ne-au relatat despre ”craterele” de pe străzile noastre toate, mai ales de pe străzile Traian şi Basarabiei care, deşi la centru, sunt pline de gropi, de gunoaie şi de praf.  Unul dintre şoferi ne-a relatat cum într-una din zilele trecute mergând să onoreze o comandă, în Micro 40, între blocurile C4 şi C3, a rămas cu maşina într-o groapă. "Ca să  astupe groapa, oamenii aruncase gunoi în ea şi aşa am ajuns să mă blochez şi să apelez la cei din jur ca să scot maşina din groapa capcană", spune el. "Nici strada Basarabiei, cum vii dinspre Coşbuc, nu este mai bună. Deşi a fost modernizată în anii din urmă, pe unele porţiuni arată ca un drum de ţară", adaugă un alt coleg.

Rănile teilor de pe Traian

Ca în oricare parte a urbei noastre, teii încă mai rezistă pe strada Traian. Însă din ce în ce mai greu. Acum, când vegetația lipsește, se văd foarte bine rănile copacilor. ”Crengile au fost rupte vară de vară, când teiul era înflorit,  și uitaţi că unii dintre ei nu mai au coroană. Ar trebui să li se facă o igienizare. şi ar trebui ca organele de ordine să aplice legea, când e cazul”, spune Eugenia Plesnicuță.

Citit 1749 ori Ultima modificare Duminică, 17 Februarie 2013 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.