Când pudoarea e prost înţeleasă: Doamnelor, când aţi fost ultima dată la ginecolog?

Când pudoarea e prost înţeleasă: Doamnelor, când aţi fost ultima dată la ginecolog?
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

„Intervalele de timp la care vin doamnele la consultaţii se pot extinde până la 30 de ani” * „Un cancer bulversează viaţa femeii şi a familiei ei!”


„Am dureri menstruale!”, „Mă dor sânii!”, „Simt usturimi la contactul sexual!”. Doamnelor, cât de des vă plângeţi de măcar una dintre problemele de mai sus? Şi cât timp a trecut de la ultimul control ginecologic? Mda, pe multe ne trec fiorii la vederea mesei specifice de consultaţie. Şi ne amăgim cu gândul că aşa e normal, burta mai doare, sânii dor şi ei şi o pastilă calmantă sau o spălătură cu ceai de gălbenele are rol de panaceu. Despre cât de des ar trebui să mergem la ginecolog şi ce riscuri ne asumăm când n-o facem am discutat cu dr. Liliana Caraman şi cu dr. Mariana Stuparu Creţu, de la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Buna Vestire” din Galaţi.

Măcar o dată pe an

„În mod normal, o dată pe an, femeia trebuie să vină la consultaţie, fără a avea motive deosebite. Şi tot o dată pe an femeile ar trebui să-şi facă un examen Babeş-Papanicolau şi o ecografie mamară, pentru că mamografia se face după vârsta de 40 de an. În mod practic, femeile vin la ginecolog dacă au o problemă, iar dacă nu au, nu vin. Odată cu introducerea programului de screening gratuit pentru cancerul de col uterin am constatat cu stupoare că intervalele la care vin doamnele la consultaţii se pot extinde până la 30 de ani, unele în funcţie de ultima naştere”, spune cu îngrijorare dr. Caraman. Motivele invocate de doamnele care şi-au neglijat sănătatea sunt diverse, în top fiind lipsa banilor şi a timpului. Dr. Mariana Creţu Stuparu consideră că există o pudoare fals înţeleasă apropo de examenul ginecologic, dar şi o teamă faţă de masa specifică de consultaţii.

Riscuri mari

Vestea bună este că screeningul gratuit a determinat multe femei să vină la spital, Maternitatea „Buna Vestire” având cele mai bune rezultate pe Moldova la numărul de recoltări citologice. Ce găsesc ginecologii „la faţa locului”? De la leziuni cervicale - acesta fiind scopul programului de a depista cât mai repede posibil cancerul de col uterin - şi vaginite cu leucoree (manifestări care ar fi trebuit să ducă femeile la doctor) până la afecţiuni grave, cum e cancerul. Şi cumplita boală nu ţine cont de vârsta prea tânără sau de starea materială a pacientei... „Un cancer depistat bulversează viaţa femeii şi a familiei ei. Este o boală grea, care consumă energiile fizice, psihice şi materiale ale familiei, şi ar trebui ca femeile să vină cu încredere la control, pentru că este în beneficiul lor”, atrag medicii atenţia.

Dr. Mariana Stuparu Creţu le atrage atenţia femeilor că această teribilă maladie, cancerul, trebuie descoperită şi tratată atâta vreme cât este o boală de organ şi nu una de organism. „Un cancer depistat într-o fază incipientă are alt prognostic, alt tratament. În stadiul zero sau unu beneficiază de terapii chirurgicale conservatorii, prin care femeia îşi păstrează fertilitatea. La stadiul II şi III, terapiile se întind pe perioadă lungă şi intervenţia chirurgicală este radicală!”, a subliniat şi dr. Liliana Caraman.

Dr. Liliana Caraman: „Medicul trebuie să aibă o relaţie foarte corectă cu pacienta”

Testele suplimentare pe care medicii ginecologi le propun sau le fac pacientelor pot stârni uneori suspiciuni că specialistul are prea multe „curiozităţi” şi că la mijloc ar putea fi interese pecuniare. De aceea am întrebat-o pe dr. Liliana Caraman ce cuprinde un control clinic genital corect. „Presupune controlul aparatului genital extern şi intern, şi consultaţia sânilor care sunt glande influenţate de activitatea hormonală ovariană şi trebuie periodic examinate pentru că pot să dea nenumărate probleme, unele chiar foarte grave, cum e cancerul de sân. Consultaţia ginecologică mai presupune examenul cu valvele care să evidenţieze vaginul şi aspectul colului, şi examenul genital manual care pune în evidenţă aparatul genital intern adică uterul şi anexele. Medicul trebuie să aibă o relaţie foarte corectă cu pacienta şi să-i explice de ce vrea anumite investigaţii în raport cu ce aspecte patologice găseşte. Femeile se tem pentru că nu li se explică în mod corect ce anume s-a depistat anormal la examenul genito-mamar şi ce aşteptăm de la fiecare investigaţie complementară”, spune dr. Caraman. Dr. Liliana Caraman ne-a mărturisit că inclusiv când merge la coafor le îndeamnă pe doamne să nu-şi neglijeze sănătatea. Şi crede că este foarte important ca femeia să poată aborda şi discuta cu medicul problemele intime. "Doamnele trebuie să aibă un medic cu care să discute. Şi cu cât medicul cunoaşte istoricul pacientei, cu atât e mai bine. Măcar o dată pe an le rugăm pe femei să vină la un control. Să-şi aleagă un medic ginecolog cu care pot să comunice şi să vină la consultaţie, să-şi facă citologia şi ecografia de sân!", a pledat pentru sănătate dr. Caraman.

Dr. Mariana Stuparu Creţu: „Respect înseamnă să ai grijă de tine!”

„Eu vreau să le transmit tinerilor că respectul faţă de ceilalţi începe cu respectul faţă de tine însuţi şi respect înseamnă să ai grijă de tine inclusiv din punct de vedere al sănătăţii”, atrage atenţia dr. Mariana Stuparu Creţu. Medicul este revoltat de lipsa de educaţie sexuală care duce la informarea tinerilor de pe tot felul de site-uri şi reţele de socializare, unde numai date corecte nu se găsesc. „Nu de puţine ori pacientele spun că nu se spală în vagin că se întâmplă ceva acolo dacă te speli prea des şi de aici tot felul de consecinţe. Asemenea idei s-au perpetuat din vremea comunistă, când educaţia sexuală era inexistentă”, spune medicul. Dr. Stuparu Creţu atrage atenţia că nici un altfel de examen sau control nu-l poate înlocui pe cel ginecologic. „Ecografia este un examen complementar examenului genital. Ecografia nu vizualizează partea de consultaţie cu valvele, tuşeul care verifică sensibilitatea, consistenţa uterului, textele clinice. Iar examenul citologic nu poate fi suplinit. Nu are nimeni microscop nici în ochi, nici în sondă sau degete”, spune medicul.

De la tinereţe, fără limită de vârstă

  

Controlul ginecologic devine obligatoriu odată cu începerea vieţii sexuale. Dr. Mariana Stuparu Creţu consideră, însă, că înainte de primul contact sexual tinerii ar trebui să ceară informaţii  la cabinetele de planning familial. În felul acesta pot fi consiliaţi cum să se protejeze de bolile cu transmitere sexuală şi de eventuale sarcini, şi pot obţine gratuit prezervative sau contraceptive.

Dr. Liliana Caraman spune că a avut şi paciente de 80 de ani pe care le-a tratat. Şi atrage atenţia că nu există limită de vârstă la controlul ginecologic. Probleme pot apărea şi postmenopauză. "Menopauza nu înseamnă că totul se rezolvă, ba din contră, pot apărea lucruri grave, cum este cancerul de endometru, de ovar, care trebuie controlate", trage semnalul de alarmă dr. Caraman.

   

Citit 18940 ori Ultima modificare Duminică, 17 Februarie 2013 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.