WC-urile muzeu de la Nicoreşti

WC-urile muzeu de la Nicoreşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De mai bine de doi ani, Guvernul alocă bani pentru modernizarea şcolilor din mediul rural, în special pentru utilităţi: sistemul de încălzire, racordarea la apă curentă, toalete civilizate, refacerea instalaţiilor electrice.

Iniţiativa e mai mult decât bună, având în vedere că se tot vorbeşte de alinierea educaţiei româneşti la standardele europene. Însă nu de puţine ori aceşti bani au fost cheltuiţi degeaba. Un astfel de caz am întâlnit la Nicoreşti.

Bani aruncaţi în toalete

La şcolile de la Coasta Lupei, Ionăşeşti şi Fântâni s-au construit toalete noi în curte. Însă nu sunt folosite. Elevii merg tot la vechile WC-uri. Iar cele noi stau pe post de muzeu, probabil.

Toaletele noi de la Coasta Lupei aveau uşi, dar geamurile erau sparte sau nu fuseseră montate deloc. Ninsese şi zăpada se adunase înăuntru de-o şchioapă. Deşi nu este folosită, toaleta  se deteriorează din cauza intemperiilor.

Primarul Ionel Boghiu susţine că nu e treaba lui ca toaletele să funcţioneze: „Eu am făcut rost de bani ca să modernizez toaletele, directorii şcolilor ar trebui să pună femeile de serviciu să toarne apă şi să se folosească toaletele noi. E vina directorilor”, spune edilul destul de detaşat, deşi am aflat că la Şcoala din Coasta Lupei învaţă chiar şi copiii dumnealui.

Oamenii din şcoli susţin că toată treaba a fost făcută precum carul pus înaintea boilor: „S-au dat o mulţime de bani ca să se facă WC-uri moderne, în condiţiile în care satele nu sunt racordate la reţeaua de apă. S-a început racordarea la Fântâni acum doi ani şi nici acum nu-i terminată. Până se va face acest lucru, WC-urile se vor deteriora, iar instalaţiile vor fi probabil furate”, ne spune liderul de sindicat de la Şcoala Nicoreşti, Lazăr Petrică.

Ce „parfum” …

În satul Nicoreşti, altă problemă. Conform noilor directive, toaletele de la grădiniţa nouă şi de la şcoala care se află în renovare vor fi incluse în clădirea şcolii.

Deşi Nicoreştiul are reţea de apă curentă împreună cu satul Dobrineşti, apa curge doar trei zile pe săptămână, dintre care una e sâmbătă. Dascălii susţin că la vară va fi nenorocire cu mirosurile insuportabile.

„Vă daţi seama că vom arunca găleţi de apă, dar asemenea toalete înăuntrul şcolilor nu se pretează dacă nu ai apă curentă. Din cele cinci zile cât învaţă copiii în şcoală, doar două avem apă, pentru că sâmbăta nu se fac cursuri.

În plus, pentru această toaletă ni s-a luat o sală de clasă, când putea fi făcută separat, sau se putea extinde corpul de clădire fără să afecteze numărul încăperilor unde se învaţă”, ne spune profesoara Nicoleta Gogotă.

La Grădiniţa nouă de la Nicoreşti toaleta arată ca după revistă. Din nefericire şi aici vor fi probleme, pentru că nu s-au făcut fosa septică. Ar mai trebui în jur de 30.000 de lei pentru realizarea acesteia.

Primarul Ionel Bogiu ne-a declarat că nu se va mai aloca nici un leu de la Primărie pentru acest lucru: „Se poate folosi fosa septică de la şcoală. În plus, am depus un proiect pentru realizarea unui sistem de canalizare în Nicoreşti”, ne-a lămurit acesta. Şi până devine proiectul realitate?

Ca urmare, până la terminarea şcolii şi a lucrărilor de canalizare, oamenii şcolii au de ales: fie folosesc tot vechile toalete, fie suportă mirosurile…

După cum se vede, ne modernizăm şi în mediul rural, dar fără cap, punând, de multe ori, carul înaintea boilor.

Foto 1: Toaleta de la Coasta Lupei – pe post de muzeu

Foto 2: La Grădiniţa din Nicoreşti - frumos, dar „parfumat”

Citit 1306 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.