Cum ne păstrăm sănătatea în ciuda vremii schimbătoare

Cum ne păstrăm sănătatea în ciuda vremii schimbătoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă şi să se vaccineze antigripal, pentru evitarea îmbolnăvirilor.

Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor sau folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi in special prin contractarea virusului gripal. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este necesar să se folosească mijloacele de protecţie adecvate. Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse) este esenţială pentru menţinerea unui corp sănătos. De asemenea, este bine persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau ale apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Vaccinul antigripal, ineficient pentru vârstnici

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunţat că în săptămâna 11- 17  februarie 2013 activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, cu tendinţa de extindere regional în zona de nord-est (Iaşi, Suceava, Neamţ, Galaţi) şi în zona centrală. Până la data de 17 februarie 2013 au fost vaccinate antigripal 822.185 de persoane din grupe de risc în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii. Ca în fiecare an, în cadrul acestei campanii sunt vaccinate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare,  boli metabolice (diabet zaharat), copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical şi mai ales gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC. Dincolo de toate aceste recomandări şi atenţionări, însă, un studiu publicat la sfârşitul săptămânii trecute în SUA arată că vaccinul antigripal produs în acest an oferă o protecţie de doar 9 la sută în cazul persoanelor vârstnice. Potrivit doctorului Viorel Alexandrescu, medic primar microbiologie la Institutul Cantacuzino, citat de Evz.ro, este mai ieftin să cumperi un vaccin decât să tratezi o gripă. “Cât despre eficacitate, fiecare om reacţionează diferit, în funcţie de vârstă şi de bolile asociate”, explică specialistul.

Citit 1809 ori Ultima modificare Luni, 25 Februarie 2013 15:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.