Big Brother pentru asociaţiile de proprietari. Cum pot fi controlaţi eficient administratorii

Big Brother pentru asociaţiile de proprietari. Cum pot fi controlaţi eficient administratorii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Campania "Vieţii libere" - "Tu ştii ce face administratorul tău?" - a avut efecte inclusiv în mediul academic. Astfel, Narcisei Condrea, fostul administrator de patrimoniu al Universităţii "Dunărea de Jos", ne-a înmânat un studiu privind modul în care se poate eficientiza activitatea administraţiilor de proprietari. Proiectul, intitulat “Autoritatea de reglementare, monitorizare şi control a asociaţiilor de proprietari" are, potrivit autoarei, "scopul de a găsi soluţia privind diminuarea insuccesului înregistrat de activitatea de administrare a imobilelor în coproprietate".

Documentaţie temeinică

"Soluţia prezentată în acest material este rezultatul a doi ani de studiu privind actele normative interne care au reglementat de-a lungul timpului acest tip de activitate, actele normative şi tipurile de administrare practicate în ţările dezvoltate economic, tipurile de comportament al proprietarilor, relaţiile dezvoltate în timp între proprietari şi administratori, fenomenul infracţional şi cauzele care au determinat acest fapt", a declarat fostul administrator de patrimoniu al Universităţii "Dunărea de Jos".

Potrivit acesteia, lipsa cadrului legislativ corespunzător îi predispune pe administratori, în actuala lor formă, la diverse forme de fraudă. "Absenţa unei structuri abilitate de a gestiona şi controla activitatea administratorilor, lipsa la nivelul autorităţilor centrale locale a cadrelor cu experienţă şi pregătire în domeniul administrării, precum şi în rândul noilor proprietari - preşedinţi, membri în comitet, cenzori, care să se ocupe în noile condiţii de problema locuinţelor, au creat probleme uriaşe de-a lungul timpului. Propriile interese ale celor cu funcţii de conducere în administraţie, în calitate de proprietari, ar trebui să se afle tot timpul pe planul doi, iar interesele personale, fie ele financiare sau de alt tip, nu trebuie să influenţeze în niciun fel părerile sau deciziile lor", a mai spus Narcisa Condrea. Aceasta a completat: "Singura soluţie existentă până în prezent la îndemâna proprietarilor a fost instanţa de judecată, cu proceduri îndelungate şi costisitoare".

Incubator de afaceri

Conform acestui studiu, fiecare administraţie poate fi privită ca o afacere. "Este binecunoscut faptul că o asociaţie de proprietari nu se poate ocupa de propriile interese doar în cadrul unor adunări generale. În acelaşi timp, ea este o organizaţie care aparţine sectorului privat. Astfel, ea nu poate şi nu trebuie să depindă de stat sau de municipalitate pentru a-şi îndeplini funcţiile. Din acest motiv, consider că este necesară înfiinţarea unei structuri care să vină în sprijinul proprietarilor pentru a diminua eşecul înregistrat cu privire la administrarea imobilelor tip condominium", a declarat Narcisa Condrea.

Structura ar funcţiona pe principiile antreprenoriatului social şi va avea rolul unui incubator de afaceri. Structura propusă ar avea următoarele scopuri: Implementarea reglementărilor în vigoare şi a standardelor de calitate, realizarea proiectelor de modificare legislativă dacă necesitatea o impune, crearea unei baze de date cu şi despre administratori disponibilă tuturor proprietarilor de imobil, evaluarea anuală a administratorilor din punctul de vedere al performanţelor obţinute şi al calităţii, asigurarea unui sistem de control al activităţii desfăşurate, asigurarea activităţii de cenzorat prin personal calificat, asigurarea serviciilor de expertiză contabilă, accesul la întreaga gamă de informaţii necesare unei administrări corespunzătoare, recomandarea pentru impunerea sancţiunilor atunci când este cazul, sprijinirea şi consilierea activităţii de administrare la înfiinţarea asociaţiilor.

Nu susţinem că această soluţie este neapărat cea corectă sau cea mai bună, însă studiul poate reprezenta un punct de plecare pentru cei care vor să schimbe ceva.

Citit 3551 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2013 18:02

6 comentarii

 • postat de gogu a
  Marți, 12 Martie 2013 12:30
  Ce spuneti de administratorii care au devalizat miliarde si au "primit" NEINCEPEREA URMARIRII PENALE???
  0
  0
  Raportează
 • postat de cristinela
  Marți, 12 Martie 2013 12:25
  sa-ti exprimi punctul de vedere, e foarte bine dar e bine sa o faci elegant, chiar daca iti exprimi dezacordul. ei bine asemenea structuri exista in occident si functioneaza foarte bine si ti-e mai mare dragul sa stai in asemenea blocuri (rezidente se numesc de exemplu in Belgia); si sa stiti ca aici functioneaza atat incalzirea centrala, racordarea le reteaua de oras cat si centralele particulare. pentru cine vrea sa se convinga :http://www.bureaucollin.be/ Felicitari dnei Condrea.
  0
  0
  Raportează
 • postat de PROPRIETAR
  Marți, 12 Martie 2013 11:36
  ASOCIATIILE DE PROPRIETARI TREBUIE DESFIINTATE pt. ca AZI aceste ASOCIATIILE DE PROPRIETARI SUNT AFACEREA ADMINISTRATORILOR, PRESEDINTILOR, COMITETELOR EXECUTIVE , CENZORILOR , FIRMELOR DE REPARTITOARE, APATERM, APA-CANAL si PARTIDELOR POLITICE !
  Este o tampenie sa consideri ca o asociatie de proprietari este o afacere ! Afacerea trebuie sa produca profit DAR asociatia de proprietari NU TREBUIE SA PRODUCA PROFIT !
  CONFORM STATUTULUI SI LEGII: Asociatia de proprietari are ca scop administrarea cu cele mai mici costuri posibile a spatiilor aflate in proprietaea comuna a proprietarilor -membri ai asociaitiei !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Marți, 12 Martie 2013 10:45
  O Doamne, cata incompetenta !!!

  exista un serviciu financiar la Primarie care ar trebui sa faca controale la cererea Asociatiilor de proprietari, dar care IGNORA CU BUNA STIINTA ORICE CERERE si se apuca doar de cererile cele mai usoare si nu ii intereseaza de restul !

  Avem o PRIMARIE GALATI nu numai ca FALIMENTARA si care FURA CAT II TIN BUZUNARELE dar nu i-a interesat niciodata de problemele REALE ale Asociatiilor de Proprietari !

  DE FAPT PRIMARIA GALATI nu este in stare nici sa isi organizeze propria societate Apaterm, DE FACTO FALIMENTARA si in curand va trage dupa ea in faliment si ELECTROCENTRALE !
  daramite sa se mai ocupe de Asociatiile de proprietari -- cea mai importanta componenta sociala a orasului Galati !!!

  Ca sa nu mai zic ca PRIMARIA GALATI nu sunt in stare sa fi facut zona libera industriala, care este un camp viran gol, dar cu zeci de milioane de euro tocate pe lucrari imaginare, daramite sa mai vrem sa aplice ei vreo corectitudine in administratorii care fura si Apaterm care falimenteaza.

  ESTE O IDIOTENIE GENERALA in vechiul si noul Galati.


  PS: singura sansa de a NU FURA ADMINISTRATORII este sa nu aiba ce sa fure si sa fie usor de controlat, si acest lucru se poate face DOAR CU :

  1) centrala proprie de apartament pe gaz la TOATE APARTAMENTELE Asociatiei de Proprietari, decuplarea de la falimentara APATERM ramanand fiecare sa isi plateasca GROSUL INTRETINERII (caldura, apa calda reprezinta pe de parte cel mai mare cost al intretinerii) direct la furnizor EonGaz

  Avand acest lucru - la revedere Apaterm, la revedere ISTA, la revedere costuri fictive, tevi reci care chipurile iti incalzesc apartamentul, furturi de apa calda, servicii proaste apa calda care nu e calda e calaie.

  2) Asociatiile de proprietari sa fie organizate CATE O ASOCIATIE DE PROPRIETARI la un singur imobil / bloc !!
  CAND AI O ASOCIATIE cu 30 de blocuri, cine mai stie ce si cat sunt pierderile si a cui, cum se repartizeaza reparatiile si costurile si mai ales O ASOCIATIE MICA de nivelul unui singur bloc VA PUTEA LUA DECIZII MULT MAI USOR de catre proprietari in folosul proprietarilor.

  3) ar fi fost racordarea la APA RECE separata pentru toti proprietarii, astfel incat nu numai ca ApaCanal si-ar fi avut un debit de bani mai bun, si nu ar mai fi avut rau-platnici dar si furturile si pierderile ar fi mult reduse, dar in idioata tara Romania, nu se poate.

  Si astfel administratorii nu ar fi avut ce sa fure, sau sume mici si clare pe mana, usor de controlat, usor de vazut.
  Oricum NU ASTEPTATI PE NIMENI SA REZOLVE PROBLEMELE ! singura sansa este sa iti rezolvi cat posibil problemele singur.
  0
  0
  Raportează
 • postat de EU, Eu
  Marți, 12 Martie 2013 09:55
  Felicitari ...dnei Condrea pentru cele zise , mare adevar ...dar cine sa ia taurul de coarne? Ce facem cu administratorii trecuti de anumite varste ...care nu mai fac fata legislatiei ..si multor alte actualizari sa zic asa....
  0
  0
  Raportează
 • postat de lia
  Marți, 12 Martie 2013 08:02
  "cai verzi pe pereti " -bateti campii trebuiesc -desfiintate !!!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.