Big Brother pentru asociaţiile de proprietari. Cum pot fi controlaţi eficient administratorii

Big Brother pentru asociaţiile de proprietari. Cum pot fi controlaţi eficient administratorii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Campania "Vieţii libere" - "Tu ştii ce face administratorul tău?" - a avut efecte inclusiv în mediul academic. Astfel, Narcisei Condrea, fostul administrator de patrimoniu al Universităţii "Dunărea de Jos", ne-a înmânat un studiu privind modul în care se poate eficientiza activitatea administraţiilor de proprietari. Proiectul, intitulat “Autoritatea de reglementare, monitorizare şi control a asociaţiilor de proprietari" are, potrivit autoarei, "scopul de a găsi soluţia privind diminuarea insuccesului înregistrat de activitatea de administrare a imobilelor în coproprietate".

Documentaţie temeinică

"Soluţia prezentată în acest material este rezultatul a doi ani de studiu privind actele normative interne care au reglementat de-a lungul timpului acest tip de activitate, actele normative şi tipurile de administrare practicate în ţările dezvoltate economic, tipurile de comportament al proprietarilor, relaţiile dezvoltate în timp între proprietari şi administratori, fenomenul infracţional şi cauzele care au determinat acest fapt", a declarat fostul administrator de patrimoniu al Universităţii "Dunărea de Jos".

Potrivit acesteia, lipsa cadrului legislativ corespunzător îi predispune pe administratori, în actuala lor formă, la diverse forme de fraudă. "Absenţa unei structuri abilitate de a gestiona şi controla activitatea administratorilor, lipsa la nivelul autorităţilor centrale locale a cadrelor cu experienţă şi pregătire în domeniul administrării, precum şi în rândul noilor proprietari - preşedinţi, membri în comitet, cenzori, care să se ocupe în noile condiţii de problema locuinţelor, au creat probleme uriaşe de-a lungul timpului. Propriile interese ale celor cu funcţii de conducere în administraţie, în calitate de proprietari, ar trebui să se afle tot timpul pe planul doi, iar interesele personale, fie ele financiare sau de alt tip, nu trebuie să influenţeze în niciun fel părerile sau deciziile lor", a mai spus Narcisa Condrea. Aceasta a completat: "Singura soluţie existentă până în prezent la îndemâna proprietarilor a fost instanţa de judecată, cu proceduri îndelungate şi costisitoare".

Incubator de afaceri

Conform acestui studiu, fiecare administraţie poate fi privită ca o afacere. "Este binecunoscut faptul că o asociaţie de proprietari nu se poate ocupa de propriile interese doar în cadrul unor adunări generale. În acelaşi timp, ea este o organizaţie care aparţine sectorului privat. Astfel, ea nu poate şi nu trebuie să depindă de stat sau de municipalitate pentru a-şi îndeplini funcţiile. Din acest motiv, consider că este necesară înfiinţarea unei structuri care să vină în sprijinul proprietarilor pentru a diminua eşecul înregistrat cu privire la administrarea imobilelor tip condominium", a declarat Narcisa Condrea.

Structura ar funcţiona pe principiile antreprenoriatului social şi va avea rolul unui incubator de afaceri. Structura propusă ar avea următoarele scopuri: Implementarea reglementărilor în vigoare şi a standardelor de calitate, realizarea proiectelor de modificare legislativă dacă necesitatea o impune, crearea unei baze de date cu şi despre administratori disponibilă tuturor proprietarilor de imobil, evaluarea anuală a administratorilor din punctul de vedere al performanţelor obţinute şi al calităţii, asigurarea unui sistem de control al activităţii desfăşurate, asigurarea activităţii de cenzorat prin personal calificat, asigurarea serviciilor de expertiză contabilă, accesul la întreaga gamă de informaţii necesare unei administrări corespunzătoare, recomandarea pentru impunerea sancţiunilor atunci când este cazul, sprijinirea şi consilierea activităţii de administrare la înfiinţarea asociaţiilor.

Nu susţinem că această soluţie este neapărat cea corectă sau cea mai bună, însă studiul poate reprezenta un punct de plecare pentru cei care vor să schimbe ceva.

Citit 3775 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2013 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.