Psihiatri puţini, pacienţi tot mai numeroşi. Cine va trata bolile psihice?

Psihiatri puţini, pacienţi tot mai numeroşi. Cine va trata bolile psihice?
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Una dintre condiţiile obligatorii pe care sistemul sanitar românesc ar fi trebuit să o îndeplinească înainte de aderarea la Uniunea Europeană a fost îndeplinirea unui plan şi a unei strategii naţionale de sănătate mintală. Niciunul dintre cele două deziderate nu a putut fi finalizat, însă, din cauza deficitului de medici psihiatri.

Asemănător celorlalte zone, şi Galaţiul suferă din acest punct de vedere. Astfel, potrivit DSP Galaţi, în tot judeţul îşi desfăşoară activitatea doar 16 medici psihiatri. Este foarte puţin, sunt de părere majoritatea specialiştilor din Sănătate, mai ales dacă luăm în calcul şi faptul că tot mai mulţi gălăţeni vin la medicii de familie cu astfel de probleme, în ultimul timp.

În unul dintre trei cazuri, bolile sunt emoţionale

„La cabinetele medicilor de familie, problemele de natură psihiatrică ocupă locul al treilea, ca pondere, după cele cardiovasculare şi respiratorii. Problema a devenit din ce în ce mai acută în ultimii ani şi lucrurile nu par să se oprească aici”, explică medicul de familie Valentin Boldea, şeful DSP Galaţi. Dacă afecţiunile minore sunt rezolvate direct de către medicul de familie, pentru restul pacientul trebuie trimis la medicul psihiatru, deoarece doar acesta poate prescrie anumite medicamente compensate, este de părere şi dr. Dumitru Mărăşescu, medic de familie şi preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi. Situaţia descrisă mai sus duce la crearea de cozi destul de mari la cabinetele de psihiatrie.

Odată cu adoptarea noului contract cadru, preconizat să intre în vigoare de la 1 aprilie a.c., se doreşte ca şi medicii de familie să poată prescrie o parte dintre aceste produse farmaceutice. Astfel, unii dintre pacienţi nu vor mai fi trimişi la psihiatru. „Dacă va fi implementată cu profesionalism, măsura se poate dovedi foarte benefică. La mine la cabinet vin tot mai mulţi pacienţi cu probleme cauzate, în mare parte, de stres şi de situaţia economică prezentă. Pe unii dintre ei nu îi trimit nici acum la psihiatru, pentru că nu este nevoie”, adaugă dr. Mărăşescu.

La Spitalul de Psihiatrie „Elena Doamnă”, în cele trei secţii destinate adulţilor, există 10 medici psihiatri. În mod normal, fiecare secţie ar trebui să dispună de cel puţin cinci medici. Astfel, doar în acest caz, se creează un deficit de cinci medici. Managerul instituţiei, ec. Doina Sandu, spune că pe viitor e posibil ca situaţie să se îmbunătăţească, prin aducerea de noi medici. Totuşi, nimeni nu ştie exact când se va întâmpla acest lucru.

Stresul şi drogurile, tot mai prezente

Alături de bolile emoţionale cauzate de stres şi de condiţiile economice tot mai precare, apar din ce în ce mai des şi afecţiuni psihiatrice corelate cu consumul de droguri. „Este vorba mai ales de acele substanţe psihoactive, care continuă să aibă o popularitate crescândă în rândul adolescenţilor şi a tinerilor. Totuşi, deşi numărul pacienţilor a crescut, atât în privinţa celor afectaţi de stres, cât şi a consumatorilor de droguri, reuşim încă să facem faţă fără mari probleme”, explică dr. Daniel Niculescu, medic psihiatru la Spitalul de Psihiatrie „Elena Doamnă”.

Citit 7359 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Martie 2013 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.