Ce riscaţi dacă suferiţi de apnee în somn

Ce riscaţi dacă suferiţi de apnee în somn
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În România, între 1 şi 3 la sută dintre copii şi adolescenţi pot avea probleme respiratorii în timpul somnului, în timp ce un procent cuprins între 4 şi 6 la sută dintre adulţi pot avea sindrom de apnee în somn. Dincolo de neplăcerile pe care le poate cauza zi de zi, apneea în somn favorizează şi apariţia unor boli ale aparatului cardiovascular sau respirator care, în ultimă instanţă, scurtează speranţa şi calitatea vieţii celor afectaţi. Aflată la a şasea ediţie, Ziua Mondială a Somnului a fost sărbătorită în acest an vineri, 15 martie, sub sloganul "Cine doarme bine îmbătrâneşte sănătos" În Galaţi, la Spitalul CFR, mai mulţi pacienţi care suferă de probleme sau dereglări ale somnului au primit consultaţii gratuite, cu ocazia acestei zile. Alături de doctorul Sînziana Lovin, singurul medic cu o specializare în somnologie din judeţul nostru, şi de studenţi de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi, evenimentul a fost organizat şi cu sprijinul companiei VitalAire.

O boală potenţial mortală

"După problemele legate de durere, cele care ţin de tulburări ale somnului ocupă locul al doilea, ca frecvenţă, în rândul cauzelor care determină o persoană să se prezinte la medic. Astfel de afecţiuni presupun mari costuri cu serviciile medicale. Apneea (oprirea temporară a respiraţiei) în somn duce la apariţia problemelor de inimă sau respiratorii, din cauza faptului că organismul nu se mai odihneşte în timpul somnului, ci duce o luptă aproape permanentă pentru fiecare gură de aer. Astfel, dormitul devine o activitate obositoare. În timp, o astfel de uzură aplicată organismului poate conduce la deces prematur. O altă problemă o reprezintă adormirea bruscă, care dacă survină în timp ce ne aflăm la volan, spre exemplu, poate duce la adevărate dezastre", explică dr. Sînziana Lovin.

"Adormea în picioare, în timp ce vorbeam cu ea"

Mihai Trandafir, unul dintre gălăţenii prezenţi la eveniment, ne-a explicat exact cum se manifestă apneea în somn. "Soţia mea nu a avut pentru mult timp nicio problemă de sănătate majoră. Totuşi, cu timpul, probabil din cauza grijilor şi a stresului, a început să aibă probleme cu somnul. Am devenit îngrijorat abia în momentul în care s-a întâmplat să adoarmă oriunde se afla, chiar şi în timp ce vorbeam cu ea. Până să se poată trata aici, în Galaţi, la Spitalul CFR, am fost nevoiţi să mergem în Iaşi şi în Bucureşti. Vă imaginaţi ce înseamnă ca un om cu astfel de probleme să trebuiască să meargă cu trenul şi să se descurce într-un alt oraş. Şi banii sunt o problemă, pentru majoritatea pacienţilor", povesteşte bărbatul.

Dintre toate cele 27 de state membre ale UE, doar în România şi Bulgaria autorităţile nu asigură asistenţă gratuită pentru apnee. "Este un lucru regretabil, deoarece consecinţele pe care le are o apnee netratată sunt mult mai grave decât dacă boala ar fi tratată corespunzător şi la timp", atrage atenţia dr. Lovin.

Noaptea în spital

Pe lângă dispozitivele poligrafe, care măsoară parametrii cardiaci şi respiratori, la Spitalul CFR se află şi un polisomnograf, un aparat care monitorizează şi activitatea cerebrală a pacientului. Din păcate, programările pentru polisomnograf se întind chiar şi pentru o lună de zile. "Dacă în anul 2007, atunci când am început activitatea, aveam doar un pacient pe săptămână, în prezent numărul lor este chiar şi de trei pe zi. Pentru polisomnograf, avem cam zece programări pe lună, iar cei trataţi nu provin doar din judeţul Galaţi", adaugă specialistul citat.

Pacientul trebuie să petreacă o noapte în spital, cu mai mulţi electrozi conectaţi pe întreaga suprafaţă a corpului. În timpul somnului, polisomnograful îi înregistrează toţi parametrii cardiaci, respiratori şi cerebrali, şi afişează informaţiile pe un monitor. Aşa se ajunge la un diagnostic şi la stabilirea tratamentului. Deşi procedura nu este sprijinită în niciun fel cu fonduri de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, pacienţii o pot efectua încă gratuit. Totul se realizează doar prin efortul spitalului şi cu ajutorul aparatelor luate în regim de comodat de la firma VitalAire.

Citit 3356 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2013 11:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.