În Duminica Ortodoxiei, procesiunea iconarilor

În Duminica Ortodoxiei, procesiunea iconarilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Duminica Ortodoxiei a adunat la Catedrala Galaţilor, alături de Arhiereul Dunării de Jos, preoţi şi credincioşi, peste 200 de iconari gălăţeni şi brăileni, care au pornit într-o procesiune către Palatul Episcopal, purtându-şi pe braţe icoanele. Toţi au fost premiaţi de Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian. „Sunt îndrăgostită de icoană şi fac această activitate cu bucurie şi doar când sunt într-o stare de pace, altfel nu iese. Icoana este pentru mine un mod de a mă aşeza la sfat cu Dumnezeu şi o Fereastră către Cel Nemărginit”, ne-a mărturisit Ioana Cotta, elevă în clasa a XII-a la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galaţi.

„Eu doar am colorat chipul Maicii Domnului şi am rugat-o ca să mă ajute să-l pictez când o să fiu mai mare”, ne-a spus Elena Boldeanu, o fetiţă de 5 ani din Plevna, comuna Rediu, membră a Cercului de Pictură de la Palatul Copiilor Galaţi. Între premianţi avem cel puţin doi tineri - seminariştii Georges Vîrgolici şi Ştefan Croitoru - despre care vom mai auzi. 

Pentru întâia dată, între cei 200 de copii - care şi-au manifestat dragostea pentru icoană la olimpiadele de artă bizantină şi la diferite concursuri şcolare şi extraşcolare - au fost şi studenţii de la Facultăţile de Artă şi Teologie - Universitatea Dunărea de Jos, pregătiţi de profesoarele Liliana Negoescu şi Gabriela Georgescu.

„Sensibilitatea, armonia, tinereţea şi dragostea pentru frumos sunt calităţile care-i caracterizează pe toţi cei care ne uimesc şi ne luminează prin frumuseţea din Icoana bizantină”, a spus Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos, în contextul manifestării de la Palatul Episcopal.

Citit 1515 ori Ultima modificare Duminică, 24 Martie 2013 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.