GALERIE FOTO / Arta de a pune capac... la stradă. Blazoane, soluţii onorabile şi cârpeli
Foto: Foto: Victor Cilincă

GALERIE FOTO / Arta de a pune capac... la stradă. Blazoane, soluţii onorabile şi cârpeli
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Arta pe care... călcăm, „fleacurile” pe care nici măcar nu le băgăm în seamă, ne definesc în schimb bunul-gust, statutul de gospodari, confortul vizual… Şi misterioasele canale din filmele cu vampiri încep cu rotundele capace metalice, peste tot în lume cam ca şi cele de la Galaţi. Capace de canalizare, de reţele telefonice, de gaze etc., unele mici opere de artă, altele doar obiecte pragmatice, fără suflet, ori chiar improvizaţii meschine. Iată măcar câteva dintre zecile de capace pe care le-am fotografiat la Galaţi, unde bombardamentele, reparaţiile edilitare, furturile masive de capace vândute apoi ca fier vechi au mai lăsat, pe străzi vechi, puţine modele mai vechi şi mai frumoase. Printre cele mai extinse modele de capac din Galaţi, cu un caroiaj simplu, simetric, cu inscripţia „INTR-COM GALATI”, de la Intreprinderea Comunală, respectiv cu STAS, deşi vin din perioada comunistă, nu diferă însă mult de capace obişnuite, văzute de mine la Budapesta, Viena sau Bruxelles. Spre comparaţie, iată un capac pe care l-am fotografiat într-o zonă mai pricopsită a Vienei, un elegant capac din bronz la reţele de apă, fabricat în 1991. Noi, mai săraci, ne cârpim! Pe Bălcescu pot fi însă găsite multe capace frumoase, pe str. Cuza, în centru… Unul, poate de pe vremea denumirii de „comuna Galaţi", poartă o ancoră, simbol măreţ al oraşului-port. Puţine au inscripţionat utilizatorul. Altele sunt comandate la Râmnicu Sărat, Roman ori Brăila - de pildă, la Turnătoria Adorian, rezistent la 25 de tone, un capac sigur de dinainte de comunism, al Societăţii Anonime (adică, pe acţiuni) Române de Telefoane, ori chiar în străinătate, capace pătrate şi chiar grilaje pentru scurgere. Azi, găseşti multe improvizaţii tăiate cu autogenul în tablă navală, multe din cele vechi murdare de ciment, de lut, pline de gunoaie, chiar şi în centru, lângă Hotel Dunărea, găsim una uitată. Sau pur şi simplu crengi care atrag atenţia… să nu dai în canalizare! Capacele sunt lucruri mici, pe care călcăm pe trotuar, peste care trec maşini pe carosabil, cărora nu le dăm importanţă, dar fac şi ele portretul unui oraş… Galaţiul viitor va avea, sperăm, şi capace mai frumoase, după ce ani de zile, mai ales după Revoluţie, ne-am plâns că ni se tot fură cele vechi şi s-au înlocuit atât de greu şi uneori atât de prost...

Citit 2428 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Martie 2013 17:48

3 comentarii

 • postat de Zap
  Vineri, 29 Martie 2013 12:59
  Capacele se fura pt ca se pot vinde la centrele de colectare.
  INCHIDETI centrele de colectare si capacele nu se vor mai vinde. Simplu, nu?

  Nu chiar asa simplu pt ca centrele astea au o mafie intreaga in spatele lor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Vineri, 29 Martie 2013 11:01
  traim intr-o tara de idioti

  chiar la Viata Libera a fost prezentat un caz, in care au fost descinderi la niste hoti si au gasit ZECI DE CAPACE DE CANALIZARE !

  De ce primaria nu le-a ridicat ? si sa le depoziteze, si sa inlocuiasca pe cele furate ? SA ASTUPE GAURILE MAI EXACT ?

  Prefera sa fie data in judecata pentru reparatiile masinilor care se strica in gropi ? Si sa plateasca si avocatii partii vatamate ??

  CE FEL DE GESTIUNE ESTE ACEASTA dl Marius Stan ????

  Cand se fura un capac de canalizare intr-un oras european civilizat IN ACEIASI ZI SE ADUCE ALTUL IMEDIAT !
  Si apoi se va prinde si hotul eventual, si se va recupera si prejudiciul ! dar se acopera imediat !

  Nu sta cu saptamanile asa, si lumea (necivilizata dealtfel) arunca tot felul de copaci si acestia ajung in canalizare si strica tevi !!!!

  Tara idiotilor !
  0
  0
  Raportează
 • postat de un pagubit ,cu masina distrusa
  Joi, 28 Martie 2013 14:40
  Acete capace metalice sunt furate si vindute la centrele de colectare ,dar cine sunt cei in spatele carora se produce finalul, cine -i controleaza?Daca le-ar da niste amenzi usturatoare insotite de dosare penale, s-ar termina cu furturile.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.