„Dosarul Electronic de Sănătate (DES) va deveni operaţional de la începutul anului viitor şi va completa modernizarea platformei informatice a asigurărilor de sănătate, uşurând atât munca medicilor, cât şi interacţiunea pacienţilor cu casele de asigurări”, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Doru Bădescu, într-un comunicat de presă transmis odată cu lansarea proiectului DES.
UTI România, câştigătoare
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi UTI România au semnat, joi, 28 martie 2013, contractul privind implementarea sistemului informatic integrat pentru Dosarul Electronic de Sănătate (DES), care reuneşte întreg tabloul clinic al pacienţilor asiguraţi. "Dosarul Electronic, cofinanţat prin fonduri europene, reprezintă o nouă verigă în demersurile de informatizare a serviciilor oferite de CNAS, aşa cum ne-am asumat la preluarea mandatului. Din mai 2012 până acum au devenit operaţionale proiecte care trenau de ani de zile, precum prescripţia electronică şi cardul de sănătate. Acest nou sistem, când va deveni operaţional la începutul anului 2014, va completa modernizarea platformei informatice a asigurărilor de sănătate, uşurând atât munca medicilor, cât şi interacţiunea pacienţilor cu casele de asigurări" a precizat dr. Doru Bădescu, potrivit comunicatului CNAS.
Mai puţină birocraţie
Proiectul DES este primul din România de o asemenea complexitate şi printre puţinele implementate la nivel european în domeniul sănătăţii. Noul sistem va cuprinde datele medicale relevante despre fiecare asigurat, oferind astfel o bază necesară în decizia actului medical. Dosarul Electronic de Sănătate va asigura: păstrarea datelor clinice ale pacientului, care acoperă, pentru fiecare caz în parte, întreaga durată de viaţă a acestuia, suportul pentru livrarea exactă, completă şi la timp a informaţiilor printr-un sistem permanent online şi asigurarea accesului privat şi sigur la datele puse la dispoziţie în DES prin intermediul infrastructurii cardului de sănătate. „Concret, vorbim despre o formă modernă de a aduce la un loc istoricul medical al pacientului. Şi activitatea medicilor va avea de câştigat, atât datorită accesului mai rapid la datele pacientului, cât şi datorită reducerii simţitoare a birocraţiei. Dincolo de aceste aspecte, însă, cred că va exista o mai bună transparenţa a banilor cheltuiţi, reducându-se astfel fraudele din domeniul sanitar”, explică directorul DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea.
Valoarea contractului este de 81.743.927,80 lei (exclusiv TVA), iar implementarea se va face până la data de 22 ianuarie 2014.