VIDEO / Cum continuă să ne afecteze explozia de la Cernobâl
Foto: Foto - Pripiat, oraşul fantomă

VIDEO / Cum continuă să ne afecteze explozia de la Cernobâl
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zeci de locuitori ai oraşului sovietic (ucrainean, astăzi) Pripiat au început brusc să se simtă rău în acelaşi timp, pe data de 26 aprilie 1986. Oamenii acuzau dureri puternice de cap, un gust metalic în gură şi crize greu de stăpânit de tuse şi vomă. Printre locuitorii oraşului industrial au început să umble, cam în acelaşi timp, zvonuri despre o explozie puternică la centrala atomoelectrică situată imediat în apropierea localităţii. Totuşi, oamenii continuau să se ducă la lucru, ca în orice zi normală. Două zile mai târziu, într-un anunţ televizat cu o durată de doar 20 de secunde, autorităţile informau despre accidentul nuclear de la Cernobâl. Întreaga lume a devenit conştientă de amploarea tragediei abia atunci când nivelul de radiaţii a declanşat alarma la Centrala nucleară suedeză Forsmark, aflată la peste 1.000 de kilometri de Cernobâl. Evacuarea oraşului, pe o rază de 30 de kilometri în jurul reactorului, a avut loc abia pe 27 aprilie, după o zi în care zeci de mii de oameni au fost expuşi la doze extrem de mari de radiaţii. Pripiatul a rămas un oraş părăsit, multe dintre obiectele lăsate în urmă de familiile evacuate găsindu-se şi astăzi acolo.

Galaţiul, încă afectat

Deşi un studiu care să arate exact ce efecte a avut explozia de la Cernobâl asupra oraşului nostru nu a fost făcut, la peste 25 de ani de la dezastru numărul cazurilor noi diagnosticate de cancer continuă să fie mai mare decât în mod normal. Astfel, potrivit unui raport întocmit de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, autorităţile descoperă anual aproape 1.500 de gălăţeni cu diverse forme de tumori maligne. 14.143 de gălăţeni sufereau de cancer la sfârşitul anului trecut.

Coordonatele unei tragedii

Faţă de explozia bombei atomice de la Hiroshima (1945), explozia reactorului de la Cernobâl a eliberat de aproximativ 400 de ori mai multe materiale radioactive. Terenul din jurul centralei, pe o suprafaţă de 100.000 de kilometri pătraţi, a fost contaminat cu doze mari de radiaţii. Potrivit autorităţilor sovietice, într-o încercare de dezinformare, accidentul nuclear a cauzat doar 31 de decese.

Un elicopter militar se prăbuşeşte din cauza căldurii şi a cantităţii mari de radiaţii care emană din interiorul reactorului

Simfonia dinaintea tragediei

Înainte de anunţarea veştii despre explozia reactorului nuclear de la Cernobâl, aproape toate posturile de radio de pe teritoriul Uniunii Sovietice au difuzat muzică clasică. Aceasta era modalitatea prin care autorităţile de la Moscova se pregăteau să anunţe populaţia ori de câte ori ceva grav se întâmpla.

Cum arată Pripiat la 25 de ani de la accident

Citit 12018 ori Ultima modificare Luni, 08 Aprilie 2013 10:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.