Răspuns nefavorabil la protestul medicilor dentişti. Ministerul Sănătăţii susţine o măsură neconstituţională

Răspuns nefavorabil la protestul medicilor dentişti. Ministerul Sănătăţii susţine o măsură neconstituţională
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aşa cum era de aşteptat, decizia Ministerului Sănătăţii de a opri finanţarea către medicina dentară pe tot parcursul anului 2013 a stârnit un val de nemulţumiri în rândul medicilor dentişti. Totul s-a concretizat cu un protest adresat Ministerului Sănătăţii de către Colegiul Medicilor Dentişti din România.

Fără precedent în Europa

"Măsura de sistare a alocării fondurilor pentru decontarea serviciilor de medicină dentară, adoptată unilateral de MS fără informarea publică a beneficiarilor serviciilor de asistenţă stomatologică şi a corpului profesional, afectează în mod grav atât pacienţii, cât şi demnitatea profesiei de medic dentist. Înlăturarea din sistemul public al asigurărilor sociale a serviciilor de asistenţă stomatologică este o măsură fără precedent în sistemul îngrijirilor de specialitate din Uniunea Europeană", se arată în protest.

Practic, prin hotărârea oficialilor din MS, medicina dentară, împreună cu toate specialităţile acestei ramuri medicale, este înlăturată total din sistemul public al asigurărilor de sănătate. Afectaţi în primul rând sunt toţi asiguraţii şi coasiguraţii, care până la sfârşitul anului nu vor mai avea parte de decontări de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pentru niciun serviciu stomatologic. Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Galaţi şi unul dintre participanţii la întocmirea documentului, dr. Doina Ciocănaru, atrage atenţia asupra faptului că cei mai afectaţi de noua măsură vor fi copiii şi categoriile sociale defavorizate.

Constituţia, bună de pus în ramă

Un alt punct vizat de protestul medicilor dentişti ţine de neconstituţionalitatea unei asemenea decizii. "O astfel de atitudine promovată de MS aduce prejudicii grave persoanelor asigurate care au dreptul la furnizare de servicii de medicină dentară prin pachetul de bază, fiind încălcat unul dintre principalele drepturi garantate prin Constituţia României, dreptul la ocrotirea sănătăţii (art. 34), statul fiind obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătăţii publice", mai menţionează autorii documentului.

8 din 10 români au probleme dentare

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât măsura adoptată de MS ignoră total situaţia existentă în momentul de faţă în România. Aproape 80 la sută dintre conaţionali au probleme dentare, conform unui studiu realizat de Ipsos Marketing cu privire la starea de sănătate orală. Cele mai des întâlnite probleme dentare sunt reprezentate de carii. Studiul relevă faptul că patru din zece persoane prezintă probleme cauzate de placa dentară bacteriană, iar trei din zece au respiraţia urât mirositoare şi dinţi sensibili. Cei cu probleme ale gingiilor au prezentat, în cea mai mare parte, sângerarea gingiilor după periaj, iritarea gingiei şi inflamaţii ale acesteia.

Bani, abia din 2014

La o zi după publicarea protestului, MS le-a răspuns medicilor dentişti printr-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei. În comunicat se arată faptul că subfinanţarea rămâne cea mai mare problemă a sistemului medical românesc. "Din bugetul alocat, cea mai mare parte a fondurilor au fost redirecţionate către plata arieratelor. Întrucât bugetul pe anul 2013 nu poate acoperi toate programele desfăşurate în anul 2012, opţiunea Ministerului Sănătăţii a fost să încerce să acopere integral programul de cancer, chiar dacă, astfel, alte programe au fost văduvite. La rectificarea bugetară, pe baza promisiunilor de rectificare pozitivă, MS încearcă revizuirea bugetului şi, ca atare, alocarea mai multor bani şi pentru programele din domeniul stomatologiei, unde oricum MS intenţionează realizarea unui program mare de prevenţie. În cazul în care nu vor fi bani suficienţi la rectificare, un asemenea program va fi oricum desfăşurat în anul 2014", precizează comunicatul.

Citit 1899 ori Ultima modificare Vineri, 12 Aprilie 2013 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.