Cum ne putem feri de muşcăturile de căpuşă

Cum ne putem feri de muşcăturile de căpuşă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Încălzirea vremii şi umezeala sporită din ultimele săptămâni duc la grăbirea apariţiei căpuşelor. În Galaţi, un singur bărbat a fost muşcat, în urmă cu aproximativ două săptămâni. Cu toate acestea, medicii se aşteaptă ca numărul celor afectaţi de micile insecte să crească în perioada imediat următoare. Iată cum vă puteţi proteja!

"Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să evităm locurile frecventate de animale. Ne referim în special la păşuni, păduri, dar şi la parcurile din oraş, unde majoritatea oamenilor îşi plimbă animalele de companie. Dacă totuşi ieşim la iarbă verde sau suntem nevoiţi să mergem într-o zonă cu multă vegetaţie, trebuie să purtăm o îmbrăcăminte corespunzătoare. Este vorba despre bluze şi pantaloni care să ne acopere braţele şi picioarele. Eventual, ne putem acoperi şi capul, deoarece căpuşele tind să migreze spre zonele de piele acoperite cu păr. Este recomandat ca îmbrăcămintea să fie deschisă la culoare, crescând astfel şansele de a observa insecta înainte ca aceasta să ne muşte", explică dr. Valentin Boldea, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

De asemenea, în farmacii putem găsi unguente şi soluţii care împiedică insectele să ne muşte. Aceste produse sunt cu atât mai utile cu cât sunt eficiente şi împotriva ţânţarilor.

Am fost muşcaţi. Ce facem?

Dacă în ciuda tuturor măsurilor preventive descoperim că am fost muşcaţi, nu trebuie să încercăm să smulgem căpuşa. Aproape sigur capul insectei se va desprinde de restul corpului şi va rămâne înfipt în piele, lăsând să intre în organism un cocteil de microbi şi de substanţe toxice. Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă apăsăm pe corpul căpuşei, mulgând astfel insecta. "Pentru a evita atât suprainfectarea, cât şi boala Lyme, trebuie să înmuiem un tampon steril de vată în spirt şi să-l aplicăm direct pe insectă. În scurt timp căpuşa se va desprinde, fără a infecta locul muşcat. Pentru şi mai multă siguranţă, este bine să mergem la UPU, acolo unde personalul specializat va folosi o pensetă pentru o extragere sigură", adaugă dr. Boldea.

Atenţie trebuie să acordăm şi animalelor de companie, deoarece căpuşele pot migra lesne de la animal la om. Mai ales pielea câinilor trebuie analizată şi insectele extrase, dacă este cazul.

Ce este boala Lyme

„Boala Lyme, cunoscută în literatura de specialitate şi ca borrelioza Lyme sau sifilisul silvatic, este o afecţiune infecţioasă, în care agentul patogen este vehiculat de căpuşe. Infecţia apărută evoluează clinic, pe parcursul a trei stadii. Sunt afectate, cu predilecţie, pielea, articulaţiile, inima şi sistemul nervos”, explică dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

Boala este provocată de o bacterie care face parte din familia Spirochetaceae. Aceasta a fost izolată pentru prima oară în anul 1982, din intestinul unei căpuşe. Dacă în SUA bacteria este cunoscută sub numele de Borrelia burgdorferi, în Europa predominant este un microorganism asemănător, numit Borrelia afzelii. Afecţiunea este răspândită prin muşcătura unei căpuşe care este purtătoare a acestei bacterii. Pătrunzând sub piele, se produce şi infecţia.

Ce fac autorităţile

Dacă anul trecut scuza autorităţilor locale a constat în faptul că au fost luate prin surprindere, anul acesta campania de dezinsecţie ar trebui să înceapă încă din luna mai. Împotriva căpuşelor, dezinsecţia trebuie făcută de la sol, nu din avion.

Citit 3626 ori Ultima modificare Duminică, 21 Aprilie 2013 13:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.