Gălăţenii, sufocaţi de gunoaie

Gălăţenii, sufocaţi de gunoaie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mii de tone de gunoaie provenind din Galaţi au fost depozitate ilegal în apropierea Combinatului, nu departe de balta Cătuşa * Garda de Mediu spune că a sesizat Primăria, dar că ecologizarea zonei întârzie inexplicabil * Ba chiar munţii de gunoaie cresc * Un alt munte de gunoi, tot ilegal, a apărut în apropierea noului cartier de vile de lângă Atlas * Gălăţenii se „antrenează”, probabil, pentru momentul când Mediul va închide rampa de gunoi actuală, în vreme ce rampa nouă tot nu va fi gata... *

Nici n-a venit bine primăvara că primii vestitori ai anotimpului – numim aici „tradiţionalele” mormane de gunoi – au început să răsară la tot pasul. Pare o adevărată întrecere de genul „Cine aruncă mai mult gunoi la întâmplare”. Însă dincolo de micile „depozite” de gunoaie de printre blocuri sau din apropierea parcurilor, ne-au atras atenţia, zilele trecute, câteva rampe de gunoi în toată regula. Ilegale, desigur, şi aflate în concurenţă directă cu groapa de gunoi a oraşului. Care nici ea nu se simte prea bine, căci aia veche e un dezastru ecologic, iar aia nouă se face cu o aşa de mare „viteză” că nu se vede nimic.

La umbra Combinatului, creşte „lanul” de gunoi

În imediata apropiere a ArcelorMittal - chiar la intersecţia drumului care vine dinspre poarta principală spre ICMRS cu drumul care merge de Fileşti către Atlas (nu departe de balta Cătuşa)– a răsărit, ca din nimic, o rampă de gunoi. Un vechi drum secundar, abandonat pentru că este afectat de alunecările de teren, a fost acoperit, pe o lungime de circa o jumătate de kilometru, cu mii de tone de gunoi de tot felul. Deocamdată, avem un aspect de lan, dar cu tendinţă de apariţie a unor noi forme de relief formate din deşeuri.

Am descoperit, în respectivul loc, de toate: moloz din demolări, resturi de gudroane, deşeuri provenite din service-uri auto, resturi menajere, milioane de bidoane din plastic, cauciucuri distruse, mobilă făcută praf, saci cu diferite resturi. Cantităţile sunt industriale. Se descarcă acolo cu basculanta, nu doar cu portbagajul.

Încercările noastre de a afla de unde provin deşeurile (sunt mii de tone în rampa construită ad-hoc) nu au avut succes deplin. Doar informaţii neoficiale. Se pare că o mare parte provin de la gospodăriile din Fileşti, dar există informaţii că la amintitul lan de gunoi contribuie şi o serie de societăţi comerciale gălăţene. De ce? Acolo se pune gunoiul gratis, pe când la groapa de gunoi Barboşi este contra-cost.

Comisariatul Galaţi al Gărzii de Mediu ne-a dat asigurări că va rezolva situaţia. „Am descoperit şi noi depozitul ilegal de gunoi şi am aplicat o serie de amenzi. Am informat şi Primăria Galaţi, care are responsabilitatea salubrizării zonei, dar constatăm că încă nu s-a făcut nimic. Probabil că vom amenda şi Primăria”, ne-a declarat Ion Avram, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Galaţi.

Vile cu gunoi la nas

Un alt punct sensibil depistat de noi este în apropierea cartierului de vile răsărit la marginea Smârdanului, lângă Atlas. Ei bine, locuitorii acestor vile au transformat un teren viran din apropiere (lângă punctul trafo care deserveşte Combinatul) într-un munte de gunoi. Grav este că milioane de pungi din plastic au fost luate de vânt şi au împânzit zeci de hectare. Greu de spus cum vor scăpa proprietarii terenurilor învecinate de potopul de pungi...

Respectiva rampă este ilegală, după câte ne-au confirmat autorităţile de mediu. Însă, cel puţin deocamdată, nu a luat nimeni nicio măsură pentru a stopa fenomenul. Legal, zona este în administrarea Smârdanului, dar amintita comună nu dispune de un serviciu de salubritate. Aşa că oamenii aruncă gunoiul unde le vine.

Un oraş mirositor, între două rampe de gunoi

Chiar dacă am pornit de la gunoiul depozitat ilegal, nu putem să nu aducem în discuţie şi rampa legală de gunoi a oraşului. Legală e un fel de-a spune, pentru că se ştie că avem de-a face cu un dezastru ecologic acolo. Un focar de infecţie care încalcă în mod flagrant reglementările europene privind selectarea, depozitarea şi denaturarea deşeurilor.

E drept, se lucrează la o rampă nouă, ecologică. Dar şi aici, ca şi în cazul legalităţii gropii vechi, cuvântul „lucrează” e doar un fel de-a spune. Firma elenă care a câştigat licitaţia se mişcă aşa de „repede”, că nu se vede nimic în urma ei. De altfel, termenele de execuţie sunt într-o întârziere periculoasă, care pune sub semnul întrebării investiţia. Teoretic, s-ar putea chiar pierde finanţarea europeană.

Primăria nu-i pe fir

În cursul după-amiezii de ieri am încercat să aflăm dacă Primăria a fost avertizată despre depozitele ilegale de gunoi şi dacă a luat vreo măsură. Din păcate, la telefonul primarului nu ne-a răspuns nimeni (am aflat că era în audienţe), iar cel al viceprimarului Nicuşor Ciumacenco era închis.

De asemenea, nici purtătorul de cuvânt al instituţiei nu ne-a răspuns la telefon. Sperăm însă, să elucidăm problema în zilele următoare.

În aceste condiţii, în care autorităţile acestui oraş se mişcă fix ca ochii mortului, nu-i nicio mirare că se-nmulţesc depozitele clandestine de gunoi. Gălăţenii se „antrenează”, probabil, pentru momentul când Mediul va închide rampa de gunoi actuală, în vreme ce rampa nouă tot nu va fi gata...

Citit 1323 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.