Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
40 comentarii

"Curăţarea" cu polizorul a sculpturii "Fata pe Valuri", una dintre operele cele mai importante ale reputatului artist Constantin Baraschi, a stârnit indignarea artiştilor plastici gălăţeni, aceştia mergând până acolo încât au semnat şi o petiţie de protest, pe care au înaintat-o Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Galaţi. "Fata pe valuri" ("Nespălata", cum îi spun din ignoranţă unii - n.r.) a fost polizată de către angajaţii serviciului public de salubritate Ecosal, dintr-un exces de zel plecat din Primărie privind reabilitarea fântânilor arteziene. Din păcate, după cum explică artiştii plastici, acţiunea de curăţare a sculpturii prin şlefuirea cu mijloace mecanice nu reprezintă decât un prejudiciu adus ansamblului sculptural, lucru care s-ar fi putut evita dacă s-ar fi cerut sfatul sau ajutorul unui specialist.
Marius Mitrof, consilier al Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu, a explicat că, odată dat la o parte stratul de oxid, materialul va fi şi mai sensibil la coroziune şi fisuri, pentru că acel strat avea rol de protecţie.
„Lucrarea s-a efectuat fără consultarea unui specialist în domeniu şi noua imagine impietează grav asupra valorii sculpturii. Acţiunea în sine este un act de deteriorare iremediabilă a unei lucrări de artă aparţinând unui sculptor reprezentativ pentru arta românească a secolului XX”, scriu managerul Muzeului de Artă Vizuală Galaţi, Dan Basarab Nanu, şi muzeografii Mariana Cocoş şi Gheorghe Andreescu, în petiţia adresată Direcţiei Judeţene pentru Cultură.

Sculptură fără protecţie

Din păcate, sculptura "Fata pe valuri", nefiind din punct de vedere juridic decât un monument de for public, Direcţia nu poate reacţiona în niciun fel, în sensul de a da vreo sancţiune pentru modul în care s-a făcut curăţarea lucrării de artă. Potrivit consilierului Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu, Mihaela Olteanu, Legea 120 din 2006 a monumentelor de for public nu legiferează decât cadrul juridic general al realizării, amplasării şi administrării monumentelor de for public.
„Nu se vorbeşte în lege despre modul cum trebuie realizată întreţinerea monumentelor. Şi oricum, cele de dinainte de 2006 nu intră sub incidenţa acestei legi”, a explicat consilierul.
Cu sau fără lacune de ordin juridic, realitatea este una singură: o operă de artă a fost "curăţată" cu polizorul, să fie "mai frumoasă". Am solicitat Primăriei să ni se spună cine a avut măreaţa idee. Răspunsul a fost că, de fapt, angajaţii Ecosal nu au polizat propriu-zis sculptura, ci au curăţat-o cu o perie de sârmă ataşată de un instrument mecanic. „Oamenii au curăţat-o cu o perie de sârmă, cu smirghel, apoi au dat cu un lac protector. S-a dat la o parte acel strat de cocleală. Acum arată aşa cum arăta ea când a fost realizată”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache. Costache a mai afirmat că de asta a şi fost denumită popular Nespălata, pentru că nimeni nu a mai curăţat sculptura niciodată.
Oricum, indiferent că a fost curăţată cu peria de sârmă sau cu polizorul, se pare că răul a fost făcut, fără să fie cerută părerea vreunui specialist, care să spună dacă trebuie curăţată şi cu ce sau dacă operaţiunea i-ar putea dăuna statuii, în loc să ajute la restaurarea ei.

Citit 3867 ori Ultima modificare Joi, 09 Mai 2013 18:11

40 comentarii

 • postat de Radu Marți, 14 Mai 2013 06:42 Link la comentariu
  0
  0

  Nu le poti cere sa priceapa ce inseamna arta acestor redusi mintal care conduc orasul la momentul actual. Pentru ei circul ieftin de tip vanghelion este mai valoros decat un act de cultura.

  Raportează
 • postat de Marcela Duminică, 12 Mai 2013 07:08 Link la comentariu
  0
  0

  Am vazut si eu statuia. Arata oribil. E plina de pete. E distrusa.

  Raportează
 • postat de Renascentistul (ieri,cu voia dumneavoastra si Giordano Bruno!)pentru AUREL_ STOIAN(Alfar) Sâmbătă, 11 Mai 2013 15:36 Link la comentariu
  0
  0

  Domnule Aurel _Stoian,Este inutil sa va cer si dumneavoastra scuze iar,am facut-o putin mai inainte fata de ALFAR ,persoana identica ,asa cum mi-am dat seama, cu dumneavoastra!Decat sa-mi mai pierd vremea pe aici intrand in dispute desarte si facandu-ne nervi,prefer sa renunt si la lectura ziarului si la comentarii,asa cum am renuntat si la Tv,mai bine si mai instructiv este sa-mi continui recitirea pentru a 4 sau a 5 oara a romanului ,,Razboi si pace,,.de acolo sunt convins ca raman cu ceva!Pe net si in carti gasesc alte informatii de care am nevoie!Considerati ce vreti despre mine, nu ma ating insinuarile sau insultele dumneavoastra,prefer sa-mi vad de treburile mele!Stima pentru toti cititorii care de-a lungul timpului s-au delectat si cu unele comentarii ale mele,unele pe placul domniilor lor ,altele dimpotriva,nu putem gandi toti pe aceeasi frecventa! Sanatate la toata lumea,prietenilor dar si celor care ma simpatizeaza mai putin si sa ne auzim de bine!

  Raportează
 • postat de Aurel_Stoian Sâmbătă, 11 Mai 2013 14:32 Link la comentariu
  0
  0

  Paguba-n ciuperci!
  Sper ca odata cu diparitia comentariilor insultatoare vor reveni comentatorii de bun simt, care aduc in dezbatere idei. Foarte multi oameni de bun simt s-au abtinut de la comentarii in ultima vreme din cauya postacilor veninosi care injura, ataca, suduie, calomniaza, improsca...
  Ma bucur sa constat că administratorii acestui site au luat taurul de coarne in privinta decentei comentariilor. Foarteputini mai comentau strict pe subiect. Cei mai multi erau ocupati cu calomnierea ziaristilor si a cititorilor de bun/simt.

  Raportează
 • postat de RENASCENTISTUL CU STIMA SI SCUZE PENTRU PRIETENUL ALFAR Sâmbătă, 11 Mai 2013 13:40 Link la comentariu
  0
  0

  Prietene Alfar,referitor la obsesia mea privind combaterea grobianismului cultural ,iti spun pe scurt o anecdota: Goethe se plimba pe aleea singuratica a unui parc din Franffurt;pe cacarea foarte ingusta care permitea trecerea intr-un singur sens a vreunui p[-limbaret venea un vechi dusman al marelui filosof si literat german.Unul dintre ei trebuia sa faca pas lateral ca sa permita trecerea celuilat.Goethe.Individul ce venea catre GOETHE spune ireverentios:---Eu nu ma dau deoparte din calea unui nebun!la care ,Goethe,politicos,spune amabil:--Eu ma dau!!! crezi tu prietene Alfar ce vrei,apara pe cine vrei,cu mine nu te vei mai infrunta pe aici,cel putin!DASVIDANIA TOVARASCI!

  Raportează
 • postat de Renascentistul Sâmbătă, 11 Mai 2013 13:32 Link la comentariu
  0
  0

  PRIETENE ALFAR a lua apararea artistilor plastici in fata celor care considera nudul ca opera de arta doar ,,cururi goale,,este o atitudine de bun simt!Nu ma sperie obraznicia celor care spurca ceea ce a mai ramas frumos in cultura galateana !VEI AVEA ACUM O SURPRIZA FOARTE PLACUTA;SCRIE INTR-UNA DIN EVANGHELII CA IISUS CHRISTOS ,PERSONAJ BIBLIC ,PILDA DE MORALITATE,CA CEEA CE ESTE DA SA RAMANA DA ,CEEA CE ESTE BA ,SA RAMANA BA!EU,VECHI CITITOR AL ZIARULUI DIN VREMEA CAND ACOLO ERAU SI OAMENI PRECUM KATIA NANU,RADU MACOVEI,(ADEVARATI EXPERTI IN PRESA SCRISA!!!)AM HOTARAT ,SPRE MAREA BUCURIE A CELOR PE CARE I-AM DERANJAT POATE PRIN OPINIILE MELE SA NU MAI ACCESEZX ZIARUL SI SA NU MAI COMENTEZ NIMIC!ESTE DECENT SA MA RETRAG,CER SCUZE CELOR PE CARE I-AM DERANJAT!nU INCHEI MAI INAINTE DE A FACE O PROPUNERE CELOR CARE RASPUND DE ACEST ZIAR:extindeti numarul de pagini pe temetica articolelor ca cele scrise de doamna Stanciu si sper ca audienta la cititori va creste considerabil!puneti pe cei de la pagina religioasa sa fac si pagina de cultura si sa critice in continuare ceea ce inteleg atat cat inteleg(nudul perceput ca si ,,cur gol,,, intelectualii galateni va vor aprecia!Stima,sa ne auzim de bine !

  Raportează
 • postat de RENASCENTISTUL PENTRU CENZURA VIATA LIBERA Sâmbătă, 11 Mai 2013 13:19 Link la comentariu
  0
  0

  Stergeti va rog si comentariul semnat GIORDANO BRUNO,TOT RENASCENTISTUL L-A SCRIS!NU SE MERITA ,VORBA LUI BRUNO,, SA ARUNC PERLE...,,!!!DASVIDANIA TOVARASCI!

  Raportează
 • postat de ALFAR Sâmbătă, 11 Mai 2013 13:19 Link la comentariu
  0
  0

  Prietene, esti obsedat!
  Sincer, nu ti-ar strica niste sedinte cu un psiholog bun!
  Cat priveste faptul ca se sterg comentariile care sar calul, sunt perfect de acord. Nu suntem la buza santului, intre țațe. Decența e necesara. In plus, cei de la site au dreptul LEGAL sa stearga comentariile care contin ATACURI LA PERSOANA. Zi mersi ca nu te dau si in judecata pentru afirmatille nedovedite si calomnioase, ca au si dreptul ăsta! Sincer, eu in locul lor te-as chema la Tribunal si as cere despagubiri consistente pentru prejudicierea imaginii. Judecatorii adora, in ultima vreme, conform reglementarilor europene, sa dea despagubiri de 20-25.000 de euro partii vatamate. Sper ca stai bine cu soldul contului:))))

  Raportează
 • postat de RENASCENTISTUL pentru DS Sâmbătă, 11 Mai 2013 13:14 Link la comentariu
  0
  0

  Domnule DS,Am facut un comentariu referitor la observatiile dumneavoastra pertinente privind pe Maria Stanciu,si mi-a fost sters,HALAL LIBERTATE A CUVANTULUI In VIATA LIBERA!

  Raportează
 • postat de Renascentistul Sâmbătă, 11 Mai 2013 13:11 Link la comentariu
  0
  0

  Stimata domnisoara ,atat timp cat imi asum responsabilitatea celor comentate nu este normal sa-mi stergeti comentariul!Aici nu este spatiul unde spunem doar ce doriti sau asteptati dumneavoastra,chiardaca este firesc sa tineti partea colegei cameleonice !Cu respect va comunic ca daca se mai intampla sa vad ca imi dati la cos comantariul ,voi refuza sa mai intru pe site-ul ziarului dumneavoastra si cred ca probabil asta va si doriti!Nu toti cititorii ling mana prelatilor si celor ce le ridica osanale,eu unul ma inchin cu smerenie doar in fata lui DUMNEZEU,asa cum il percep in mintea mea ,si nu dupa cum vreti dumneavoastra sau mai rau,oameni ca Maria Stanciu!Dixit!

  Raportează
 • postat de RENASCENTISTUL PENTRU DOMNUL DS Sâmbătă, 11 Mai 2013 12:49 Link la comentariu
  0
  0

  DOMNULE DS ,NE-AM MAI INTALNIT PE LA COMENTARIILE ZIARULUI SI VA APRECIEZ MULT MODUL DE A GANDI!!!

  Raportează
 • postat de Pistruiatul Sâmbătă, 11 Mai 2013 09:19 Link la comentariu
  0
  0

  De la revolutie incoace nu stiu ca alesii neamului, oricare ar fi fost ei, sa fi ridicat un monument in bronz la Galati. In schimb de stricat se pricep de minune din cate se vede. Putinele capodopere vechi care ne infrumuseteaza orasul sunt devastate de mintile bolnave ale unor trogloditi care conduc la ora actuala orasul.

  Raportează
 • postat de Suleyman Magnificul in expeditie de pedeapsa Vineri, 10 Mai 2013 21:58 Link la comentariu
  0
  0

  Ce frumos aratau ei ciorchine, la patru ace, si ce culti?! Cred ca merita sa facem "auditul" inainte,nu dupa alegeri. Insa ,spre eterna aducere aminte a marii tampenii,distinsii domni ar trebui fixati in insectar,tot "la patru ace"!

  Raportează
 • postat de Libertatea Vineri, 10 Mai 2013 20:54 Link la comentariu
  0
  0

  Chiar nu inteleg cu ce-i deranja aspectul statuii "Fata de valuri", asa cum era ? Coclita, cu patina..asa cum era...
  Nu s-au intrebat oare de ce nimeni pana la ei n-a slefuit statuia si pestii ? Cat de incult poti fi si cat de prosti ii poti crede pe locuitorii unui oras ca sa afirmi ca denumirea populara de "Nespalata" vine de la faptul ca statuia pare murdara, ca sa poti acoperi incompetenta si impotenta unora de a intelege o opera de arta.
  Acum, in sfarsit, cu sprijinul USL, Fata pe valuri a scapat de numele Nespalata. De ce oare nu v-ati polizat neuronii si sinapsele, incercand sa intelegeti cum se intretine si restaureaza o statuie ? S-a pus polizorul pe ea si polizeaza tarane pana te orbeste...Bine ca nu s-a folosit flex-ul..e un pas inainte.
  Bravo specialistilor plantati politic, pe cand un "polish" si statuii lui Alexandru Ioan Cuza, ca-i cam inchisa la culoare, sau statuii lui I.C. Bratianu, ca pare cam verde, daca tot s-a dat startul la "polizat" statui...
  Sa straluceasca toate, Tovarasi !
  Incultilor...

  Raportează
 • postat de Gabi Vineri, 10 Mai 2013 19:58 Link la comentariu
  0
  0

  Din pacate aceasta paguba nu poate fi platita. Baraschi nu mai traieste ca sa faca o statuie din nou. Daca maestrul traia ar fi rezolvat problema pentru cateva zeci de mii de euro, dar asa ar trebui cautat un bun specialist in restaurare si platit bine ca sa repare ce au facut dezaxatii care ne conduc. Asa se distrug putinele piese de tezaur care ne mai infrumuseteaza orasul plin de blocuri cenusii sau tarabe.

  Raportează
 • postat de GIORDANO BRUNO Vineri, 10 Mai 2013 18:28 Link la comentariu
  0
  0

  Dumnezeule!!!Se spune ca toti se pricep la fotbal si la politica dar vad ca nici cultura nu-i lasa indiferenti pe unii ghiogari analfabeti,pusi de partidul maselor in fruntea bucatelor!Nu pot sa cred ,eu un om care nu ma pricep la pictura ca un specialist dar care am mai citit ceva despre acest domeniu artistic,nu pot sa cred ca pot fi unii atat de dobitoci ca sa dea pe mana muncitorilor de la salubritatea o opera de arta!Ma cutremur amintindu-mi cuvintele lui Goebbles,sinsitrul ideolog nazist care cinic spunea ca ,,atunci cand aud cuvantul cultura imi vine sa pun mana pe revolver!,, dar vad acum ca IGNORANTA PLINA DE SUFICIENTA PUTERII este mai letala decat arma de foc,chiar si a lui Goebbles(ca multi nazisti iubeau totusi artele!!!)Istoria asta tragica a unei opere de arta remarcabile imi mai aminteste de alt exemplu celebru din istoria culturii;Ingerii goi ai lui Michelangelo Buonarotti de pe Capela Sixtina au fost imbracati ulterior cu straie de cativa pictori carpaci din ordinul unui papa pudibond si nebun,un popa cum se gasesc si astazi cu miile si tampesc lumea cu idiotenia lor!In vremea comunismului la teatre se facea intai o avantpremiera unde veneau tov. de la partid si isi dadeau sau nu avizul la ridicarea cortinei pentru public la ceea ce vedeau:povestea soprana ELENA PATRICHI ca la o opereta tov.caloinescu ,deranjata de faptul ca balerinele purtau pantofi cu toc a propus ca sa nu mai poarte pantofi cu toc si ca sa para mai inamlte sa poarte joben,adica sa apara pe poante dar cu joben!!!BRRR!!!Vad insa ca tampenia activistilor comunisti se mosteneste ,cand de cultura se ocupa nu oamenii educati ci cei pusi de partidul conducator ce se amesteca in toate !Imi permit sa faco propunere ,transferati-l pe tov.care a ,,spalat,,opera baraskiana la TG.JIU,poate ca si acolo isi va dovedi intr-un fel geniul colaborand dupa ani cu bietul Brancusi,ca imaginatia odihnita a prostului este mereu gravida si cine stie ce capodopere vom vedea in locul celor cunoscute si apreciate in intreaga lume!rusine edililor capabili sa dea opera de arta pe mana zugravilor(cu scuze de rigoare pentru cei care ne varuiesc doar casele nu si operele de cultura din tezaurul national!!!Cand Giordano Bruno,inculpat de Inchizitie a fost chemat de PAPA ca sa se disculpe ,sa abjure si astfel sa fie gratiat de la pedeapsa capitala a spus citand din Evanghelie:-Nu arunc perle in calea porcilor!!!Bietul Baraschi,nu a trait subt crunta Inchizitie dar prostia omeneasca i-a distrus o lucrare de prestigiu! Daca sculptorul ar5 fi stiut ce se va intampla cred ca ar fi raspuns activistului care i-a solicitat opera pentru galateni cu aceleasi cuvinte vitriolante ca ale marelui ganditor italian in fata papei !Pacat ,SOMNUL RATIUNII NASTE MONSTRI ,DOAMNELOR SI DOMNILOR!!!

  Raportează
 • postat de cititor Vineri, 10 Mai 2013 18:27 Link la comentariu
  0
  0

  in orasul asta toti ce au puterea de a lua o decizie sint prea smecheri sau idioti. cum sa-ti bati joc de o opera de arta? uite, asa bine, doar e orasul unde se fac constructii cu tematica din scirtiitoare. asta e orasul unde cei ce gindesc binele locuitorilor nu mai au chef si timp de ei. eu chiar cred ca asta e prostia cea mai mare. o opera de arta se mai restaureaza daca e nevoie,in timp asa cum a fost, dar sa polishezi un ansamblu de statui de bronz precum un golf 1 ca sa-l vinzi in talcioc e crima. chiar a-si vrea cineva sa plateasca cu serviciu din domeniu public pentru asta. nu se va intimpla niciodata. de ce? stiti raspunsul. IDIOTENIA, NECINSTEA, INAVUTIREA CONDUCE ROMANIA.

  Raportează
 • postat de Cozmin Vineri, 10 Mai 2013 16:15 Link la comentariu
  0
  0

  Asa tampenie nici macar popa casian nu era in stare sa faca...

  Raportează
 • postat de Jim Vineri, 10 Mai 2013 16:12 Link la comentariu
  0
  0

  Nulitatea aia de Dumitru Nicolae macar nu facea nimic. Asta nou din exces de zel si ca sa nu cheltuie bani a actionat de capul lui pe blat, ca in fotbal crezand ca noi galatenii nu o sa observam nimic. Cine o sa plateasca aceasta paguba domnule Marius Stan??

  Raportează
 • postat de William MOUREY LCRRA- Franta Vineri, 10 Mai 2013 15:39 Link la comentariu
  0
  0

  Meticulos cum era Maestrul Baraschi cred ca a lasat undeva reteta patinei,numai ca ramane de vazut cine si mai ales cu ce bani,(o roaba cu bani)se va face acest lucru,aici nu mai merge cu licitatie cu cel mai mic pret. Noroc cu prima varianta ,dar si asa expertiza costa destul ,plus deplasarile. Acum lucrarea in sine este socotita "descalificata". E mai rau ca in fotbal !

  Raportează
 • postat de ella Vineri, 10 Mai 2013 14:51 Link la comentariu
  0
  0

  Aveti o idee fixa.Garaje,garaje,garaje.Da sint si garaje ridicate in locuri improprii,dar sint baterii de garaje care nu deranjeaza cu nimic.Sa se faca parcuri pentru copii in locul garajelor,sub geamul oamenilor.Sa fiti in stareca macar sa intretineti parcurile existente,unde vin doar drogatii si cei cu ciinii ce/i plimba si lasa mizerii de nedescris.A AJUNS acest oras ca ultimul catun din tara. Rusine,rusine,sa va fie,edili ai acestui oras.

  Raportează
 • postat de mina Vineri, 10 Mai 2013 14:04 Link la comentariu
  0
  0

  e oribila asa lustruita, e chicioasa, luceste a prostie, am fotografiat-o si pusa pe facebook, sincer ti se ridica parul pe mana ce naspa arata!Cat despre intelectualii aia de la Directia de Cultura, ce sa zic acu v-ati trezit sa protestati, dupa ce a fost distrusa patina?

  Raportează
 • postat de eduard Vineri, 10 Mai 2013 13:24 Link la comentariu
  0
  0

  Eu stau in blocul de langa opera de arta, fata pe valuri.Intro seara, pe la 11,30, am iesit pe balcon la o tigara si ce crede-ti ca vad?Un individ, era tanar, o tot mangaia pe fata in zona genitala.O chem pe nevasta-mea si sa murim de ras nu alta.Am strigat la individul ala, dar era asa de preocupat, ca nu m-a luat in seama.Propun ca sculptura sa fie oarecum protejata, cu chiloti si suten, ca sa nu mai dea fiori nebunesti unor handicapati.Poate intro dimineata n-o sa mai gasim fata, fiind dintrun material vandabil pentru marlanii parveniti in orasul asta, ahtiati dupa pomeni pe la biserici si prost educati.

  Raportează
 • postat de Costache Negri Vineri, 10 Mai 2013 13:01 Link la comentariu
  0
  0

  Când de arta monumentala a unui oras se ocupa firma de salubritate, când de administrarea orasului se ocupa un fost fotbalist, iar de cea a judetului un anestezist, fost turnator la securitate, nu tocmai sanatos la cap, care se imbraca în Spiderman si danseaza pe manele, cand episcopia e condusa de un colaborator al securitatii, cand in parlamentul României am trimis un fost secretar de partid, doi fosti activisti de partid, un tractorist si doi-trei doctori ciubucari ce mai vreti de la acest oras?
  Fiecare popor are conducatorii pe care si-i merita iar noi avem ce votam de 20 de ani: coruptie, incultura, grosolanie, dispret pentru oras si locuitorii lui. 20 de ani cu Durbaca, Dobre, Nica, Toader, Cristea, Popa Florin, Nicolae, Rainea, etc. sunt ani pe care ni i-au furat noua, parintilor noştri si copiilor nostri.

  Raportează
 • postat de Yoko Ono Vineri, 10 Mai 2013 12:33 Link la comentariu
  0
  0

  Mihai Costache trebuie arestat!

  Raportează
 • postat de Spor de luciu in sublime puncte de vedere Vineri, 10 Mai 2013 12:00 Link la comentariu
  0
  0

  Nici sa pastram o sculptura valoroasa nu suntem in stare,pe cand "lustruiti "si Lupoaica ? S-au gardul primarului dupa audit? In alte state pentru asemenea "monument al prostiei"se lasa cu demisii la nivel inalt. Acolo ARTA se pastreaza "originala" si la stadion.

  Raportează
 • postat de Aspirina Vineri, 10 Mai 2013 11:16 Link la comentariu
  0
  0

  Traim intr-un oras fara cultura, unde arta este batjocorita, unde artistii si scriitorii sunt umiliti si fugariti de functionarii de la primarie care provin din randurile manelistilor josnici din fundul cartierului.

  Raportează
 • postat de Flory Vineri, 10 Mai 2013 11:05 Link la comentariu
  0
  0

  Nu Biluta....Nu garaje sau altele....Interesul e mare ptr anumite baruri de a se extinde pe trotuare cu mese si scaune(asta inseamna ca patronul varsa la PNL sau PSD).Tot la fel am inteles ca a facut cu barul sau dl.Bacalup(director si consilier al primarului-fotbalist) pe Domneasca dupa Banca Tiriac.Nu stiu dar cred ca e mai bine ca la viitoarele alegeri sa umblam la originile candidatilor.
  VREM GALATENI NASCUTI-CRESCUTI IN GALATI , SA FIE PENTRU GALATI !!!
  Imi este de ajuns cu toti parvenitii...ba de la coasa la CSG ,ba din alte orase adusi cu serviciul etc. Gata!
  Galateanul get -beget va trebui sa ia fraiele in maini!

  Raportează
 • postat de Natasha Vineri, 10 Mai 2013 10:58 Link la comentariu
  0
  0

  Mihai Costache intoarce-te la coada vacii de unde ai venit!

  Raportează
 • postat de Biluta Vineri, 10 Mai 2013 10:35 Link la comentariu
  0
  0

  Oamenii acestia urasc arta deoarece sunt semianalfabeti. Pentru ei cultura este o povara. Ar demola Fata pe valuri ca sa-si faca acolo garaj sau consignatie daca ar putea.

  Raportează
 • postat de Mihai A Vineri, 10 Mai 2013 10:22 Link la comentariu
  0
  0

  Sculpturile de bronz se curata cu apa si sapun si frecare cu carpa, eventual si cu o periuta de dinti in locurile mai greu accesibile sau inguste. Ulterior se usuca si apoi se reface stratul de ceara. A se vedea cartile in domeniu, un autor unanim recunoscut fiind Patrick Kipper.
  Ma rog, sfatul e pentru cei care folosesc instructiunile de utilizare inainte sa defecteze produsul...

  Raportează
 • postat de pentru FELIX Vineri, 10 Mai 2013 10:18 Link la comentariu
  0
  0

  LIKE +10

  Raportează
 • postat de Akbar Vineri, 10 Mai 2013 10:15 Link la comentariu
  0
  0

  Tin sa-i reamintesc tovarasului Costache ca, de obicei, acel strat pe care domina sa il denumeste stiintific "cocleala", cunoscatorii il denumesc "patina", adica acea amprenta a timpului asupra unui obiect de arta, desteptule.
  "Cocleala" aia a ta nu se polizeaza, intelectualule, pentru ca obiectul in sine isi pierde valoarea.
  E ca si cum ai slefui si poliza Sfinxul din ansamblu de la Gizeh sau ai reface si lipi bratele lui Venus din Milo...
  Iar daca ti-ar fi placut chimia, ti-ai fi dat singur seama ca cocleala de care tu spui e doar rezultatul reactiei chimice dintre metal si oxigenul din aer, iar "cocleala" ta va reapare, nu ca sa-ti faca tie in ciuda, ci pentru ca asta e chimia universului si ca la fiecare operatie de polizare a "coclelii" grosimea metalului scade. Si tot scade...
  Si de ce crezi tu ca nimeni nu a mai curăţat sculptura niciodată ? Ca n-or fi avut "specialistii" vostri probabil.
  Iar denumirea populara de "Nespalata" nu vine de la faptul ca nimeni nu a curatat "cocleala" de pe statuie, ci pentru ca e mereu spalata de valuri. In ce oras ai fost pana cum, de nu stii nimic din toate astea ?
  Si probabil ca peste ceva ani n-o sa mai existe nimic de polizat, iar in locul Fetei de valuri va fi o butaforie, ca tot ii plac sefului tau asemenea "opere de arta" din cartoane presate vopsite.

  Raportează
 • postat de Doina Vineri, 10 Mai 2013 10:06 Link la comentariu
  0
  0

  Constantin Baraschi este unul dintre cei mai mari sculptori romani. E pacat ca niste cizmari isi bat joc de opera lui. Traim intr-un sat numit Galati. Un sat fara caini.

  Raportează
 • postat de Logica balonului rotund, fara cute Vineri, 10 Mai 2013 10:05 Link la comentariu
  0
  0

  Primarul Dunga-trasa-la-caini am avut, primarul Somnorila am avut, iata ca a aparut si primarul care o freaca pana o lustruieste.
  Oare cata inteligenta iti trebuie ca sa dai pe mana muncitorilor de la Ecosal o opera de arta s-o restaureze? Pai, cam cata minte e intr-un cap de minge...

  Raportează
 • postat de un oarecare Vineri, 10 Mai 2013 09:49 Link la comentariu
  0
  0

  Patina unei lucrari de bronz de for public este creatia artistului. Ea se obtine prin atacarea cu acizi a suprafetei si are dublu rol: odata decorativ si apoi de protectie a suprafetei. Prin urmare asa-zisa "cocleala" este de fapt actiunea voita a sculptorului Baraschi asupra propriei opere. O patina de bronz uniforma nu este tocmai usor de creat. Trebuie multa experienta si cunostinte de chimie pentru a sti ce nuante poti obtine cu diversi acizi. Prin urmare o actiune de curatare a unor lucrari de patrimoniu este obligatoriu prin lege sa fie facuta doar de catre specialisti autorizati. In acest sens doar un restaurator are dreptul sa intervina asupra unei astfel de lucrari, nici macar un artist si cu atat mai putin un munictor de la Ecosal dirijat de un angajat din primarie. Cat priveste denumirea de Nespalata era data in sens peiorativ de galateni datorita faptului ca personajul statea in permanenta la dus, sub jeturile de apa. Neantelegerea, ca sa nu spun ignoranta, are din pacate efecte foarte grave de distrugere a putinelor lucrari valoroase pe care le avem in oras. Este pacat ca inca nu putem aprecia valorile pe care le detinem...

  Raportează
 • postat de Radu de Galati Vineri, 10 Mai 2013 08:51 Link la comentariu
  0
  0

  In orasul in care copii de 14 ani ies noaptea la furat tabla ca sa supravetuiasca, in orasul in care Primar este un fost fotbalist cu carte multa cat o claie de fan, oare ce vedeti anormal ca au spalat o statuie ? Au colorant ei casele care nu au avut vopsea pe ele niciodata ca sa arate "frumoase" si le-au numit de patrimoniu ca apoi sa le ia in locatie rudele apropiate, au ales deputati oameni licentiati ca sa fure de la Boldea pana la Durbaca pe care ii numim "prosperi oameni de afaceri" cand toata lumea stie ca ei sunt niste hoti ce au furat si fura si de la vii si de la morti si protejati de stat. La Galati pana si arta este folosita in scopul delapidarilor de fonduri a celor ce au ajuns peste noapte reprezentantii culturii romanesti.
  Oare cum au ajuns unii oameni sefi la fel si fel de consilii sau organizatii guvernamentale si nonguvernamentale platiti din banii publici ? Are oare cineva curajul sa faca o cercetare in acest scop sau trebuie sa vina directive de sus si pentru asa ceva?

  Raportează
 • postat de @mircea Vineri, 10 Mai 2013 08:35 Link la comentariu
  0
  0

  +1

  Raportează
 • postat de FELIX Vineri, 10 Mai 2013 08:02 Link la comentariu
  0
  0

  Probabil acei semnatari ai petitiei (muzeografi,manager;;culturisti;;)sunt neindreptatiti,ca nu au facut ei ceea ce a facut Ecosal!Au pierdut Ei bani si mai grei daca o finalizau !Dar de atita timp de ce nu au propus ei asta???Sa doarma incontinuare pe coada cum au dormit si pina acum!!!! LINISTE "CULTURISTII" LUI PESTE!!!!!!

  Raportează
 • postat de Mircea Vineri, 10 Mai 2013 08:01 Link la comentariu
  0
  0

  Mai Mihai Costache, mai anim.alule tu numesti cocleala o patina de bronz? Din ce vagauna vii preistoricule? Cine te-a pus sa iti dai cu parerea despre niste lucruri care depasesc cu mult nivelul tau de inteligenta? Pune naibii maina si mai citeste, mai documenteaza-te si tu un pic mai cocalarule ca nu cred ca ai intrat vreodata in atelierul unui artist sa vezi cum se realizeaza o astfel de lucrare. Orasul asta se duce de rapa din cauza scursurilor sociale care ajung sa conduca la nivel administrativ, care nu fac nimic pentru cultura si care au impresia ca le stiu pe toate. N-ati mai facut nimic bun pentru monumentele din acest oras iar atunci cand luati o decizie aceasta se dovedeste a fi devastatoare. In mod normal acest Mihai Costache si cu toti intoxicatii care isi dau cu parerea asupra patrimoniului ar trebui sa faca ani grei de puscarie. Galatiul este un oras de toata jena, populat cu paiate si condus de cocalari cu pretentii intelectuale.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.