Artiştii plastici protestează: Polizarea "Fetei pe valuri" este o prostie!

Artiştii plastici protestează: Polizarea "Fetei pe valuri" este o prostie!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Curăţarea" cu polizorul a sculpturii "Fata pe Valuri", una dintre operele cele mai importante ale reputatului artist Constantin Baraschi, a stârnit indignarea artiştilor plastici gălăţeni, aceştia mergând până acolo încât au semnat şi o petiţie de protest, pe care au înaintat-o Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Galaţi. "Fata pe valuri" ("Nespălata", cum îi spun din ignoranţă unii - n.r.) a fost polizată de către angajaţii serviciului public de salubritate Ecosal, dintr-un exces de zel plecat din Primărie privind reabilitarea fântânilor arteziene. Din păcate, după cum explică artiştii plastici, acţiunea de curăţare a sculpturii prin şlefuirea cu mijloace mecanice nu reprezintă decât un prejudiciu adus ansamblului sculptural, lucru care s-ar fi putut evita dacă s-ar fi cerut sfatul sau ajutorul unui specialist.

Marius Mitrof, consilier al Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu, a explicat că, odată dat la o parte stratul de oxid, materialul va fi şi mai sensibil la coroziune şi fisuri, pentru că acel strat avea rol de protecţie.

„Lucrarea s-a efectuat fără consultarea unui specialist în domeniu şi noua imagine impietează grav asupra valorii sculpturii. Acţiunea în sine este un act de deteriorare iremediabilă a unei lucrări de artă aparţinând unui sculptor reprezentativ pentru arta românească a secolului XX”, scriu managerul Muzeului de Artă Vizuală Galaţi, Dan Basarab Nanu, şi muzeografii Mariana Cocoş şi Gheorghe Andreescu, în petiţia adresată Direcţiei Judeţene pentru Cultură.

Sculptură fără protecţie

Din păcate, sculptura "Fata pe valuri", nefiind din punct de vedere juridic decât un monument de for public, Direcţia nu poate reacţiona în niciun fel, în sensul de a da vreo sancţiune pentru modul în care s-a făcut curăţarea lucrării de artă. Potrivit consilierului Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu, Mihaela Olteanu, Legea 120 din 2006 a monumentelor de for public nu legiferează decât cadrul juridic general al realizării, amplasării şi administrării monumentelor de for public.

„Nu se vorbeşte în lege despre modul cum trebuie realizată întreţinerea monumentelor. Şi oricum, cele de dinainte de 2006 nu intră sub incidenţa acestei legi”, a explicat consilierul.

Cu sau fără lacune de ordin juridic, realitatea este una singură: o operă de artă a fost "curăţată" cu polizorul, să fie "mai frumoasă". Am solicitat Primăriei să ni se spună cine a avut măreaţa idee. Răspunsul a fost că, de fapt, angajaţii Ecosal nu au polizat propriu-zis sculptura, ci au curăţat-o cu o perie de sârmă ataşată de un instrument mecanic. „Oamenii au curăţat-o cu o perie de sârmă, cu smirghel, apoi au dat cu un lac protector. S-a dat la o parte acel strat de cocleală. Acum arată aşa cum arăta ea când a fost realizată”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache. Costache a mai afirmat că de asta a şi fost denumită popular Nespălata, pentru că nimeni nu a mai curăţat sculptura niciodată.

Oricum, indiferent că a fost curăţată cu peria de sârmă sau cu polizorul, se pare că răul a fost făcut, fără să fie cerută părerea vreunui specialist, care să spună dacă trebuie curăţată şi cu ce sau dacă operaţiunea i-ar putea dăuna statuii, în loc să ajute la restaurarea ei.

Citit 4665 ori Ultima modificare Joi, 09 Mai 2013 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.