Timbrul de mediu ar putea fi anulat. Vom plăti sub altă formă

Timbrul de mediu ar putea fi anulat. Vom plăti sub altă formă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doi senatori din PNL au propus un nou proiect de lege vizavi de taxarea poluării create de autoturisme. Aceştia propun ca actualul Timbru de mediu să fie scos definitiv, iar taxa de poluare să fie adăugată în preţul pe care îl plătim la pompă.

O iniţiativă ce pare demnă de lăudat, dar cât ne va costa benzina? În plus, detectoarele de radar ar putea fi interzise prin lege. Iniţiativa a fost depusă la Biroul Permanent al Senatului. Ca justificare iniţială, cei doi parlamentari se bazează pe un nou mod de gândire: trebuie să plăteşti în funcţie de cât poluezi, adică de cât mergi cu maşina. Şi, dacă mergi cu maşina mult, consumi carburant mai mult, aşa că plăteşti mai mult. În plus, Cristian Bodea, unul dintre cei doi care au venit cu această idee, mai spune că scopul este abrogarea timbrului de mediu pentru că a venit cu aceleaşi probleme ca şi în trecut, taxa fiind la fel de vulnerabilă la recuperare că şi taxele auto din prezent sau trecut. Dacă se va ajunge la o formă de taxare a şoferilor prin preţul benzinei, această nouă taxare va fi de 1 ban/litru de carburant, indiferent dacă este motorină, gaz sau benzină.

Senatorul Cristian Bodea a spus şi că cheltuirea banilor adunaţi aşa, prin includerea taxei auto în preţul combustibililor, ar fi mai uşor de controlat, iar destinaţia lor ar fi exclusiv pentru împăduriri. În afară de faptul că ar fi mai uşor de controlat banii şi că va fi imposibil recuperarea unor astfel de sume dând statul în judecată, poate cel mai important motiv pentru care timbrul de mediu ar fi bine să fie schimbat este că nici vechimea maşinii, nici motorizarea şi norma de poluare, dar nici capacitatea cilindrică nu arată cât poluează o maşină în cursul unui an. Totuşi dacă vom regăsi acest timbru de mediu sub forma unei taxe de poluare inclusă în preţul carburantului, cum vor mai putea fi opriţi şoferii să înscrie tot felul de rable şi vechituri care merg pe ulei şi poluează în 10 kilometri cât o maşină nouă tot anul?

Detectoarele de radar ar putea fi interzise

Un alt proiect de lege este legat de detectoarele de radar. Însă această propunere legislativă pare făcută doar de dragul de a nu adormi în parlament. Pentru că România are în dotarea politiei rutiere aparate de detectat viteza maşinilor ce nu pot fi detectate de detectoarele radar standard. În alte ţări europene, cum sunt Franţa sau Austria, aceste aparate sunt interzise şi cel care le foloseşte poate să primească amenzi colosale sau chiar zile de puşcărie. În România au fost interzise pentru o scurtă perioadă de vreme, însă acum sunt din nou legale. Pentru că aparatele detectează undele radar trimise de aparate pentru a calcula viteza maşinii. Când aceste unde radar lovesc detectorul aflat pe bord, se emite un semnal sonor şi vizual care îi spune şoferului să încetinească. Mai mult, detectarea detectoarelor de radar implică dotarea cu echipamente noi specializate care costă destul de mult, bani care ar fi mai bine cheltuiţi pentru achiziţionarea mai multor aparate radar de ultimă generaţie. Poliţia Rutieră foloseşte aparate radar TruCam ce nu pot fi detectate, ci doar bruiate, dar acest lucru este drastic sancţionat şi de legislaţia actuală. Deci toată agitaţia asta e degeaba.

Citit 5332 ori Ultima modificare Vineri, 10 Mai 2013 16:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.