Începe sezonul bolii diareice acute. Cum ne ferim de ea

Începe sezonul bolii diareice acute. Cum ne ferim de ea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă până la sfârşitul acestei luni Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a ţinut sub observaţie cazurile nou apărute de infecţii respiratorii acute, a venit acum rândul bolii diareice acute (BDA) să fie monitorizată.

„BDA este considerată o afecţiune de sezon, care de cele mai multe ori are o origine infecţioasă. Astfel, recomandăm populaţiei să aibă grijă atât la starea în care sunt păstrate alimentele, cât şi la igiena personală. Mâncarea pe care o consumăm trebuie să fie proaspătă şi să nu treacă mai mult de 48 de ore de la gătire. Temperatura din frigider trebuie să fie cuprinsă între 2 şi 8 grade Celsius. O atenţie deosebită trebuie acordată locului din care achiziţionăm ouăle. Mai ales cele de raţă sunt purtătoare de stafilococ (una dintre cauzele principale ale BDA), chiar dacă provin de la păsări crescute în curte”, explică directorul DSP, dr. Valentin Boldea.

Deşi afectează orice categorie de vârstă, BDA este mult mai prezentă în cazul copiilor şi a bătrânilor. Ea se manifestă prin scaune apoase, peste 5 pe zi, dureri abdominale, greţuri şi vărsături. Într-o primă fază boala produce deshidratare, motiv pentru care trebuie să bem suficiente lichide. La sugar, dacă starea se prelungeşte pentru mai mult de 24 de ore, este necesară programarea la medicul de familie sau prezentarea la Spitalul de Boli Infecţioase. Trebuie ştiut faptul că BDA este contagioasă, agentul infecţios putând fi transmis prin folosirea aceloraşi tacâmuri sau prin băutul apei din acelaşi vas. În afară de o rehidratarea corespunzătoare, orice tratament trebuie urmat doar la recomandarea medicului infecţionist.

Citit 1938 ori Ultima modificare Vineri, 31 Mai 2013 16:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.