Nina Cassian - Cetăţean de Onoare al Galaţiului

Nina Cassian - Cetăţean de Onoare al Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O cititoare din Israel, Felicia Pană Katz, vine cu o propunere interesantă, semnalată, de altfel, şi de ziarul nostru, în rubrica „Gălăţeni care au uimit lumea”: ”Ar fi frumos ca Nina Cassian, una dintre cele mai mari poete şi traducătoare pe care le-a dat România, să devină Cetăţean de onoare al municipiului Galaţi”, ne scrie cititoarea, argumentând: „Este născută la Galaţi, pe 27 noiembrie 1924. La New-York, unde trăieşte, se simte abandonată de toţi. Nu o va mai alina dacă, după nu ştiu câţi ani, vreun parc sau vreo staţie de autobuz se va numi Nina Cassian. De aceea, cred că i s-ar cuveni o recunoaştere acum. Nu cred că municipalitatea, oraşul, societatea scriitorilor din Galaţi, toţi reuniţi nu ar găsi o sumă să i se ofere o invitaţie şi un bilet de avion New-York Bucureşti. Pentru o mare personalitate gălăţeană ar trebui să se găsească bani, chiar dacă ar fi să facem subscripţie locală. Eu m-aş oferi ca prim donator. Este o istorie încă vie a literaturii române. O dezrădăcinată uitată de Uniunea Scriitorilor şi de toate editurile pentru care atât ea, cât şi tatăl său, I. Cassian Mătăsaru, au tradus din marile genii ale literaturii universale. Se dă titlul de Cetăţean de onoare chiar şi antrenorilor echipei de fotbal. Nina Cassian a făcut mult pentru litera tipărită. Merită toată recunoştinţa şi toată dragostea concetăţenilor ei. Haideţi să facem ceva. Singurii în care mai avem încredere în România sunt ziariştii. Puterea voastră este singura care mai poate mişca ceva. Chiar nu s-ar găsi nicio şcoală generală din tot municipiul care să-i poarte numele?”, ne scrie Felicia Pană Katz.
L-am întrebat pe Corneliu Antoniu, preşedintele Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România, dacă susţine această propunere: „Susţin cu bucurie ideea doamnei Felicia Pană Katz, pe care o şi cunosc, de altfel. Propunerea trebuie făcută Primăriei fie printr-o o fundaţie culturală fie prin noi, Filiala Sud-Est a Uniunii Scriitorilor, iar Primăria este cea care aprobă sau nu. Categoric, Nina Cassian merită să primească acest titlu şi vom face demersuri în acest sens”, ne-a mai declarat preşedintele filialei.
Să o ţină Dumnezeu sănătoasă pe Nina Cassian şi să găsim, la nivel local, soluţii pentru ca marea poetă să primească recunoaşterea cuvenită, cât mai curând.

Citit 2073 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Iunie 2013 17:58

7 comentarii

 • postat de felicia katz
  Joi, 13 Iunie 2013 19:55
  N-a fugit ,a plecat ca profesor in cadrul unei burse Soros la Universitatea din New-York.A publicat peste 50 de volume si gandesc si eu ca ar fi corect sa fie omagiata si sa ne mandrim ca e Galateanca.Normal ca de Galati nu-si aminteste prea multe,l-a parasit copila fiind si mutandu-se cu parintii la Brasov.M-am uitat si eu pe lista cu numele de strazi din Municipiul Galati si asa am aflat ca nume de poeti si nume de medici care si-au dedicat viata si cariera orasului nu prea avem.Avem in schimb stradaAlbinei,str Graurului si de ce nu Strada Libelulei.Sa nu mai vorbim de Strada Busuiocului ,Str Piersicului ,Strada Nucului si StradaRubinelor,asta ca sa inteleaga locuitorii ca galatenii au sensibilitate si la pietrele semipretioase.Nu avem insa cu adevarat strazi care sa-i omagieze pe oamenii de cultura pe oamenii care au dat Galatiului tot ce-au avut pentru ca acolo a fost casa lor de suflet chiar daca unii nu s-au nascut la Galati.tare-s curioasa daca la Spitalul de copii exista vre-o sectie care sa poarte numele Dr Cighir om care daca ar fi facut o lista cu numele tuturor copiilor care i-au fost pacienti ar fi putut pava Bulevardul Brailei de la a-uri pana la centru.Sa traim fericiti ca acem Strada Zilei si Strada Prisacei.Traiasca imaginatia dragilor si scumpilor consilieri locali.
  0
  0
  Raportează
 • postat de arghir
  Joi, 13 Iunie 2013 14:43
  Se putea sa nu apara si un paduche ca @cetatean...mai n.enorocitule ,tu stii despre cine vorbesti ?ACEST INDIVID (cetetean) NU ESTE SIGUR GALATEAN si va rog tratatil ca atare ,adica cu indiferenta .
  Doamne ajuta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de nae
  Joi, 13 Iunie 2013 12:50
  @cetatean
  "cetatene fara nume" estu dus cu sorcova rau de tot, da rau de tot

  stupizenii din astea auzeam in 90 cand erai acuzat ca nu ai mancat salam cu soia ca sa ai valoare de roman. un control medical se impune.acolo sus.

  fa un bine comunitatii, te rog nu rata ocazia sa taci. te umpli de penibil

  in agora vin oamenii cu idei.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Unul
  Joi, 13 Iunie 2013 08:50
  Cred ca ar fi un lucru bun,acordarea titlului de Cetatean de onoare al municipiului Galati,pentru ca reprezinta o valoare incontestabila a culturii romanesti,mai ales ca unui stadion de pe aici i s-a dat numele unui arbitru, care nici macar nu-i galatean.Problema este ca d-na Cassian, intr-un interviu spune ca orasele de suflet ,pentru dumneaei ,raman Brasovul si Constanta si nicidecum Galatiul.Eu cred ca daca ,mai poate da un interviu, sa o intrebe cineva ce parere are despre Galati si apoi actionat in consecinta.
  1
  0
  Raportează
 • postat de cetatean
  Joi, 13 Iunie 2013 08:29
  Apreciez valoarea doamnei Nina Cassian.
  Dar, de ce nu a ramas in tara? De ce a dat bir cu fugitii??
  Sa o faca americanii cetatean de onoare. Sa fi stat in tara sa suporte toate regimurile, nu sa plece in AMERICA.
  0
  0
  Raportează
 • postat de horatiu
  Joi, 13 Iunie 2013 07:00
  ce mult ne-am bucura sa ne intoarcem la normalitate, sa ne cinstim valorile

  vino acasa NINA CASIAN
  0
  0
  Raportează
 • postat de ghici
  Joi, 13 Iunie 2013 06:47
  Ar fi un lucru extraordinar pe care l-ar putea face municipalitatea. Trebuie sa ne rasplatim valorile .
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.