Evaluaţi acest articol
(23 voturi)
15 comentarii

Aplicată cu succes de mii de ani în tratarea a numeroase boli, terapia cu lipitori, numită ştiinţific hirudoterapie, este recunoscută în multe ţări dezvoltate drept una dintre cele mai benefice metode complementare de tratament. Astfel se face că în Rusia, Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie, Franţa, China sau Turcia, hirudoterapia este folosită pe scară largă, prin decizie guvernamentală, în majoritatea spitalelor de stat.
În România, în schimb, Legea terapiilor alternative, adoptată în anul 2007, nici măcar nu include această metodă de tratament în rândul terapiilor complementare. Cu paşi mici, dar cu eforturi mari, însă, situaţia începe să se schimbe, primul pas fiind înfiinţarea Asociaţiei Române de Hirudoterapie.

Lipitorile, comoară naţională în Rusia

„Totul a pornit de la o vizită la nişte prieteni din Moscova. Spre surprinderea mea, am observat că în Rusia hirudoterapia este o latură foarte dezvoltată în rândul terapiilor alternative. Pe lângă cercetarea şi tratamentele propriu-zise, specialiştii slavi predau şi cursuri de iniţiere şi formare în terapia cu lipitori. Practic, în Rusia, lipitorile sunt considerate comoară naţională. Pentru că medicina era o pasiune mai veche a mea, am decis să urmez un astfel de curs. Am fost uimit, pentru a doua oară într-un interval scurt de timp, de seriozitatea şi profesionalismul acestor specialişti. Primele lucruri pe care le-am făcut atunci când m-am întors în ţară au fost să scriu o carte în care să prezint principalele avantaje ale hirudoterapiei şi să înfiinţez ARH-ul”, explică Florin Grigore cum a luat naştere toată această poveste.

Cum ne vindecă micii vampiri

Atunci când o lipitoare muşcă şi începe să sugă sângele pacientului, la nivelul creierului se declanşează un mecanism automat în urma căruia organismul începe să producă sânge nou. Astfel, are loc o înnoire a sângelui. „Este ceea ce noi numim efectul mecanic. Are loc, apoi, un efect chimic, deoarece este demonstrat faptul că, atunci când muşcă, lipitoarea introduce în organismul nostru aproximativ 150 de enzime cu rol benefic. Mai mult, eliberează şi serotonină (hormonul „fericirii”) şi o substanţă numită hirudină, benefică pentru micşorarea cheagurilor de sânge şi pentru subţierea sângelui. Vorbim şi de un efect acustic, ceea ce înseamnă că lipitoarea creează anumite unde de joasă frecvenţă, specifice fiecărui pacient, dar şi afecţiunii de care acesta suferă. Dacă punem o lipitoare medicinală pe o zonă oarecare de pe corp, vedem că în toate cazurile ea se va deplasa doar către o anumită zonă. Este vorba despre zona afectată sau de proiecţia organului bolnav la nivelul pielii. Astfel, lipitoarea acţionează doar în zonele active”, mai spune Florin Grigore.

De la infertilitate la atacuri de panică

Considerată nu de puţini specialişti terapia viitorului, hirudoterapia şi-a dovedit eficienţa în numeroase afecţiuni. Pentru că simpla lor enumerare ar umple fără îndoială toată pagina, ne vom mărgini la a spune că în ţara noastră tratamentele empirice din bătrâni cu lipitori erau folosite pentru varice şi pentru reducerea tensiunii arteriale. Deşi în cazul tensiunii arteriale nu se ştia exact care este modul în care acţionează, oamenii observau că după ce se lăsau în voia câtorva lipitori pentru o perioadă scurtă de timp se simţeau mult mai relaxaţi şi mai bine. Cercetările moderne sunt cele care au arătat că micii doctori sunt benefici împotriva artritei, infertilităţii, diabetului, hepatitei, migrenelor, bolilor cardiovasculare, stomatologice, ale sistemului digestiv, ginecologice, oftalmologice, urologice şi de piele. Lista nu este completă, însă.

Împărţire pe ţări

Pentru că este un domeniu vast, de-a lungul anilor fiecare ţară s-a axat cu precădere pe câte un subdomeniu al hirudoterapiei. Astfel, în SUA s-a dezvoltat foarte mult folosirea lipitorilor medicinale în chirurgia recuperatoare plastică. În Europa, hirudoterapia este folosită în special în afecţiunile reumatice şi în cele endocrine. „În Rusia, anul trecut, la Spitalul de Oftalmologie din Moscova, au fost trataţi prin hirudoterapie în jur de 10.000 de pacienţi”, adaugă specialistul citat. Tratamentul cu lipitori nu se foloseşte pentru pacienţii cu SIDA, cu anemie severă, pentru femeile însărcinate sau pentru cele aflate în perioada menstruală.

Primul centru de hirudoterapie din România

În Galaţi urmează să fie deschis primul Centru de Tratament şi Estetică prin Hirudoterapie din ţară. „Am făcut deja toate demersurile şi sperăm ca până la sfârşitul lunii iulie să putem deschide centrul. Urmează apoi un centru asemănător în Capitală. Sunt convins că toţi cei care vor încerca vor fi uimiţi de rezultatele şi efectele resimţite chiar după prima şedinţă. Costul unei şedinţe va fi de aproximativ 50 de lei, indiferent de numărul de lipitori folosite. În funcţie de afecţiune, poate fi nevoie de un număr de 3 până la 10 astfel de şedinţe, la o distanţă de 3 sau 4 zile una de alta”, spune Florin Grigore.

Cercetări sortite eşecului

Mai multe echipe de oameni de ştiinţă din Israel şi Statele Unite ale Americii au încercat în ultimii ani să reproducă în laborator unele dintre enzimele găsite în saliva lipitorilor. Din cauza complexităţii mari a moleculelor acestor enzime, însă, toate încercările au fost sortite eşecului. Studiile din cele două ţări au absorbit deja fonduri de ordinul milioanelor de dolari, fără niciun rezultat, însă. Situaţia este asemănătoare cu cea a cercetătorilor care au încercat, din nou fără succes, să reproducă în laborator structura firului din pânza de păianjen.

Sankt Petersburg, prima fermă de lipitori

În Rusia, la Sankt Petersburg, în anul 1926, exista deja prima fermă de lipitori medicinale din lume. Tradiţia hirudoterapiei era, însă, mai veche în această ţară, deoarece în timpul războiului Crimeii (1853-1856), din cauza lipsei cronice de medicamente, medicii militari ruşi tratau soldaţii răniţi cu lipitori.

Fără tutun, alcool şi parfum

După o şedinţă de hirudoterapie nu trebuie să facem efort, să mâncăm gras să fumăm sau să bem alcool. De altfel, lipitorile sunt foarte sensibile la mirosul de tutun, alcool şi parfum, refuzând să muşte o persoană la care simt aceste mirosuri.

În Rusia, lipitorile, detectoare de minciuni

În Rusia, unii oameni de afaceri ţin pe masă în timpul întâlnirilor un borcan cu lipitori. Dacă viermii îşi schimbă brusc comportamentul, acesta este un semn că viitorul partener de afaceri nu este cinstit, că ascunde lucruri. Multe afaceri mor astfel înainte să se nască.

250 de dinţi şi zece ochi

Lipitoarea are nu mai puţin de 250 de mici dinţi şi cinci perechi de ochi. Deşi există peste 600 de specii, pentru tratamente sunt folosite doar două: hirudo medicinalis şi hirudo oficinalis. "Lipitorile pe care le folosim în tratamente sunt importate din Rusia. Cele din natură nu sunt recomandate, deoarece riscăm să ne alegem cu multiple boli", spune Florin Grigore.

Galaţiul şi tradiţia tratamentului cu lipitori

Câţiva farmacişti ai comunităţi franceze care trăia la începutul secolului al XX-lea la Galaţi colectau lipitori de la pescarii din zona Bădălan. Pentru puţinii bani oferiţi, pescarii intrau în baltă şi aşteptau ca lipitorile să-i muşte. Farmaciştii vindeau apoi viermii pe bani buni felcerilor, care îi foloseau în diverse tratamente. Pentru a fi refolosite, lipitorile erau stoarse de sânge cu unghia mare, pe un strat moale de cenuşă. Apoi, erau păstrate în borcane pentru următorul pacient. Lipitorile medicinale importate astăzi din Rusia sunt de unică folosinţă.

Linia faraonilor, salvată de un medic necunoscut

Prima consemnare despre lipitori datează din anul 200 î. Chr, atunci când farmacologul Nicandru din Colofan a constatat că micuţa vietate este benefică în diverse maladii. Legenda spune că regina Egiptului, Cleopatra, care suferea de infertilitate, a acceptat să fie tratată de un medic necunoscut până atunci, Kleomana. După ce a folosit lipitorile, a reuşit să rămână însărcinată. Drept răsplată, Cleopatra a ordonat ca pereţii mormintelor faraonilor egipteni să fie decorate cu lipitori. Ulterior, tratamentele cu lipitori au fost la mare căutare în epoca renascentistă. Pe cale indirectă, astfel de tratamente empirice s-au răspândit, de-a lungul secolelor, în mai toate culturile.

Citit 94672 ori Ultima modificare Vineri, 14 Iunie 2013 17:59

15 comentarii

 • postat de Cristi Luni, 03 August 2015 12:31 109.166.130.*** Link la comentariu
  0
  5

  Vreau și eu sa știu dacă are efect aceast tratement pt ca sunt hotărât sa îl fac. ..dar sa nu dau banii degeaba. Vreau un răspuns daca se merita.

  Raportează
 • postat de Zaharia Saveta Vineri, 22 Mai 2015 22:21 79.113.230.*** Link la comentariu
  12
  2

  Am facut tratament cu lipitori.La a treia sedita,unde a fost pusa lipitoarea si aprox 6 cm in jur s-a inrosit piciorul foarte tare spre violet s-a intarit si s-a umflat mult la glezna,arata foarte urit.Am pus gheata din 3 in 3 ore si crema de galbenele si propolis cum mi-a indicat doctorita,tot asa este arata foarte urit.D-na doctor mi-a zis ca asta este reactia este ceva normal,dupa 2,3 zile trece.Mi-e frica ca s-a infectat si o s-a am probleme si fie piciorul mai urit ca inaite de tratament.Cine a mai avut asemenea experienta sau stie ce trebuie sa fac va rog frumos sa imi spuneti. Va multumesc mult. Va doresc sanatate.

  Raportează
 • postat de Evasile Joi, 04 Decembrie 2014 00:03 92.83.134.*** Link la comentariu
  4
  6

  Am o rugaminte! Am facut un tratament cu lipitori. Una din ele a fost pusa pe laba piciorului drept. (A fost desprinsa fortat ca nu se mai dezlipea) Din cate mi s-a zis, a prins un vas de sange. In fine, dupa 2 zile, locul s-a prins. Problema cea mai mare este ca piciorul s-a umflat si jumatate din el e vanat. Ma cam doare.
  E de speriat? Va rog ajutati-ma ca nu stiu ce sa fac

  Raportează
 • postat de Karadeniz Marți, 08 Iulie 2014 21:08 188.173.160.*** Link la comentariu
  0
  4

  @campianu enicola
  Hara Wellness Center Str. Vlaicu Aurel, 2, tel. 04036411111
  Fagaras Gabriela Tel. 0746411411

  Raportează
 • postat de Karadeniz Marți, 08 Iulie 2014 20:56 188.173.160.*** Link la comentariu
  0
  4

  @ Dorina
  Lipitorile culese din balti ori lacuri pot fi purtatoare a unor microbi ori bacterii care pot crea complicatii utilizatorilor.
  Cel crescute in ferme speciale sunt crescute intr-un mediu oarecum steril, sunt verificate de personal calificat si au certificate sanitare care atesta ca sunt sterile.

  Raportează
 • postat de Dorina Miercuri, 25 Iunie 2014 21:37 89.123.163.*** Link la comentariu
  9
  1

  care este diferenta dintre lipitorile care le culegi din apa statatoare,si cele medicinale?

  Raportează
 • postat de Dorina Miercuri, 25 Iunie 2014 21:36 89.123.163.*** Link la comentariu
  1
  2

  care este diferenta dintre lipitorile care le culegi din apa statatoare,si cele medicinale?

  Raportează
 • postat de Crisan Eniko Miercuri, 30 Aprilie 2014 13:45 84.117.99.*** Link la comentariu
  2
  3

  buna ; vreu tratament hirudoterapeutic ; cu lipitori in Cluj mai am trei zile de sedere in oras si va rog din suflet
  sa -mi dati un nr de telefon sau o adresa unde ma pot adresa. va multumesc

  Raportează
 • postat de campianu enicola Marți, 22 Aprilie 2014 16:30 188.24.122.*** Link la comentariu
  3
  0

  Va rog frumos SA-MI DATI O ADRESA din Cluj-Napoca unde se face tratament cu lipitori

  Raportează
 • postat de puiu Joi, 14 Noiembrie 2013 15:58 193.226.102.*** Link la comentariu
  5
  8

  Felicitari...numele meu este Puiu ,pasiunea mea de ceva timp este sa cresc lipitori medicinale ,am inceput prin a le reproduce in captivitate,sa gasesc tratament ,pentru a reduce mortalitatea in randul lor..,si a obtine lipitori sterile ..bine totul in miniatura cateva mii de exemplare...Doresc sa fiu alaturi de aceasta fundatie macar sufleteste daca nu se va putea mai mult.. blogul meu http://lipitorimedicinale.blogspot.com. G.Puiu

  Raportează
 • postat de Burga Veronica Duminică, 20 Octombrie 2013 22:39 89.122.87.*** Link la comentariu
  1
  12

  Felicitari pentru articol! Cand am inaugurat biolaboratorul de crestere si reproducere a lipitorilor medicinale din localitatea Carligele ( 12 km de la Focsani ) din judetul Vrancea, in Romania abia daca se auzea de hirudoterapie. Dar vazand ce se intampla dincolo de granitele Romaniei, am fost convinsa ca va veni o zi in care un roman va indrazni sa ridice toate barierele. Felicitari domnului Florin Grigore! Ma numesc Veronica Burga si sunt fondatoarea biolaboratorului ce apartine firmei BIOAPIMED - SV SRL . ( ne gasiti pe FACEBOOK - BIOAPIMED -SV sau http://www.hirudomed.ro). Va doresc multa sanatate !

  Raportează
 • postat de Da, lipitorile sunt eficiente, mai ales că tratamentul este natural, de la Mama Natură folosit de mii de ani și în spitalele din China și Federația Rusă, ei fiind specialiști. Duminică, 16 Iunie 2013 01:38 Link la comentariu
  2
  5

  Mai în glumă mai în serios, lipitorile s-au dezvoltat în 23 de ani în Primăria Galați, capete de lipitori sugative-șefi fiind Durbacă și Nicolae.Să sperăm că Stan nu se lipește, semne bune pare să aibă, de bine, normal. Acum tratamentul cu lipitori se face de mii de ani, chinezii și rușii fiind specialiști în tratamentul cu lipitori, lipitori specializate, nu oricare de prin bălți culese. Da, sunt eficiente, dar sub control medical, cheagurile de sânge putând fi dizolvate și putând ajunge la creier și să faci accident vascular cerebral, dar cu siguranță sunt eficiente rușii și chinezii folosind lipitorile în tratamentul curent în spital.

  Raportează
 • postat de GHI VECI CALUGARESC Duminică, 16 Iunie 2013 01:08 Link la comentariu
  4
  5

  La Galati cite lipitori sint si sugatoare .HEI,HEI FRUMOASA VIATA.

  Raportează
 • postat de grigore Sâmbătă, 15 Iunie 2013 12:52 Link la comentariu
  3
  8

  Meeeeiii! Cine e bre Florin Grigore ăsta? Nu îl prezintă nimeni?

  Raportează
 • postat de dana Sâmbătă, 15 Iunie 2013 07:43 Link la comentariu
  1
  7

  ma bucur ca nu se va pierde tratamentul cu lipitori ,eram mica si in zona noastra badalan batrinii isi puneau lipitori apoi cind ele cadeau de unde sugeau singele rau ,femeile le frecau in cenusa sa iasa rautatea ca altfel ele mureau si le spalau si puse in borcan cu apa si ca si capac se punea tifon ,BAFTA la cei cu initiativa

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.