PROGNOZA METEO până pe 14 iulie. Cât de cald va fi şi cât va ploua

PROGNOZA METEO până pe 14 iulie. Cât de cald va fi şi cât va ploua
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 1 - 14 iulie, în fiecare regiune a ţării. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

MOLDOVA

După un început de săptămână cu temperaturi sub normele climatologice, vremea se va încălzi până în jurul datei de 4 iulie, când mediile vor fi cuprinse între 25 şi 27 de grade. Apoi regimul termic nu va mai avea variaţii importante. Valorile termice din cursul nopţilor vor avea o evoluţie asemănătoare, cele mai scăzute urmând a se înregistra în primele zile, când mediile vor fi de 11...13 grade, iar cele mai ridicate vor fi la mijlocul intervalului, când se vor situa între 16 şi 18 grade.

Ploi pot să apară în fiecare zi, începând din data de 4 iulie şi vor fi pe arii mai extinse în 5 şi 6 iulie.

BANAT

Până în data de 4 iulie vremea se va încălzi uşor şi treptat, iar mediile temperaturilor maxime vor ajunge până la 29...30 de grade. Din data de 5 iulie şi până la sfârşitul săptămânii care urmează, temperatura aerului va avea uşoare variaţii de la o zi la alta, valorile medii fiind cuprinse între 27 şi 29 grade. Aceeasi tendinţă o vor avea şi valorile termice din cursul nopţilor, respectiv creştere de la 11...13 grade la început spre medii de 15...16 grade începând cu data de 5 iulie.

Ploile vor lipsi până spre sfârşitul primei săptămâni, apoi îşi vor face apariţia sporadic, cel mai probabil în intervalul 6-9 iulie.

CRIŞANA

În primele zile ale primei săptămâni se va resimţi o creştere semnificativă a valorilor de temperatură, ajungând în data de 4 iulie la valori medii de 28...30 de grade. În următoarele zile, până la sfârşitul săptămânii viitoare, temperaturile nu vor mai avea variaţii importante, mediile situându-se între 26 şi 29 de grade. La fel vor evolua şi valorile termice din cursul nopţilor, vor creşte până la sfârşitul primei săptămâni, când mediile temperaturilor vor fi de 15...16 grade, apoi nu vor mai varia semnificativ.

Ploile vor lipsi în primele zile, apoi îşi vor face apariţia pe arii restrânse, cel mai probabil în intervalul 6-9 iulie şi vor fi în general slabe cantitativ.

TRANSILVANIA

Valorile maxime de temperatură vor fi în creştere până în data de 4 iulie când sunt aşteptate medii de 26...28 de grade. În următoarele două zile temperaturile scad uşor, mediile urmând a se situa între 24 şi 26 de grade. Până la sfărşitul intervalului mediile temperaturilor maxime vor oscila tot în jurul acestor valori. Minimele nocturne vor creşte uşor şi treptat până la sfârşitul săptămânii, când se vor situa între 13 şi 15 grade. O nouă scădere a minimelor termice, mai puţin importantă, se va resimţi după data de 10 iulie.

Condiţiile de ploaie vor creşte începând cu data de 5 iulie, dar cantităţile de apă vor fi în general slabe.

MARAMUREŞ

În primele zile ale intervalului de prognoză temperatura va creşte treptat, ajungând în data de 4 iulie la valori medii de 27...29 de grade, uşor peste cele normale ale perioadei. În următoarele zile, după o scădere uşoară de unu-două grade în mare parte din regiune, temperaturile nu vor mai avea variaţii importante. Valorile termice din cursul nopţilor vor avea o evoluţie asemănătoare, cele mai scăzute urmând a se înregistra în primele zile, când mediile vor fi de 9...10 grade, iar cele mai ridicate vor fi la mijlocul inervalului când mediile se vor situa între 14 şi 16 grade.

Începând cu data de 5 iulie vor fi posibile ploi în fiecare zi, însă de scurtă durată şi în general slabe cantitativ.

DOBROGEA

Vremea va intra într-un proces de încălzire treptată până la mijlocul intervalului, când mediile temperaturilor maxime vor fi de 27...28 de grade. În jurul datei de 10 iulie temperaturile pierd unu-două grade, apoi va urma o perioadă cu un regim termic relativ constant, valorile medii situându-se în jurul normelor climatologice. Oscilaţii termice asemănătoare se vor regăsi şi în regimul minimelor, care cresc de la 16...18 grade la început, la o medie în jur de 19 grade începând din data de 7 iulie.

Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în prima zi şi, din nou, în perioada 5-8 iulie.

MUNTENIA

Intervalul de referinţă va debuta cu temperaturi uşor sub normele climatologice, cu valori maxime de la 24 la 28 de grade. Până în data de 4 iulie se va resimţi o încălzire treptată a vremii, până la medii de 28 ...30 de grade. Până la sfârşitul intervalului variaţiile de temperatură se vor situa tot în jurul acestor valori. Valorile de temperatură nocturne vor avea oscilaţii asemănătoare, cele mai scăzute urmând a se înregistra în primele zile ale intervalului, în jur de 13 grade, iar cele mai ridicate, respectiv 16...18 grade, la mijlocul intervalului.

În privinţa ploilor, acestea pot apărea sporadic şi în cantităţi nesemnificative, aproape în fiecare zi, începând cu data de 5 iulie.

OLTENIA

Intervalul de referinţă va debuta cu temperaturi cuprinse între 25 şi 28 de grade, apoi vremea se va încălzi uşor şi treptat, ajungând în jurul datei de 24 iulie la medii termice cuprinse între 28 şi 30 de grade. În zilele următoare temperaturile vor avea uşoare variaţii de la o zi la alta, în jurul normelor climatologice. Până spre sfârşitul acestei săptămâni vor creşte şi temperaturile minime, de la 10 ... 14 grade, până la medii de 15...18 grade, în a doua săptămână.

În privinţa ploilor, acestea pot apărea în fiecare zi, începând din 5 iulie.

LA MUNTE

După valori foarte scăzute în primele zile, temperaturile vor creşte uşor până în data de 4 iulie, apoi regimul termic se va menţine relativ constant, în jurul unei medii a maximelor de 18 grade şi a minimelor de 10 grade.

Aversele, însoţite de descărcări electrice, vor fi pe arii restrânse şi în general slabe în a doua parte a primei săptămâni. A doua săptămână va aduce averse mai frecvente şi pe arii mai extinse.

Citit 2320 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2013 13:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.