Demonstraţie în premieră la „Viaţa liberă”: Inovaţie pentru nevăzători, realizată de gălăţeni
Foto: De la stânga la dreapta, Bogdan Bîrlădeanu, Laurenţiu Cojocaru, Ioana Alexandra Bărbătei, Radu Vlad, Bianca Teşină, Ştefan Alexandru

Demonstraţie în premieră la „Viaţa liberă”: Inovaţie pentru nevăzători, realizată de gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Câţiva copii din Galaţi au testat, ieri pentru prima dată, la sediul „Vieţii libere”, o aplicaţie inovatoare pentru telefoanele inteligente, realizată de studenţi Aceştia din urmă, printre care se află şi trei gălăţeni, au profit de vizita în oraş pentru a se întâlni cu micuţii, adică exact cei pentru care au realizat „Seenesthesis”. Autorii aplicaţiei pentru Android sunt gălăţenii Ştefan Alexandru, Radu Vlad, Bogdan Bîrlădeanu (toţi foşti elevi ai Colegiului Naţional „Mihail Kogălniceanu”) şi colegii lor Bianca Teşilă, Ioana Bărbătei şi Laurenţiu Cojocaru, studenţi la Politehnică şi la Universitatea Bucureşti.

Că invenţia lor este una inovatoare au demonstrat-o şi premiile câştigate de studenţi la două competiţii prestigioase din domeniu. Acelaşi lucru l-au spus şi părinţii copiilor nevăzători, după ce micuţii lor s-au jucat cu aplicaţia de pe telefoanele inteligente ale studenţilor. Răzvan (13 ani), Oana Maria (9 ani), Marian Sebastian (4 ani) şi Filip (3,5 ani) au fost primii copii care au testat „Seenesthesis”. Practic, pipăind cu degetele ecranul unui smarphone sau al unei tablete, copiii erau atenţionaţi, prin vibraţie, ce contur are obiectul de pe ecran. Cât timp au lucrat la acest proiect, studenţii au primit sfaturi utile din partea unui nevăzător adult, însă din cauza birocraţiei, nu au putut ajunge să facă demonstraţie cu copii.

„Până acum, cei nevăzători puteau afla informaţii din jur numai dacă pipăiau ceva ieşit în relief. Cu această aplicaţie, ei ar putea învăţa de pe orice tabletă sau smartphone, ceea ce e uimitor. În România, dacă eşti la o şcoală de masă, aşa cum e cazul nostru, e greu să îţi procuri chiar şi un manual Braille. Ca urmare, orice ajutor e binevenit”, ne-a spus mama Oanei, fetiţa care s-a împrietenit cel mai bine cu invenţia studenţilor.

Cu informaţiile aflate ieri direct de la copiii nevăzători, dar şi cu sprijinul pe care speră să îl aibă şi de alţi specialişti din acest domeniu, tinerii vor îşi îmbunătăţească aplicaţia, după cum ne-a spus gălăţeanul Ştefan Alexandru, coordonatorul întregului proiect. Cert este că „Seenesthesis” a stârnit şi atenţia unor sponsori care ar putea investi mai mult în dezvoltarea ei. Deocamdată, aplicaţia în variantă demo poate fi descărcată, gratuit, de pe GooglePlay, putând fi utilizată de orice persoană, doar pentru distracţie.

Cine sunt cei trei gălăţeni din echipă?

Ştefan Alexandru, cel care a avut ideea de a dezvolta o astfel de aplicaţie şi coordonatorul echipei tehnice, este acum student al Facultăţii de Inginerie - Limbi străine (Politehnică). Crede că viitorul său va fi în IT, pe partea de business. Ţine deja cursuri despre sistemul Android, la o şcoală de vară. În plus, este deja implicat într-un alt program de dezvoltare pentru mobile.

În cadrul proiectului premiat, Bogdan Bîrlădeanu (Automatică şi Calculatoare, Politehnică) s-a ocupat de partea de dezvoltare Android şi i-a adăugat sunete. E pasionat de aplicaţii pentru smartphone-uri şi a inventat el însuşi un joc pentru prietenii lui.

Radu Vlad (Matematică - Informatică, Universitatea Bucureşti) lucrează deja ca programator web şi nu exclude varianta de a pleca din ţară, pentru a-şi continua studiile şi pentru a lucra în IT.

Citit 3593 ori Ultima modificare Joi, 04 Iulie 2013 12:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.