Cum stai departe de infecţii vara

Cum stai departe de infecţii vara
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fie că e vorba de temperaturile ridicate, sau de umiditatea crescută din zilele ploioase cu care tocmai ne confruntăm, vara este un anotimp care favorizează apariţia infecţiilor.

În majoritatea cazurilor acestea pot fi prevenite prin respectarea unor reguli destul de simple. Vă prezentăm mai jos care sunt acestea.

Recongelarea alimentelor creşte riscul toxiinfecţiilor

Unele tulburări digestive pot fi evitate foarte uşor dacă speli legumele şi fructele înainte de a le mânca, dacă fierbi laptele nepasteurizat, dacă eviţi să bei apă din surse nesigure sau să cumperi alimente vândute pe stradă, precum îngheţată, mici, brânză neambalată şi produse de patiserie. Mâncărurile trebuie consumate până la trei ore după preparare, în cazul în care nu pot fi păstrate la frigider. De asemenea, fereşte-le de contactul cu rozătoare ori muşte. Este contraindicat să recongelezi alimentele.

Evită conjunctivita la ştrand!

Dacă locuieşti în oraş, iar căldura te-a toropit, sigur alergi la primul ştrand. Mai înainte de a te îmbăia, asigură-te că apa este curată şi nu are un miros înţepător de clor. Altfel, este posibil să ajungi la medic din cauza conjunctivitei, o inflamaţie a conjunctivei cauzată de bacterii. Pentru a-ţi feri ochii de o afecţiune atât de supărătoare, ai grijă să foloseşti numai propriul prosop, să nu împrumuţi cosmeticele sau trusa de machiaj şi să eviţi atingerea ochilor cu mâinile murdare.

Cinci sfaturi contra hepatitei A

Spre deosebire de hepatita B sau C, hepatita A se declanşează prin consumarea unor alimente contaminate cu virusul hepatic. În afara vaccinării contra hepatitei şi a injectării cu imuno-globulină pentru un plus de anticorpi, respectarea următoarelor reguli te poate ajuta să stai departe de hepatita A: foloseşte apa şi săpunul înainte de a găti, înainte de a mânca, precum şi după ce ai utilizat toaleta;  renunţă sau evită să mănânci alimente care nu sunt bine fierte, prăjite sau coapte; spală foarte bine legumele şi fructele înainte de a le consuma; verifică termenul de garanţie al produselor alimentare şi nu cumpăra alimente alterate; protejează-te în timpul contactelor sexuale, regulă valabilă indiferent de anotimp. Medicii recomandă spălarea fructelor în apă caldă. Se distrug astfel mai multe microorganisme potenţial periculoase. În acelaşi timp, scapi şi de o bună parte din pesticidele îmbibate în coaja fructului sau a legumei.

O bună igienă alungă boala diareică

Boala diareică acută (BDA) este o afecţiune contagioasă. Bacteriile şi microbii de la persoana bolnavă pot ajunge cu uşurinţă într-un organism sănătos în cazul în care nu sunt curăţate bine fructele şi legumele sau dacă nu este bine preparată carnea şi fiert laptele. Te poţi confrunta cu această boală şi dacă bei apă din locuri nesigure (fântâni, lacuri), dacă nu speli foarte bine vasele în care prepari mâncărurile. Şi copiii sunt expuşi, din cauza obiceiului lor de a duce la gură diverse obiecte.

Deshidratarea provoacă infecţii urinare

Sunt frecvente vara, tocmai pentru că organismul tinde să se deshidrateze, permiţând bacteriilor să se dezvolte de-a lungul tractului urinar. Ceea ce poţi face este să bei cel puţin doi litri de apă pe zi, să nu porţi haine din materiale sintetice, mai ales în cazul lenjeriei intime, pentru că aceste materiale menţin umezeala, ambientul preferat de dezvoltare a bacteriilor. De asemenea, ai grijă la toate produsele pentru igienă intimă pe care le foloseşti. Cele care conţin parfumuri pot duce la iritaţii, apoi la inflamarea tractului urinar.

Citit 1292 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2013 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.