Plecaţi în vacanţă? Iată ce trebuie să faceţi pentru a nu vă lăsa casa pe mâna hoţilor
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Plecaţi în vacanţă? Iată ce trebuie să faceţi pentru a nu vă lăsa casa pe mâna hoţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Suntem în plin sezon estival şi implicit în focul concediilor. Pentru perioade mai scurte sau mai prelungite, mai departe ori mai aproape de casă, în funcţie de buget, mai toată populaţia activă pleacă din oraş ca să se recreeze. Mirajul mării sau provocarea muntelui nu trebuie însă să amorţească vigilenţa în ceea ce priveşte locuinţele care vor rămâne nesupravegheate pe perioada vacanţei. Hoţii speculează orice greşeală, de la geamul uitat deschis până la informaţiile privind planurile de concediu pe care, fără voie, le faceţi cunoscute cui nu trebuie. Infractorii urmăresc locuinţele „abandonate”, cu scopul de a le prăda. Pentru a nu avea surprize neplăcute la întoarcerea din vacanţă, trebuie să respectaţi următoarele recomandări:

* Asiguraţi intrarea în locuinţă cu uşi solide, metalice sau confecţionate din materiale rezistente, prevăzute cu încuietori sigure; nu neglijaţi nici ferestrele sau alte dependinţe.

* Limitaţi cercul persoanelor care cunosc despre plecarea dvs. de la domiciliu.

* Atunci când observaţi persoane străine care staţionează fără motiv pe scara blocului sau în dreptul uşii unui vecin, nu ezitaţi să le întrebaţi despre scopul şederii lor acolo. Folosirea unui ton politicos, dar ferm, poate descuraja potenţialii infractori. Reţineţi că  aceştia mizează pe lipsa de implicare civică.

* Dacă sesizaţi zgomote suspecte pe palier şi observaţi că în faţa uşii unuia dintre vecini sunt persoane străine care încearcă să intre fraudulos, anunţaţi de urgenţă poliţia la numărul de telefon 112.

* Pentru că infractorii dau dovadă de foarte mult tupeu şi profită de orice situaţie favorabilă, este bine, chiar şi atunci când vă aflaţi acasă, să manifestaţi o atenţie sporită în verificarea sistemului de închidere de la uşa de acces în locuinţă.

* Evitaţi discuţiile în contradictoriu atât în cadrul familiei, cât şi pe stradă, cu persoane necunoscute. Încercaţi, pe cât posibil, să nu ripostaţi la agresivitatea verbală pentru a preveni escaladarea conflictelor. Aveţi în vedere şi faptul că, în această perioadă, consumul excesiv de băuturi alcoolice este un factor care poate favoriza comiterea unor infracţiuni violente.

Citit 1299 ori Ultima modificare Luni, 15 Iulie 2013 08:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.