Util pentru cei care merg în vacanţă: Ce facem dacă ne atacă şerpii sau insectele

Util pentru cei care merg în vacanţă: Ce facem dacă ne atacă şerpii sau insectele
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Dacă drumurile dumneavoastră de vacanţă vor ajunge pe colinele dealurilor ori pe cărări de munte, ar fi bine să ţineţi cont de o serie de recomandări extrem de preţioase. Nu uitaţi! O clipă de prezenţă de spirit poate salva viaţa cuiva drag sau chiar pe a dumneavoastră.

Muşcătura de şarpe

Cea mai periculoasă muşcătură a unui şarpe care poate fi întâlnit în ţara noastră este cea a viperei cu corn. Riscaţi să vă întâlniţi cu veninoasa vieţuitoare dacă ajungeţi pe dealurile din zona Dobrogei, în special în judeţul Tulcea, ori în Munţii Apuseni. În cazul în care dumneavoastră sau cineva din grup este muşcat de viperă, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să evitaţi să ucideţi şarpele. Nu doar că animalul poate ataca din nou, dar pierdeţi clipe preţioase pe care le puteţi aloca acordării primului ajutor!

”În primul rând, se întârzie resorbţia veninului la faţa locului, printr-un garou, o bandă elastică sau fixă care se pune deasupra muşcăturii. Muşcătura este foarte dureroasă, iar veninul este atât hemotoxic cât şi neurotoxic. Garoul se strânge bine iniţial, iar după un sfert de oră se poate slăbi puţin. Dacă avem la dispoziţie gheaţă, se pune pe plagă şi pe membrul muşcat, pentru a se produce vasoconstricţie şi a se încetini absorbţia veninului. Nu se încearcă tăieturi, supt sau alte manevre de genul ăsta; nu au succes şi, mai mult, generează complicaţii”, explică dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.

Pasul al doilea constă în apelarea numărului de urgenţă 112 pentru a solicita intervenţia unui echipaj medical specializat. Dacă există posibilitatea, se transportă victima la cel mai apropiat spital, dar esenţial este ca înainte să se verifice dacă în zonă există ser antiviperin. ”Serurile sunt destul de scumpe şi, pentru că muşcăturile sunt rare, nu există pe stoc decât în câteva centre din ţară”, argumentează dr. Polinschi.

Şi insectele pot aduce moartea

Albina sau sora ei ”vitregă”, viespea, sunt două dintre cele mai frevente insecte care pot da bătăi mari de cap, mai cu seamă persoanelor alergice. Înţepăturile pot determina un şoc anafilactic grav, care poate duce la deces dacă nu se intervine la timp. ”Tratamentul trebuie început rapid şi se poate aplica manevra cu garoul sau presiune pe locul înţepat ori aplicarea de gheaţă, dar trebuie solicitat 112, pentru ca intervenţia să se poată face rapid. Pacientul uneori ajunge să fie intubat, pentru că acest venin dă două fenomene, pe de o parte prăbuşirea tensiunii arteriale, şocul anafilactic, iar pe de altă parte, un edem la nivelul căilor respiratorii şi pacientul se poate sufoca şi muri”, explică directorul SAJ Galaţi.

Persoanele care ştiu că sunt alergice la venin trebuie să ştie că pentru ele există un antidot pe care şi-l pot administra singure, pe loc: seringi preumplute cu adrenalină, pe care şi-o pot injecta singure. Singura problemă este că puţine farmacii de la noi au aşa ceva pe stoc, dar merită să încercaţi.

Şi aparent obişnuitul păianjen sau alte insecte de pădure vă pot strica vacanţa. Cea mai eficientă intervenţie se face tot de către echipajul medical, după care pacientul trebuie transportat la un spital pentru supraveghere cel puţin 24 de ore, pentru că asemenea şocuri pot duce la recădere datorită faptului că veninul se absoarbe încet în sânge.

Citit 3050 ori Ultima modificare Marți, 30 Iulie 2013 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.