Campanie VL "Eu vara nu dorm": Concediu în Ardeal, de la Sighişoara la Borsec

Campanie VL "Eu vara nu dorm": Concediu în Ardeal, de la Sighişoara la Borsec
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi o luăm la pas prin istoricul Ardeal, în vechea Cetate Sighişoara din judeţul Mureş. În latină i s-a spus „Castrum Sex” şi este o expresie a arhitecturii de secol XII, fiind zidită de coloniştii saşi, pe malul sudic al râului Târnava Mare. Din acelaşi secol datează biserica, iar prima şcoală din Sighişoara este atestată documentar la 1522. Din 1999, Cetatea Sighişoara este printre obiectivele de patrimoniu cultural şi mondial UNESCO. Sighişoara este cunoscută drept "Perla Transilvaniei". Aşezarea aminteşte şi de Vlad Ţepeş, care a stat aici între 1431-1435, înainte de domnie.

La Sighişoara sunt nenumărate posibilităţi de cazare (camera dublă) la preţuri cam piperate, care încep de la 130 de lei/zi, la Pensiunea Stejarul. Pe lângă facilităţile obişnuite, pensiunea are vedere asupra întregului oraş şi, în plus, are spaţiu de joacă pentru copii. La Demipensiunea Sighişoara, o zi de cazare (cameră dublă) porneşte de la 141 de lei, iar la Hotel Claudiu de la 177 de lei/zi.

Sovata - lacul vindecărilor miraculoase

O altă destinaţie din judeţul Mureş este staţiunea balneoclimaterică Sovata, cu cele şase lacuri sărate şi două dulci. Aşezarea de la poalele Muntelui Gurghiului este atestată documentar din 13 septembrie 1578. Lacul Ursu, format printr-o alunecare de teren, în 1875, este cel care a devenit cartea de vizită a localităţii, prin efectele tămăduitoare ale apei sărate. Pentru calităţile sale, Lacul Ursu este declarat rezervaţie naturală, localnicii botezându-l "Ursu" după forma care se aseamănă cu o blană de urs. Este renumit pentru vindecările miraculoase în cazul afecţiunilor ginecologice la femei.

Dacă nu avem un bilet într-o bază de tratament din Sovata, pentru cazare putem bate la poarta Pensiunii Adrien, unde costurile sunt de 70 lei/zi/camera dublă; la Casa Flamingo plătim 80 de lei/zi/camera dublă, iar la Hotel Medvehaz - 90 lei/zi/camera dublă.

Praid - oraşul subteran salin

În judeţul vecin, Harghita, comuna Praid este renumită pentru mina de sare comestibilă. Aici descoperim Salina Praid şi efectele vindecătoare ale sării, indicată în afecţiunile respiratorii. Salina este deschisă până la 15 octombrie şi se aseamănă cu un mic orăşel subteran, unde - pe lângă locurile special amenajate - există o capelă şi un lac cu sare. Astfel, cei dornici să-şi trateze durerile pot să-şi vindece, deopotivă, sufletul şi trupul.

În privinţa cazării, aici posibilităţile sunt mult mai convenabile faţă de Sighişoara. Preţurile pot fi de 55 lei/zi/camera dublă la Pensiunea Praid, care dispune de loc de joacă pentru copii şi unde puteţi închiria şi biciclete pentru mai multă mişcare. La Pensiunea Foenix, camera dublă este 70 lei/zi, iar pe lângă facilităţile obişnuite există şi o terasă în aer liber, cu foişor. La Pensiunea Zold Laguna, şederea costă 50-60 lei/zi/camera dublă; aici există o grădină de vară. Pensiunea Anciupi oferă cazare (camera dublă) cu 75 lei/zi.

Borsec - "Regina Apelor Minerale"

Staţiunea Borsec, judeţul Harghita, este certificată ca staţiune balneoclimaterică din 1953, însă aici izvoarele cu apă minerală şi plată sunt exploatate încă de la începutul veacului al XIX-lea. Primele îmbutelieri au fost făcute la 1804-1806, iar în 1873, apele de Borsec au fost medaliate la Târgul Internaţional de la Viena. Staţiunea este recunoscută drept „Regina Apelor Minarale”. Sunt de vizitat Peştera cu Stalactite, Grota Urşilor, Peştera de Gheaţă, dar şi Poiana Zânelor, un loc cu multe izvoare cu apă minerală.

Pentru odihnă putem alege Vila Sport, unde camera dublă costă 55 lei/zi; la Pensiunea Teo cazarea costă 60 de lei/zi/camera dublă, iar la Vila Agnes şi la Pensiunea Roua - 70 lei/zi/camera dublă.

Legături dificile Galaţi - Sighişoara

Să ajungem de la Galaţi la Sighişoara, fără maşină, este destul de dificil. Singura legătură pe linia ferată este cu trenul Interregio Galaţi-Braşov, cu plecare, dimineaţa, la ora 6.40. Un bilet la clasa a II-a costă 84 lei, iar până acolo sunt 438 km.

Spre Sighişoara se poate pleca şi din Autograra “Dumitru” Galaţi, însă doar până la Braşov. Plecările sunt la orele 6.30, 7.00, 14.30 şi 16.00. Mai există înspre Braşov două posibilităţi, din Micro 19, din faţa Hotelului Magnus, la orele 6.00 şi 15.30. Preţul unui tichet Galaţi-Braşov este de 50 de lei, iar distanţa de aproximativ 300 km. Ajunşi în Autogara 1 Braşov (lângă gară) avem legături spre Sighişoara la orele 5.40, 8.00, 8.41 şi 10.41. Cele două localităţi transilvănene sunt la o distanţă de 117 km. Din Sighişoara puteţi porni spre alte destinaţii, cu condiţia să vă interesaţi din timp asupra mijloacelor de transport.

Citit 2227 ori Ultima modificare Marți, 30 Iulie 2013 17:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.