Campanie VL "Eu vara nu dorm": La pas, din Ţara Vrancei spre Poiana Mărului

Campanie VL "Eu vara nu dorm": La pas, din Ţara Vrancei spre Poiana Mărului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pornim astăzi prin legendara Ţară a Vrancei, locul unde s-a plămădit „Mioriţa” şi unde istoria se împleteşte cu credinţa. O luăm la pas prin Negrileşti, Spineşti, Bodeşti, Păuleşti, Bistoreşti, Bârseşti şi Spulber, aşezări cu rezonanţă istorică ce-şi trag numele de la cei şapte flăcăi ai babei Vrâncioaia, care, trecând prin Tulnici şi Lepşa, l-au ajutat pe voievodul Ştefan cel Mare, în veacul al XV-lea, să ţină piept „liftelor” de prădători ai legendarului pământ românesc.

Lepşa - "Perla turismului vrâncean"

Ne oprim în Lepşa, considerată „Perla turismului vrâncean”, unde ne bucurăm din plin de aer curat şi de mirosul de răşină al brazilor. În general, staţiunile din Vrancea sunt indicate pentru tratarea surmenajului şi a afecţiunilor nervoase. Dăm la tot pasul de sfinte aşezări monahale, între ele aflându-se Mănăstirea „Lepşa” (comuna Tulnici), întemeiată la 1774. Tot aici trecem pe la Cascada Putnei, unde găsim un peisaj mirific, apoi ne oprim la Păstrăvăria Lepşa (pe DN 2, Focşani-Tg. Secuiesc), unde plăcutul se îmbină cu utilul. Între multele locuri de cazare alegem între campingul de lângă Mănăstirea Lepşa sau Complexul Turistic Arpiola, unde o zi de cazare (camera dublă) este 60 lei, iar în weekend - 70 lei. Cu 80 lei găsim gazdă la Casa Stoica şi la Casa Victoriei, la cea din urmă, în weekend, cazarea fiind 100 lei/zi.

Soveja, cel mai ozonat aer din Europa

Soveja este o altă destinaţie vrânceană, renumită pentru cel mai ozonat aer din Europa. Între locurile cu rezonanţă istorică avem Mănăstirea „Naşterii Maicii Domnului”, ridicată şi sfinţită de Matei Basarab la 1645. În chiliile mănăstirii a stat în vremea surghiunului Alecu Russo (1819-1859), poet, prozator, eseist şi ideolog al Revoluţiei de la 1848 din Moldova. La mică distanţă sunt cunoscutele mausolee de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz şi Soveja, care adăpostesc osemintele ostaşilor căzuţi pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial. Cazare avem la Casa Poieniţa cu 60 lei camera dublă/zi. La Pensiunea Elena, stăm cu 80 lei/zi. La Cabana Haiducului, costurile sunt de 85 lei/zi/camera dublă, iar în weekend 100 lei/zi.

Buzău - schituri şi Vulcanii Noroioşi

Trecem în judeţul Buzău, unde posibilităţile de petrecere a timpului sunt multiple. Este judeţul renumit pentru cele mai multe schituri vechi din spaţiul românesc. Sfântul Vasile de la Poiana Mărului, canonizat în 2003, este o mărturie în acest sens. Dăm o fugă la Pietroasele, pe Dealul Istriţa, unde la 1837 a fost descoperit faimosul tezaur „Cloşca cu puii de aur”, apoi mergem să ne minunăm de efervescenţa Vulcanilor Noroioşi, în apropiere de Berca. Ne aşteaptă Sfinţii de la Mănăstirea Ciolanu, ctitorită întâi ca schit la 1590. Actuala biserică este de la 1860 şi deţine trei icoane (1886) ale lui Gh. Tăttărăscu. În poienile mănăstirii a fost amenajată Tabăra de Sculptură de la Măgura Buzăului, o expoziţie în aer liber care deţine peste 250 de lucrări dăltuite în piatră de calcar.

Cultura "Monteoru"

Poposim în staţiunea balneară Sărata Monteoru, comuna Merei (la 14 km de Buzău), renumită pentru izvoarele cu apă sărată, leac pentru oase nărăvaşe. Aşezarea şi-a luat numele de la cel al grecului Grigore Monteoru, proprietarul pământurilor şi susţinătorul liniei ferate construite înainte de 1870. Staţiunea este în circuitul cultural şi pentru renumita cultură Monteoru, secolele II-I î. Hr., descoperită pe platoul Poiana Scoruşului, cu ocazia lucrărilor de amenajare a staţiunii. Cazarea avem la Casele de vacanţă Costea şi Camelia, cu 60 lei/zi/cameră dublă,  iar la Casa Mon Ami, 80 lei/zi, în timpul săptămânii şi 100 lei/zi, în weekend. Casa Cerbul oferă cazare cu 70 lei/zi/camera dublă, iar la sfârşitul săptămânii cu 80 lei/zi.

Cum ajungem la Lepşa şi Buzău

Drumul Galaţi - Focşani - Lepşa/Soveja se poate face cu maşina proprie sau cu autobuzul din Autogara „Dumitru” Galaţi până la Focşani. Plecările din Galaţi sunt la orele 7.30, 8.25, 12.00, 13.00, 15.00 şi 16.00. Pentru cei 115 km dintre Galaţi şi Focşani, biletul costă 18 lei. Din Focşani la Lepşa sunt 73 km şi important este să vă informaţi din timp asupra mijloacelor de transport locale. Din Galaţi spre Focşani nu există legături directe pe calea ferată.

Între Galaţi şi Buzău sunt 131 km şi, cu trenul, există mai multe legături. Reţinem un personal la ora 4.56, la care biletul costă 17,2 lei. La acceleratul de ora 6.40, tichetul de călătorie costă 38,10 lei. Pe şosea, de la Galaţi la Buzău putem lua autobuzul Galaţi-Braşov, cu plecare la orele 6.30 şi 14.00, care are staţie în Autogara Buzău, de unde se poate pleca spre destinaţiile locale. Microbuzele Galaţi-Bucureşti nu ajung în autogară, ci trec prin zona industrială. Un bilet Galaţi-Buzău costă 25 de lei.

Citit 2682 ori Ultima modificare Vineri, 02 August 2013 17:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.