UTIL / Cum se acordă biletele de tratament balnear

UTIL / Cum se acordă biletele de tratament balnear
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nemulţumit că dumnealui şi soţia sa nu au primit bilete de tratament prin Casa Judeţeană de Pensii (CJP), în perioada solicitată, domnul Virgil Dobrin ne-a cerut ajutorul.

Iată răspunsul CJP Galaţi, trimis prin intermediul purtătorului de cuvânt, Nicolae Zburlea.

“Biletele de tratament balnear se acordă în baza criteriilor aprobate conform art. 122 alin. (5) din Legea nr.263/2010 (...):

1. Dacă a beneficiat de bilet de tratament balnear în ultimii doi ani: nu a beneficiat (10 puncte), a beneficiat de un bilet în extrasezon (5 p), de un bilet în sezon (3 p), de două bilete în extrasezon (2 p), de două bilete în sezon + în extrasezon (1 p), de două bilete în sezon (0 p).

2. Categoria de pensie: pensie de invaliditate (8 p), de limită de vârstă (6 p), de urmaş (3 p), anticipată (2 p), anticipată parţială (1 p).

3. Cuantumul total brut al drepturilor de pensie: sub 400 lei (6 p), 401 lei - 800 lei (4 p), 801 lei - 1.100 lei (3 p), 1.101 lei - 1.400 lei (2 p), 1.401 lei - 2.223 lei (1 p), peste această sumă (0 p).

Punctajul e obţinut prin însumarea punctajelor acordate pentru fiecare criteriu în parte raportat la numărul de criterii prevăzut pentru categoria respectivă. Eliberarea biletelor de tratament balnear se face în baza criteriilor menţionate şi numai în limita numărului de locuri disponibile, repartizate pe serii de tratament şi staţiuni (…).

CJP Galaţi înregistrează cererile de acordare a biletelor de tratament direct în aplicaţia informatică SPA, program informatic integrat, creat de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) şi implementat la nivel naţional. CNPP procedează la calcularea automată a punctajelor prevăzute în criteriile de acordare a biletelor şi implicit repartizarea cererilor pensionarilor pe staţiuni în funcţie de punctajul obţinut. Prin urmare, ordinea depunerii cererii nu influenţează modalitatea de repartizare a unui bilet de tratament (…)

Din verificările efectuate, a rezultat că domnului Dobrin Virgil şi doamnei Dobrin Paula, în funcţie de punctajul obţinut şi în limita numărului de locuri disponibile, li s-au alocat câte două bilete de tratament balnear în 2011 şi în 2012, în sezon (15 mai - 31 august), în staţiunea Herculane. Prin cererile înregistrate la CJP Galaţi cu nr. 348 / 15.01.2013 şi nr. 350 / 15.01.2013, familia Dobrin a solicitat acordarea unui bilet de tratament, în perioada 20.07.2013 - 08.08.2013, într-una din staţiunile Sovata sau Herculane. (…)

După calcularea punctajelor şi ierarhizarea cererilor, familiei Dobrin nu i-au fost alocate de CNPP bilete de tratament balnear. La repartiţia electronică a biletelor, criteriul „primul venit, primul servit”, se aplică doar în cazul persoanelor cu acelaşi punctaj final. Nu s-a putut realoca altă staţiune, în altă perioadă, întrucât solicitanţii nu au optat în cerere. Pentru reintroducerea cererilor în aplicaţia informatică, în vederea calculării punctajelor, solicitanţii sunt invitaţi la sediul instituţiei, pentru a actualiza perioada în care solicită acordarea biletelor de tratament.

Director executiv, Ana-Denis Aramă"

Citit 3114 ori Ultima modificare Vineri, 02 August 2013 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.