Cum depistăm cancerul de piele. Cinci semne care ar trebui să ne alarmeze

Cum depistăm cancerul de piele. Cinci semne care ar trebui să ne alarmeze
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conform celor mai recente date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în 2012, în România, 1.121 de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign, cea mai agresivă formă de cancer de piele, iar statisticile privind mortalitatea sunt la fel de îngrijorătoare. Aproape o treime dintre cei diagnosticaţi mor anual (364 de decese în 2012 – 189 bărbaţi şi 175 femei).

Cinci semne de îngrijorare

O schemă foarte simplă poate lămuri orice persoană dacă o leziune de pe piele se transformă în cancer cutanat. Apariţia pe piele a unei aluniţe noi, a unei aluniţe cu aspect neobişnuit (comparativ cu celelalte existente pe tegumentul pacientului), care se modifică rapid în timp ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru că ar putea fi un melanom. Este foarte important că pacientul să-şi cunoască pielea, realizând o auto-examinare periodică la interval de 30 de zile. Trebuie să vă mergeţi imediat la medic dacă aluniţa este asimetrică, are marginile de o formă neregulată. De asemenea, este îngrijorător dacă aluniţa are mai multe culori (brun, negru, alb, roşu), dacă are mai mult de şaşe milimetri sau dacă leziunea creşte, sângerează sau creează senzaţia de mâncărime. Aceste semne nu sunt o dovadă certă a melanomului, însă orice modificare trebuie semnalată medicului dermatolog care va stabili diagnosticul: melanom, nev nevocelular atipic sau alt tip de leziune a pielii. Dintre toate semnele cel mai important este evoluţia rapidă. Orice schimbare a mărimii, formei, culorii, reliefului sau sângerarea, mâncărimea, apariţia de cruste semnalează pericolul.

Poate fi vindecat în 98 la sută din cazuri

Melanomul avansat este afecţiunea malignă cu rata cea mai rapidă de creştere la bărbaţi, iar la femei este pe locul doi în această privinţă. Cea mai importantă metodă de prevenţie este controlul analiza periodică a aluniţelor cu ajutorul dermatoscopului. Dacă este descoperit precoce şi tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat în 98 la sută din cazuri, iar din totalul pacienţilor diagnosticaţi cu melanom malign avansat, 75 la sută îşi pierd viaţa în primul an de la diagnosticare. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Societatea Română de Cancer au lansat site-ul www.info-melanom.ro, portalul cu informaţii complete, sfaturi, testimoniale şi noutăţi despre prevenirea şi depistarea melanomului malign, tipul de cancer de piele cel mai agresiv şi cu cea mai rapidă evoluţie în formă avansată.

Factorii de risc ai producerii melanomului

Cauza cea mai importantă a producerii melanomului o reprezintă expunerea prelungită, cumulativă, la ultravioletele solare, precum şi la sursele artificiale de ultraviolete (solar), în special în primii 20 de ani de viaţă. Episoadele de arsuri solare, cu apariţia de bule, mai ales în copilărie, cresc riscul de a dezvolta melanom. Persoanele cu tenul deschis, care se ard uşor la soare, sunt predispuse, precum şi persoanele cu mai mult de 100 de aluniţe, cu nevi congenitali mari sau cu nevi cu atipii clinice (nevi mai mari, cu margini şi culori neregulate etc.). Persoanele care au avut un melanom prezintă riscul de a dezvolta încă unul. Persoanele cu HIV şi cele cu istoric familial de melanom prezintă, de asemenea, risc crescut.

Ce este melanomul

Melanomul reprezintă formă de cancer cutanat cea mai gravă prin agresivitate şi diseminare pe care o poate dezvolta organismul uman. Melanomul este o tumoră malignă a celulelor pigmentare din piele (melanocite). Melanina este sintetizată de către melanocite şi reprezintă pigmentul care colorează pielea şi părul. După expunerea la ultraviolete, melanocitele produc mai multă melanină, iar pielea se închide la culoare. Uneori, melanocitele cresc în grupuri formând nevi (aluniţe), care sunt mai închise la culoare decât restul pielii. Melanomul se dezvoltă atunci când celulele pigmentare se transformă malign şi se multiplică necontrolat, putând invada atât pielea din jur, cât şi alte organe la distanţă: ganglioni limfatici, ficat, plămâni, creier.

Citit 11537 ori Ultima modificare Luni, 05 August 2013 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.