Campanie VL "Ştii ce mănânci?": Ce trebuie să ai în vedere când cumperi un salam

Campanie VL "Ştii ce mănânci?": Ce trebuie să ai în vedere când cumperi un salam
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În meniul românilor, salamul, de cele mai multe ori, este cel mai întâlnit produs. Nu există om care să nu fi încercat cel puţin câteva sortimente: dimineaţa, la micul dejun, între două felii de pâine, sau drept pachet pentru copii, acasă sau la gustarea de la şcoală. Indiferent de sortiment şi de ora la care este servit, salamul este preferat de români şi consumat cu plăcere, chiar dacă toată lumea ştie că nu este o alegere foarte sănătoasă. Pe timp de vară, salamurile uscate sunt cele preferate de români, motiv pentru care am încercat să aflăm ce conţine un astfel de produs şi cât de sănătos este el. 

Untura – compoziţie nocivă

„Ca şi produs alimentar, salamul, din capul locului, nu se recomandă ca şi produs pentru o alimentaţie sănătoasă pentru că, toată lumea ştie, salamul este făcut cu slănină. Slănină conţine acizi graşi saturaţi care cresc colesterolul în sânge. Parte din acest colesterol înseamnă contribuţie la dezvoltarea aterosclerozei. Untura, în primul rând, nu este un aliment sănătos. O sută de grame de untură înseamnă 900 de calorii. Majoritatea salamurilor au nevoie de acest aliment în compoziţie pentru legare, consistenţă şi pentru gust. Carnea de porc şi carnea de vită din compoziţia salamului uscat analizat astăzi nu sunt alimente nesănătoase dacă sunt cărnuri slabe, dar în acest produs nu este menţionat procentul de carne de porc şi de vită conţinut. Cele două reprezintă conţinutul nutritiv, care înseamnă proteine de bună calitate, de origine animală. Salamul conţine şi proteină din soia, o proteină vegetală, care nu este dăunătoare, dar nu este de bună calitate. Ca şi proteina din carne, nu conţine aminoacizi esenţiali, deci nu dă calitate superioară unui aliment”, explică medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu, şefa secţiei Diabet, nutriţie şi boli metabolice din cadrul Spitalul Judeţean Galaţi.

Arome şi E-uri

Pe lângă untură, proteină din soia şi carne, salamul uscat conţine multe alte ingrediente. „Aromele sunt substanţe care dau gust bun acestor preparate, iar toate celelalte componente scrise pe etichetă sunt stabilizatori de conservare, cât să asigure termenul de valabilitate a produsului alimentar. Eticheta acestui salam este completă, în afară de menţionarea procentelor fiecărui component în parte. Conţine destul de multe E-uri şi deşi acestea sunt aprobate de Ministerul Industriei Alimentare, noi, nutriţioniştii, spunem că, fiind componente din afara organismului, nu sunt sănătoase. Atât timp cât sunt aprobate le acceptăm, cine doreşte le consumă, cine nu doreşte, nu le consumă”, a conchis medicul Magdalena Moroşanu.

Aşadar, salamul, indiferent de cine este produs sau cum se numeşte, nu reprezintă o opţiune pentru cei care doresc să ducă o viaţă sănătoasă.

Compoziţia salamului de vară uscat

Carne de porc; carne de vită; slănină; sare; arome; zaharuri; proteină din soia; conservant: nitrit de sodiu; stabilizatori: polifosfaţi; colorant: carmin; stabilizator de arome: glutamat monosodic. Acestea sunt ingredientele salamului de vară uscat analizat de nutriţionistul Magdalena Moroşanu, produs ce se găseşte în galantarele magazinelor din Galaţi, la un preţ acceptabil pentru omul de rând.  

Preţul, indiciu important

Alegeţi întotdeauna un salam care să coste cel puţin dublul unui kilogram de carne crudă! E un indiciu important, care ne arată ce mâncăm, de fapt. Nu în ultimul rând, citiţi cu atenţie eticheta produselor! Cu cât eticheta conţine mai multe elemente în afară de carne, cu atât mai mult trebuie să evitaţi produsul respectiv!

Citit 3189 ori Ultima modificare Joi, 08 August 2013 09:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.