Ce să mănânci pentru a avea succes. Trucuri pentru o hrănire corectă

Ce să mănânci pentru a avea succes. Trucuri pentru o hrănire corectă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Antrenorul gălăţean de fitness Gabriel Cocu, de la Sala Privilege, a scris o carte prin care-i învaţă pe adolescenţi (dar şi pe cei mai copţi) principiile unei alimentaţii sănătoase * Cartea conţine informaţii despre ce, cât, cum şi de ce trebuie să mănânci şi despre ceea ce nu trebuie să incluzi în meniu

Gabriel Cocu este un antrenor de fitness gălăţean care, aşa cum afirmă el însuşi, a crescut în sala de gimnastică şi a luat contact cu toate tipurile de oameni. S-a gândit că pentru a-i ajuta e musai să scoată o carte – „Alimentează-te pentru succes încă din adolescenţă”. „În munca mea, am întâlnit o mulţime de persoane care, prin stilul de viaţă, şi-au nenorocit sănătatea şi, totodată, şi-au urâţit şi trupul. Lucrul care m-a răscolit cel mai tare şi m-a făcut să scriu această cărticică a fost situaţia unor persoane (unele foarte tinere), care s-au trezit peste noapte cu multe kilograme peste greutatea normală şi cu fel de fel de probleme de sănătate. De ce acord atâta importanţă unei alimentaţii sănătoase? Pentru că afirmaţia „Eşti ceea ce mănânci” e pe bune!”, concluzionează tânărul antrenor.     

Ce influenţează alimentaţia

Gabriel Cocu nu are pretenţii că vine cu cine ştie ce noutăţi în domeniul nutriţiei. Recunoaşte că nu a făcut altceva decât să pună cap la cap nişte cunoştinţe pe care el le-a acumulat în timp şi le-a probat practic în munca sa de zi cu zi. Sunt lucruri importante pe care tinerii sau părinţii lor nu le găsesc doar stând la televizor sau pe facebook. E o carte din care tinerii află simplu şi pe scurt de ce pungile de chipsuri şi alte grozăvii împachetate şi cu gust care dă dependenţă nu le afectează doar frumuseţea trupului (care, ştie fiecare, are o mare importanţă măcar în propriii ochi). E influenţată şi capacitatea de învăţare şi motivaţia pentru succes, sănătatea mentală (elemente din alimentaţie pot aduce depresia şi anxietatea), dar, mai ales, sănătatea, lucru foarte grav, pentru că, aşa cum observă autorul, „fără sănătate nu te poţi bucura de nimic!”.  

Mic dejun obligatoriu, fără dietă, dar cu sport

Printre greşelile cele mai mari şi cele mai dese pe care le fac de obicei tinerii, dar şi adulţii se numără săritul peste micul dejun sau dietele „eterne”.

Gabriel Cocu e de părere că performanţele la învăţătură sunt susţinute de o alimentaţie sănătoasă, motiv pentru care îi sfătuieşte: „Ia cu orice preţ, în fiecare dimineaţă, micul dejun”. Explicaţia e simplă: „O mare parte din ceea ce mănânci dimineaţa se transformă în energie pentru creier. Din moment ce creierul este hrănit cum trebuie, vei putea fi atent la ore, te vei simţi mai vioi şi vei avea mai mult chef de teme”. 

Antrenorul gălăţean de fitness mai punctează că o altă greşeală fundamentală pe care o fac fetele nemulţumite de aspectul lor este înfometarea. „Dacă te apuci să ţii diete în adolescenţă, corpul se transformă  într-o maşinărie care înmagazinează alimente şi îşi măreşte numărul de celule grase cu care urmează să-şi facă planul. Şi cum dietele dau greş, toate surplusurile se transformă în grăsime corporală”. Antrenorul mai avertizează că pe lângă acest neajuns, înfometarea duce la îmbolnăvirea iremediabilă a stomacului, de la simple gastrite putându-se ajunge în timp la forme grave de ulcer. Pentru a se menţine în formă, trebuie cinci mese pe zi – trei principale şi două gustări, dar şi sport constant.

Trei elemente de nelipsit

Pentru a funcţiona cum trebuie, organismul are nevoie de carbohidraţi, proteine şi grăsimi sănătoase. Secretul este să ştim cum să le combinăm şi ce alimente să alegem astfel încât să ne furnizeze nutrienţi cât mai valoroşi. Carbohidraţii complecşi sunt cei care ne furnizează energia necesară, proteinele sunt cele care au în componenţă aminoacizi, corpul nu se poate dezvolta şi regenera, iar grăsimile sănătoase, consumate moderat, ajută funcţiile importante ale corpului, ajutând la fabricarea membranelor celulelor, a anumitor hormoni şi a sărurilor biliare.

Ce alimente trebuie să consumăm

Este ştiut că nu orice aliment conţine proteine de calitate. Cele mai valoroase surse de aminoacizi sunt oul, peştele de orice fel, carnea slabă de pasăre, porc sau vită, lactatele (în special iaurtul sau urda).

Alimentele cu carbohidraţi complecşi eliberează energie pe o perioadă mai lungă, având o digestie lentă, ca urmare ţin şi ne feresc de excese. Iată de ce din alimentaţia noastră nu trebuie să lipsească cerealele integrale (amidonuri), legume care trebuie gătite (cartoful, dovleacul, mazărea, fasolea, năutul, lintea, etc), dar şi legume şi fructe consumate în stare crudă, care pe lângă carbohidraţi au şi fibre, vitamine şi săruri.  

Sursele cele mai bune de grăsimi sănătoase sunt peştele gras (somon, păstrăv, sardine, somn), uleiurile extravirgine (de măsline, seminţe de in), fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale, seminţe) sau fructe precum avocado.

Pentru a avea o digestie bună, astfel încât mâncarea să nu se "depună", iată şi cum ar trebui combinate: la mic dejun trebuie să consumăm amidonuri cu proteine sau legume cu proteine sau fructe, la prânz mâncăm amidonuri şi proteine sau legume cu proteine şi grăsimi sănătoase, iar seara legume cu proteine şi grăsimi sănătoase. Gustările ar trebui să conţină fructe sau iaurt sau fructe oleaginoase.

Alte trucuri pentru o hrănire corectă

Autorul cărţii îi mai sfătuieşte pe tineri să mănânce mesele şi gustările la intervale de două-trei ore, deoarece organismul are nevoie de hrană, dar nu într-un mod dezordonat. Nu trebuie nici să-i dăm prea mult odată, dar nici să-l lăsăm fără hrană perioade lungi. „Când mâncăm prea mult, avem o digestie greoaie, urmată de o avalanşă de calorii, iar când nu mâncăm, organismul intră în panică şi se apucă să-şi facă rezerve”, mai spune Gabriel Cocu subliniind că în ambele cazuri se ajunge la creşterea stratului de grăsime corporală.

În plus, fiecare îmbucătură trebuie mestecată pe îndelete, pentru că digestia începe încă din gură, iar în al doilea rând, când nu ne grăbim, hormonul care transmite la creier senzaţia de saţietate are timp să ajungă la destinaţie

Citit 3712 ori Ultima modificare Marți, 13 August 2013 10:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.