Dunărea, interzisă gălăţenilor! Cât mai costă o plimbare cu vaporul pe fluviu

Dunărea, interzisă gălăţenilor! Cât mai costă o plimbare cu vaporul pe fluviu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Navele turistice, ca şi cele de pasageri, sunt pe cale de dispariţie la Galaţi, semn că transportul pe apă este, ca şi cel pe calea ferată, în criză * Află cât costă să te plimbi pe Dunăre cu puţinele nave care încă mai circulă în scop de agrement pe fluviu


În ciuda faptului că Dunărea are un potenţial turistic uriaş, autorităţile de la malul fluviului nu au ştiut vreodată să îl valorifice şi să îl exploateze, astfel că, astăzi, orice gălăţean sau turist dornic de o plimbare pe Dunăre găseşte cu greu un vas de agrement cu care să „străbată” bătrânul fluviu. Lipsa turiştilor, dar şi costurile mari pentru întreţinerea ambarcaţiunilor turistice sunt doar câteva dintre motivele pentru care plimbările pe Dunăre sunt pe cale de dispariţie, la Galaţi.

200 de euro pe oră, o plimbare cu Vega River

Indiferent că vă doriţi o croazieră până la braţul Măcin sau chiar până în Delta Dunării, înainte de toate trebuie să vă faceţi rezervare şi să vă asiguraţi că vă vor însoţi mai mulţi prieteni sau rude, astfel încât să formaţi un grup destul de mare pentru ca operatorii să se aventureze cu voi într-o plimbare pe fluviu.

Pentru o croazieră cu Vega River, cel mai cunoscut operator de servicii de turism pe fluviu, trebuie să scoateţi din buzunar minim 400 de euro. O oră petrecută la bordul navei pasager vă costă 200 de euro, iar condiţia de bază pentru a vă aventura în apele Dunării este să vă rezervaţi o plimbare de minim două ore, conform paginii web a firmei. Construit în anul 2007, la Şantierul Naval din Galaţi, catamaranul Vega River are o lungime de 30 de metri, o lăţime de 18 metri, viteza de croazieră este de 18 kilometri pe oră, iar la bordul vasului veţi descoperi un salon cu 60 de locuri la mese, aer condiţionat, punte superioară cu 36 de locuri la bar, şezlonguri şi bucătărie proprie. Tot aici puteţi îmbina utilul cu plăcutul, astfel că puteţi închiria nava, în special, pentru evenimente deosebite, precum logodne, nunţi, botezuri, întâlniri de afaceri, dineuri, lansări muzicale sau de carte, pentru grupuri de maximum 60 de persoane. Pentru traseul Faleză-revărsare Siret-Şantierul Naval şi retur, care durează două ore, trebuie să scoateţi din buzunar 400 de euro. Pentru traseul Galaţi-revărsare Prut şi retur (patru ore) trebuie să aveţi pregătiţi 800 de euro, pentru Galaţi-intrare Canal Măcin şi retur (cinci ore) – 1.000 de euro, iar pentru traseul Galaţi-Tulcea şi retur (11 ore) – 2.200 de euro.

Vasul Kaptan, la dispoziţia turiştilor de pe litoral

Nava de croazieră Kaptan M, una dintre ambarcaţiunile de agrement de la Galaţi, se află în această perioadă pe litoralul Mării Negre, astfel că abia după finalizarea sezonului estival vă veţi putea bucura de plimbări pe Dunăre cu Kaptan M. Cu o capacitate de 148 persoane, propulsat de două motoare de 714 CP, format din două punţi (puntea inferioară - restaurant - bar, grup sanitar, bucătărie, cu o capacitate de 90 persoane, iar puntea superioară cu o capacitate de 50 persoane), vasul organizează croaziere în toate punctele de interes din Europa, croaziere în Delta Dunării, dar şi în Marea Neagră. De asemenea, se organizează excursii de o zi Galaţi – Tulcea. Condiţia este să ca la bord să urce minimum 30 de persoane.

Cu bacul Poienari 2 te costă 300 de lei

Dacă nu beneficiezi de resurse financiare, poţi face o plimbare pe Dunăre cu bacul Poienari 2, care aparţine Navrom Bac şi poate fi închiriat doar cu rezervare, cu minim 48 de ore înaintea plimbării propriu-zise. Asta pentru că, în mod normal, bacul Poienari 2 execută curse zilnic pentru transportul pasagerilor peste Dunăre. Pentru o plimbare de minimum două ore trebuie să scoţi din buzunar 300 de lei. Dacă nici astfel nu îţi permiţi să te plimbi pe Dunăre, nu îţi rămâne decât să plăteşti 1,5 lei pentru o cursă normală cu bacul. Tot Navrom Bac are şi o staţie de carburant dedicată ambarcaţiunilor de agrement, care funcţionează de miercuri şi până vineri, între orele 11,00-19,00, unde benzina poate fi achiziţionată cu 6,1 şi 6,2 lei. Pentru colectarea deşeurilor provenite de la ambarcaţiunile de agrement trebuie să apelaţi la Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime (CNAPDM), tarifele practicate de compania pe stat putând fi consultate pe site-ul instituţiei.

Din păcate, cursele navale de pasageri pe Dunăre, între Galaţi şi Brăila, sunt istorie.

Citit 17627 ori Ultima modificare Luni, 12 August 2013 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.