Campanie VL "Eu vara nu dorm": Munţii Măcin - o comoară turistică nevalorificată

Campanie VL "Eu vara nu dorm": Munţii Măcin - o comoară turistică nevalorificată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi în această zonă sunt o sumedenie de obiective turistice şi lucruri minunate de văzut, la capitolul cazare, pe internet, ofertele lipsesc cu desăvârşire


Îi vedem din depărtare, peste Dunăre, uneori în ceaţă misterioasă, alteori ca-n palmă, ne-am obişnuit cu ei să ne fie alături, dar puţini dintre noi au mers să-i vadă de-aproape (cel mult din fuga maşinii spre mare). Cu toate acestea, Munţii Măcin ascund un potenţial turistic mirific şi neexploatat la justa lui valoare. Pe lângă un relief fascinant, împănat cu specii rare de flori şi animale (unele sunt în patrimoniul internaţional), există aici un amalgam de culturi ale căror urme sunt vizibile şi astăzi (turci, tătari, greci, ruşi), dar şi vestigii istorice valoroase, alături de unele dintre cele mai celebre mănăstiri din România. Nu mai vorbim de posibilităţi multiple de petrece timpul liber: cicloturism, parapantă, deltaplan, degustări de vinuri, turism ecvestru, pescuit fiind  doar câteva dintre ele.

Cazare într-un singur loc

E drept, unul dintre motivele pentru care munţii cei arşi de soare şi tociţi de vânturi şi de vremuri rămân învăluiţi în ceaţa misterului este şi faptul că, dacă dai căutare pe internet, nu găseşti decât două locuri unde să te poţi caza. Dacă suni la pensiunea din Greci, Matei Matetovici - unde te încântă oferta de a avea la dispoziţie masă din produsele proprii, dar şi vin şi ţuică făcute cu simţ de răspundere în ograda gospodarului (am văzut inclusiv poze cu sticle prăfuite de vin în beciul casei) - afli că pensiunea este închisă şi nu mai primeşte turişti.

Apelezi la varianta a doua, Complexul Turistic Măcin (din oraş). Aici afli că te poţi caza cu 100 lei pe noapte camera dublă, 150 de lei cea triplă şi 200 de lei apartamentul.

De la administratorul Cramei dobrogene din Măcin, Dan Jalea, aflăm că, din lipsa unui flux constant de turişti, oamenii nu-şi scot autorizaţii pentru pensiuni, pentru că nu au cu ce plăti dările. Dar dacă ai spirit de aventură şi mergi să baţi la poarta gospodarilor, ai totuşi unde să te cazezi, în regim de găzduire. „S-a creat un cerc vicios. Pensiunile nu se scaldă în turişti, iar oamenii nu riscă să vină fără să ştie din timp că au cazarea asigurată. În plus, e un neajuns că potenţialii clienţi nu pot vedea pe internet ce condiţii de cazare se oferă, aşa cum se întâmplă în alte regiuni ale ţării”, mai spune Dan Jalea.

Au de gând autorităţile să facă ceva?

E păcat că Măcinul, cu munţii şi minunile lui se află la o azvârlitură de băţ de două oraşe mari, Galaţi şi Brăila, iar oamenii din ambele municipii ar avea posibilităţi să se relaxeze aici, fără să mai piardă o mulţime de timp pe drumuri, pentru a merge în alte zone ale ţării. Ar trebui făcut ceva astfel încât deschiderea pensiunilor să fie încurajată, să nu se perceapă impozite la fel de mari, o perioadă de timp, astfel încât oamenii să poată să-şi atragă turiştii şi să se dezvolte. Sau alte soluţii, cum ar fi investiţiile prin fonduri europene. Sperăm ca măcar atunci când se va intra în linie dreaptă cu regionalizarea să se schimbe ceva din soarta nedreaptă a acestor locuri.

Tarife pentru serviciile oferite

Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului a fixat câteva tarife pentru turişti. Intrarea în parc sau camparea peste noapte pe teritoriul acestuia este 6 lei de persoană. Ghidul turistic pentru grupuri de minim 15 persoane este 55 de lei. Pentru cei care fac cercetare şi care intră pe teritoriul Rezervaţiei “Moroianu” şi Rezervaţiei forestiere "Valea Fagilor" (unde accesul este limitat şi numai pentru cercetare), observarea faunei costă 65 de lei pe zi.

Munţii Dobrogei - unici în Europa

Ceea ce dă unicitate acestor munţi este extraordinara varietate a animalelor şi a vegetaţiei, fapt ce a determinat înfiinţarea Parcului Naţional Măcin. Acesta are o suprafaţă de 11.140,2 hectare, din care 11.110,2 sunt păduri şi 30 de hectare păşuni. Parcul este singura zonă din Europa unde se întâlnesc specii asiatice, mediteraneene şi central-europene. Valoarea internaţională este subliniata prin prezenta a şase specii incluse în Lista roşie europeană în categoria "vulnerabil" printre care se numără clopoţelul dobrogean, merinana, ghiocelul cu frunze îndoite, garofiţa pitică de stâncă. Fauna Munţilor Măcin se caracterizează printr-o mare biodiversitate şi prin prezenţa unor specii rare şi protejate la nivel internaţional, pentru că sunt pe cale de dispariţie: broasca ţestoasă dobrogeană - monument al naturii, balaurul dobrogean, vipera cu corn, vulturul pleşuv, ciocănitoarea neagră, dumbrăveanca.

Citit 4447 ori Ultima modificare Luni, 19 August 2013 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.