Campanie VL "Eu vara nu dorm": Munţii Măcin - o comoară turistică nevalorificată

Campanie VL "Eu vara nu dorm": Munţii Măcin - o comoară turistică nevalorificată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi în această zonă sunt o sumedenie de obiective turistice şi lucruri minunate de văzut, la capitolul cazare, pe internet, ofertele lipsesc cu desăvârşire


Îi vedem din depărtare, peste Dunăre, uneori în ceaţă misterioasă, alteori ca-n palmă, ne-am obişnuit cu ei să ne fie alături, dar puţini dintre noi au mers să-i vadă de-aproape (cel mult din fuga maşinii spre mare). Cu toate acestea, Munţii Măcin ascund un potenţial turistic mirific şi neexploatat la justa lui valoare. Pe lângă un relief fascinant, împănat cu specii rare de flori şi animale (unele sunt în patrimoniul internaţional), există aici un amalgam de culturi ale căror urme sunt vizibile şi astăzi (turci, tătari, greci, ruşi), dar şi vestigii istorice valoroase, alături de unele dintre cele mai celebre mănăstiri din România. Nu mai vorbim de posibilităţi multiple de petrece timpul liber: cicloturism, parapantă, deltaplan, degustări de vinuri, turism ecvestru, pescuit fiind  doar câteva dintre ele.

Cazare într-un singur loc

E drept, unul dintre motivele pentru care munţii cei arşi de soare şi tociţi de vânturi şi de vremuri rămân învăluiţi în ceaţa misterului este şi faptul că, dacă dai căutare pe internet, nu găseşti decât două locuri unde să te poţi caza. Dacă suni la pensiunea din Greci, Matei Matetovici - unde te încântă oferta de a avea la dispoziţie masă din produsele proprii, dar şi vin şi ţuică făcute cu simţ de răspundere în ograda gospodarului (am văzut inclusiv poze cu sticle prăfuite de vin în beciul casei) - afli că pensiunea este închisă şi nu mai primeşte turişti.
Apelezi la varianta a doua, Complexul Turistic Măcin (din oraş). Aici afli că te poţi caza cu 100 lei pe noapte camera dublă, 150 de lei cea triplă şi 200 de lei apartamentul.
De la administratorul Cramei dobrogene din Măcin, Dan Jalea, aflăm că, din lipsa unui flux constant de turişti, oamenii nu-şi scot autorizaţii pentru pensiuni, pentru că nu au cu ce plăti dările. Dar dacă ai spirit de aventură şi mergi să baţi la poarta gospodarilor, ai totuşi unde să te cazezi, în regim de găzduire. „S-a creat un cerc vicios. Pensiunile nu se scaldă în turişti, iar oamenii nu riscă să vină fără să ştie din timp că au cazarea asigurată. În plus, e un neajuns că potenţialii clienţi nu pot vedea pe internet ce condiţii de cazare se oferă, aşa cum se întâmplă în alte regiuni ale ţării”, mai spune Dan Jalea.

Au de gând autorităţile să facă ceva?

E păcat că Măcinul, cu munţii şi minunile lui se află la o azvârlitură de băţ de două oraşe mari, Galaţi şi Brăila, iar oamenii din ambele municipii ar avea posibilităţi să se relaxeze aici, fără să mai piardă o mulţime de timp pe drumuri, pentru a merge în alte zone ale ţării. Ar trebui făcut ceva astfel încât deschiderea pensiunilor să fie încurajată, să nu se perceapă impozite la fel de mari, o perioadă de timp, astfel încât oamenii să poată să-şi atragă turiştii şi să se dezvolte. Sau alte soluţii, cum ar fi investiţiile prin fonduri europene. Sperăm ca măcar atunci când se va intra în linie dreaptă cu regionalizarea să se schimbe ceva din soarta nedreaptă a acestor locuri.

Tarife pentru serviciile oferite

Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului a fixat câteva tarife pentru turişti. Intrarea în parc sau camparea peste noapte pe teritoriul acestuia este 6 lei de persoană. Ghidul turistic pentru grupuri de minim 15 persoane este 55 de lei. Pentru cei care fac cercetare şi care intră pe teritoriul Rezervaţiei “Moroianu” şi Rezervaţiei forestiere "Valea Fagilor" (unde accesul este limitat şi numai pentru cercetare), observarea faunei costă 65 de lei pe zi.

Munţii Dobrogei - unici în Europa

Ceea ce dă unicitate acestor munţi este extraordinara varietate a animalelor şi a vegetaţiei, fapt ce a determinat înfiinţarea Parcului Naţional Măcin. Acesta are o suprafaţă de 11.140,2 hectare, din care 11.110,2 sunt păduri şi 30 de hectare păşuni. Parcul este singura zonă din Europa unde se întâlnesc specii asiatice, mediteraneene şi central-europene. Valoarea internaţională este subliniata prin prezenta a şase specii incluse în Lista roşie europeană în categoria "vulnerabil" printre care se numără clopoţelul dobrogean, merinana, ghiocelul cu frunze îndoite, garofiţa pitică de stâncă. Fauna Munţilor Măcin se caracterizează printr-o mare biodiversitate şi prin prezenţa unor specii rare şi protejate la nivel internaţional, pentru că sunt pe cale de dispariţie: broasca ţestoasă dobrogeană - monument al naturii, balaurul dobrogean, vipera cu corn, vulturul pleşuv, ciocănitoarea neagră, dumbrăveanca.

Citit 4337 ori Ultima modificare Luni, 19 August 2013 17:24

5 comentarii

 • postat de Viorel
  Marți, 20 August 2013 13:31
  86.34.187.***
  VIORELA, as fi curios dar mai ales interesat de "ruptura fundului " tau!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Viorela
  Marți, 20 August 2013 10:32
  78.96.252.***
  Daaaaaaaaaaaa, sunt absolut minunati ! Eu vad muntii Macin din casa, chiar ca pot zice ca "traiesc" cu ei zi de zi. Doar ca i-am ignorat si am facut aproape toti muntii din tara, dar nu pe cei care sunt atat de aproape... Mi se pareau mici si fara valoare. In vara asta am fost (pentru prima data ) de 2 ori. Nu mi-am imaginat ca poate fi atat de frumos. Gasesti si pereti verticali si urcusuri dificile, cascade, parauri , hatisuri... Am vazut broastele testoase dobrogene. Ce mi-a cam inghetat sangele a fost : 1) cand am vrut sa ma tin de o creanga , am nimerit un sarpe cat incheietura mainii (barrrrrrrrrrrr...) si de oroare si frica am alunecat pe niste pietre umede de mi-am rupt fundul... si 2) cand eram aproape sa intram pe cararea ce ne " salva" din salbaticie, ne-am intalnit cu o vipera cu corn care se prafacea adormita chiar pe carare. N-am observat-o din prima, pt. ca stie sa se deghizeze, dar cineva a observat-o cu o secunda inainte de a calca pe ea. Asa ca atentie, muntii Macin se apara...
  0
  0
  Raportează
 • postat de megapsihopelu
  Marți, 20 August 2013 09:55
  193.230.156.***
  va rog eu frumos, lasati Macinul nevalorificat...poate i felul asta o sa reusim sa il pastram curat.....
  apropos, poate reusiti sa imi raspundeti ce cauta hoardele de manelisti cu gratarele in valea Chediu? nu v-ati dori, macar o singura data, sa intrati cu buldozerele in ei?
  0
  0
  Raportează
 • postat de xyz
  Marți, 20 August 2013 08:48
  193.231.148.***
  Intr-un fel este normal sa platim, pentru ca este parc national si rezervatie naturala, nu un loc ca oricare altul. prin urmare, este normal ca acest loc sa fie supravegheat de cineva, iar aceste servicii costa. Sa nu exageram, nu costa mult mai mult decat un bilet de intrare la Gradina Botanica din Galati. Daca turistii romani sunt needucati si arunca gunoaie pe unde apuca, cine mai strange dupa ei? Da, intr-adevar este pacat ca zona nu este vizitata, parte din lipsa locurilor de cazare, parte din faptul ca mijloacele de transport in comun sunt destul de sporadice; la tren mai poti face rezervare, dar la autobuz nu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de lau
  Marți, 20 August 2013 01:15
  5.13.220.***
  fac muntii macin de la 12 ani ,acum am 37 ii cunosc ca in palma ,un lucru nu inteleg ,de ce sa ma plimb pe un teritoriu romanesc trebuie sa platesc ,aici va fi depus o reclamatie la guvern ,ce morti lor e parcu lu masa?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.