Diana Jalea, de la CNVA, propune cinci zile de poveste în Munţii Măcin

Diana Jalea, de la CNVA, propune cinci zile de poveste în Munţii Măcin
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Diana Jalea, elevă la CNVA, a câştigat premiul al III-lea la un concurs de geografie, cu un material în care propune valorificarea turistică a zonei Măcinului, neexploatată din acest punct de vedere cum trebuie. Ea vine cu o valoroasă ofertă pentru a petrece cinci zile de poveste în Munţii Dobrogei şi în împrejurimi, ofertă din care agenţiile de turism ar trebui să se inspire.

În prima zi se va face vizitarea oraşului Măcin: ruinele cetăţii antice (daco-romane) Arrubium, geamia, şcoala veche (monument istoric), Administraţia Parcului Naţional „Munţii Măcin” şi Mănăstirea Izvorul Tămăduirii. De asemenea, se va putea viziona un spectacol folcloric al comunităţii turco-tătare din oraş.

Croazieră pe Braţul Măcin

A doua zi va fi destinată unei croaziere Braţul Măcin, pentru admirarea florei acvatice, a păsărilor şi a peisajului, asemănător celui din Deltă. Popas la Carcaliu, pentru o întâlnire tradiţională cu reprezentanţii comunităţii ruse, vizitarea bisericii ruse de aici şi vizionarea unui scurt spectacol folcloric. După-amiază, traseu auto la Turcoaia şi Cerna. La Turcoaia, turiştii vor vizita ruinele cetăţii antice (romane) Troemis. La Cerna vor putea călări pe traseul turistic ecvestru de pe culmea Megina, vor vizita Casa memorială „Panait Cerna” şi podgoriile.

Pricopan, cea mai spectaculoasă crestă

În a treia zi se va face drumeţie montană pe Creasta Pricopan, cu trecere pe la Izvorul Tămăduirii şi ferma de tutun de la Suluk, pentru admirarea reliefului ruiniform şi extrem de spectaculos al celor mai vechi munţi ai ţării. După-amiază se va merge la Horia, pentru pescuit sportiv în lacul de aici, populat, între altele, şi cu specii de sturioni. De aici se trece în Valea Luncaviţei, unde în punctul Cetăţuia, aflat într-un cadru natural deosebit de pitoresc, pe malul iazului, în inima unei păduri dese de tei, se va face un popas de circa o oră, pentru admirarea vegetaţiei forestiere din Rezervaţia Naturală Valea Fagilor şi un picnic la iarbă verde şi grătar. Amatorii vor putea vizita şi ruinele unei cetăţi antice daco-getice (construită din pământ). La Luncaviţa - degustare de miere. Din Garvăn se va face o deviere până la ruinele cetăţii antice (romane) Dinogeţia.

Mănăstiri, geamii şi cetăţi romane

A patra zi va fi dedicată  unui circuit turistic auto, pe traseul Măcin - Horia - Izvoarele - Nalbant - Cataloi - Teliţa - mănăstirile din nordul Dobrogei - Isaccea - Luncaviţa - Măcin. Prima oprire va fi în satul Izvoarele, pentru o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii greceşti de aici, cu obiceiuri tradiţionale bine conservate. Apoi vor fi vizitate, în ordine, Mănăstirile Celic-Dere (unde se vor vedea şi morile de vânt dobrogene), Saon şi Cocoş.

În comuna Niculiţel se va vizita Cripta Martirilor, unde au fost găsite osemintele martirilor Attalos, Camasis, Philipos şi Zoticos. La Isaccea se vor vizita ruinele cetăţii antice (romane) Noviodunum, geamia şi se va face o vizită la crescătoria de sturioni de aici.

Masă festivă cu degustare de vin

Ultima zi va fi alocată tot drumeţiilor montane. Se pleacă de la Greci, pe traseul ecoturistic „Poveştile Măcinului”, urcuş pe Dealul cu Drum şi revenire pe Valea Ditcova, amenajat cu panouri informative despre importanţa şi biodiversitatea ariei montane. La stâne se pot face degustări de preparate tradiţionale. La prânz se va vizita în Măcin crama, unde va avea loc masa festivă cu o degustare profesională de vinuri.

Citit 2614 ori Ultima modificare Luni, 19 August 2013 17:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.