Firmă gălăţeană închisă pentru că muncitorii erau în pericol
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Firmă gălăţeană închisă pentru că muncitorii erau în pericol
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Construcţiile" rămân domeniul cu unele dintre cele mai periculoase locuri de muncă. Datele centralizate la nivel naţional în 2012 arată că, deşi însumează doar 7 la sută dintre lucrătorii din toate domeniile economiei, în construcţii se înregistrează o pondere de 12 la sută din totalul accidentelor de muncă. De multe ori, aceste accidente sunt mortale, aşa cum s-a întâmplat la începutul lunii iunie, când un tânăr de la o firmă de izolaţii, a căzut în gol, de la 17 metri, de pe o schelă situată la Trei Star.

Avertismente şi amenzi

Săptămâna trecută, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi au fost chiar nevoiţi să sisteze activitatea unei firme de construcţii, până la remedierea problemelor, deoarece muncitorii erau "în pericol iminent de accidentare”. De altfel, în urma verificărilor efectuate la 26 de societăţi gălăţene din acest domeniu, inspectorii de muncă au găsit mai multe deficienţe în ce priveşte respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă. Cele mai multe firme aveau probleme în a asigura măsurile de prevenire şi protecţie privind lucrul la înălţime şi la săpături, privind pericolul de electrocutare, precum şi privind utilizarea instalaţiilor de ridicat. Lucrătorii nu aveau centuri de siguranţă sau alte mijloace de ancorare, căşti, bocanci sau alt echipament adecvat care să-i protejeze. Unii muncitori nu fuseseră conştientizaţi privind necesitatea purtării echipamentului individual de protecţie, efectuarea instruirii nefiind trecută în documentele oficiale.

Din datele furnizate de purtătorul de cuvânt al ITM Galaţi, Carmen Corodeanu, în urma controlului de săptămâna trecută, inspectorii de muncă au constatat 30 de deficienţe pentru care au dispus măsuri de remediere. Ei au aplicat şi sancţiuni contravenţionale, din care 19 avertismente şi 11 amenzi, în valoare totală de 47.500 lei.

 

Citit 1882 ori Ultima modificare Joi, 29 August 2013 17:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.