Pagube nerecuperate de peste 550.000 de lei la trei spitale gălăţene

Pagube nerecuperate de peste 550.000 de lei la trei spitale gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sume importante de bani se pierd zi de zi, din cauza unei legislaţii prost gândite şi a incompetenţei unora dintre cei angajaţi în funcţii-cheie


În urma a două controale efectuate în 2010 şi 2011, de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Galaţi, Spitalului Judeţean de Urgenţă, Spitalului Municipal „Anton Cincu” Tecuci şi, respectiv, Spitalului de Copii Galaţi, s-au recuperat de la cele trei instituţii sumele de 176.885 lei, 262.546 lei, respectiv, 122.728 lei. Cei peste 562.000 de lei au reprezentat contravaloarea serviciilor medicale oferite de către spitale victimelor provenind din accidente rutiere. Banii ar fi trebuit recuperaţi de spitale, prin intermediul instanţelor, de la cei vinovaţi de producerea respectivelor accidente rutiere.

Pacienţii tecuceni, cei mai afectaţi

Chiar dacă au trecut aproape trei ani de la controalele amintite, situaţia este încă de actualitate, din cauza faptului că nici în prezent cele trei spitale nu au reuşit să recupereze banii de la autorii accidentelor rutiere. Precum reiese din cifrele de mai sus, cel mai afectat a fost Spitalul Municipal Tecuci. „CAS Galaţi a hotărât în 2010 să oprească cei 262.546 de lei din banii livraţi către spitalul tecucean, deoarece controlul a arătat faptul că instituţia nu făcuse niciun demers pentru a recupera banii datoraţi spitalului de către cei vinovaţi de producerea accidentelor rutiere”, a explicat dr. Elena Vrabie, preşedintele director general al CAS Galaţi.

Contactat telefonic, managerul de la „Anton Cincu” ne-a spus că spitalul încearcă şi în prezent să remedieze situaţia creată atunci. „După ce Casa ne-a oprit banii, a fost deschisă o anchetă internă, care a scos la iveală faptul că răspunderea pentru crearea acelei situaţii aparţinea juristei de la acea vreme. Ea nu întocmise niciun dosar în vederea recuperării banilor de la autorii accidentelor. Spitalul are în prezent proces cu fosta juristă. Actualul jurist, angajat de la începutul acestui an, a făcut demersuri pentru recuperarea banilor. Nu ştim însă cât va dura tot acest proces”, a declarat ing. Teodor Negru, managerul Spitalului Municipal Tecuci. Aşadar, spitalul a demarat procedurile legale pentru recuperarea banilor abia la peste doi ani de la aplicarea sancţiunii.

O procedură care dă bătăi de cap

Situaţia este asemănătoare şi la celelalte două instituţii sanitare cu paturi. Dacă de la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi nu am putut obţine un punct de vedere, de la Spitalul de Copii „Sf. Ioan” am aflat faptul că procedura de obţinere a banilor de la cei vinovaţi de producerea accidentelor rutiere este destul de anevoioasă. „După ce banii ne-au fost opriţi, multe dintre demersurile făcute pentru recuperarea banilor au fost destul de greoaie. Odată pornite, acţiunile juridice durează destul de mult. Plus că unii dintre vinovaţi refuză să plătească sau nu mai sunt găsiţi atunci când sunt pronunţate sentinţele”, a declarat managerul Spitalului de Copii, dr. Victoriţa Ştefănescu.

Atunci când victima unui accident rutier vine la spital în regim de urgenţă, unitatea sanitară are obligaţia să-i acorde toate îngrijirile medicale necesare. Fondurile pentru aceste cazuri sunt mai apoi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate către spital, care are obligaţia ca mai apoi să recupereze banii cheltuiţi de la autorii accidentelor rutiere şi să-i returneze CAS. Deşi în teorie lucrurile par simple, ele se complică imediat ce se încearcă transpunerea lor în practică.

Vină împărţită

Dincolo de procedura greoaie, însă, o parte din culpa ajungerii în asemenea situaţii aparţine şi managerilor de spitale. Înainte de a face un control, CAS anunţă spitalul cu aproximativ un an înainte. Tocmai de aceea este destul de greu de înţeles cum se poate ajunge în asemenea situaţii.

Ce se putea face de aceşti bani

Din cei 176.000 de lei opriţi de către CAS Galaţi Spitalului Judeţean în anul 2010, s-ar fi putut lesne efectua dotarea instalaţiei de sterilizare a spitalului, proiect aflat acum în negociere pe SEAP. Deşi a fost ales total aleatoriu, exemplul evidenţiază destul de bine felul în care de multe ori sunt folosiţi ineficient şi chiar păgubos puţinii bani avuţi la dispoziţie.

Ministerul vrea date

Probabil în ideea efectuării unei noi serii de controale, Ministerul Sănătăţii a cerut săptămâna trecută Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi o situaţie a asistenţei medicale oferită victimelor accidentelor rutiere. Din datele transmise către minister reiese faptul că, în 2012 şi în prima jumătate a lui 2013, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean au primit asistenţă medicală 1.127 de pacienţi prezentaţi ca urmare a unor accidente rutiere. În aceeaşi perioadă, la Spitalul de Copii au fost trataţi 84 de astfel de pacienţi, la Spitalul din Tecuci 195 pacienţi, la Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor 21 de pacienţi, iar la Spitalul Militar Galaţi un pacient.

Citit 2846 ori Ultima modificare Vineri, 06 Septembrie 2013 17:33

3 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 07 Septembrie 2013 10:58
  5.13.158.***
  @TIRPITZ.... NIMIC MAI ADEVARAT!
  Exista si exceptii, o doamna medic de garda de la spitalul 3 de infectioase, din acate nu-i mai retin numele, si un medic de la sectia de arsi et.II al Judeteanului. Spitalul CFR numai laude.

  Suntem unde suntem, pentru ca nu gandim, iar ce credem ca gandim este prost... Tacel si inghitim totul ca si cum ei ar fi stapanii (parlamentari, presedinti, consilieri, medici) iar noi sclavii lor pe plantatie! Avem legi care nu se respecta!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Procentul ridicat al salariilor și al întreținerii spitalelor, mănâncă din sănătatea pacienților, a cetățenilor.
  Sâmbătă, 07 Septembrie 2013 10:58
  92.86.89.***
  Nu contează suma....atât timp cât din fondurile alocate anual 65% reprezintă fondul de salarii, 20% reprezintă fonduri alocate întrețineri și servicii și 15% reprezintă fonduri alocate pacienților plus analize de laborator, niciodată nu o să avem sănătate, mai rău, propășirea bolilor specifice sărăciei ce se află într-o expansiune, majoritatea cetățenilor fiind scoși din listele medicilor de familie prin neputința plăți asigurări de sănătate.
  0
  2
  Raportează
 • postat de TIRPITZ
  Sâmbătă, 07 Septembrie 2013 09:08
  5.13.164.***
  O batjocura pentru pacienti, o mare nesimtire din partea celor ce conduc aceste spitale in care, tu cetatean mai ai si pretentia la vreun tratament. Cind ati vrut in U.E nu stiati ce obligatii veti avea? Acum pretentiile ro se ridica la nivelul statelor europene dar nu suntem de nasul lor. Cu politizarea din toate institutiile statului unde naiba credeati ca se va ajunge, deocamdata multi dintre noi ajung in ceruri dupa ce cunosc iadul din spitalele galatene. Sila mi-e de aceste spitale unde spaga e la loc de frunte, multa incompetenta, multa ignoranta si multa, foarte multa nesimtire din partea celor cu halate albe.
  0
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.