Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
8 comentarii

Dacă ceva se poate vandaliza la Galaţi, sigur se vandalizează! În parcarea de pe fostul cimitir de lângă biserica Mavramol, lângă unica veche cruce rămasă pe loc, plăcile de beton care acopereau mormântul simbolic sunt acum prăbuşite (le-a urnit cineva sau au fost prinse prost, rezultatul este acelaşi!) şi, cu puţin ghinion, ocolind repede maşinile prin parcare, poţi şi să şi cazi în groapă! Cum zona aceasta centrală nu a fost gândită nici până acum urbanistic, iar crucile vechi autentice au fost instalate fără obştescul certificat de urbanism, lucrurile par să „evolueze” spre legalitate, nu neapărat şi spre normalitate. Mai ales că problema parcărilor rămâne spinoasă nu numai pentru această zonă circulată a Galaţiului…

Citit 1563 ori Ultima modificare Vineri, 27 Septembrie 2013 15:00

8 comentarii

 • postat de kostas Luni, 30 Septembrie 2013 20:45 92.80.178.*** Link la comentariu
  0
  0

  Teach,cunosc bine aceasta zona am locuit chiar viz-a-viz de acel loc(str.Lupeni),am cutreierat fiecare cotlon,nu mi-a scapat nimic.Intre biserica(actualul gard)si casele care veneau pe coltlul strazii.N.Balcescu cu strada bisericii erau inca 3 case era un gang care ducea catre fundul unei curti.Acolo locuia un coleg de scoala generala.Deci este exclus ca pana la demolare sa fi fost vre-un cimitir.
  Mai pot spune ca am apucat sa vad circuland tranvaie pe strada N.Balcescu,strada Navelor,Garii etc.
  Cat despre toata galceava care sa ivit intre biserica si municipalitate pot spune ca aceasta a-nceput odata cu deschiderea acelei pizzarii,atunci cand canta popa in biserica patronii sau altcineva dadea muzica la maxim.Apoi au urmat reclamatii citari la politie,in instanta ca in final sa apara demolarea pizzarii si extinderea bisericii dupa parerea mea abuziva.Daca era parte din mosia bisericii fii sigur ca pana acum era ocupata toata parcarea fara doar si poate,dar sigur este si-un dar la mijloc pe care noi nu-l cunoastem.

  Raportează
 • postat de ds Luni, 30 Septembrie 2013 08:19 79.116.97.*** Link la comentariu
  1
  0

  @teach
  Presupunerile nu pot tine loc de o realitate trecuta care, slava D-lui, figureaza in suficiente inscrisuri ici si colo : Arhivele Statului, Arhiepiscopie, arhiva Primariei, Muzeul de Istorie, sub forma de harti, fotografii sau altele. Din pacate P.Paltanea, indiscutabil cel mai bun cunoscator al unor astfel de amanunte nu ne-a lasat in opera sa precizari pt fiece piateta sau cladire. Ar fi fost si imposibil.
  Cimitirele de pe langa manastiri nu sunt amplasate cu predilectie ,,exact pe partea cu altarul bisericii''.
  Ultimile fraze, legate de ce au facut sau nu ''comunistii'' cu presupusul cimitir sunt destul de confuze.

  Raportează
 • postat de teach Luni, 30 Septembrie 2013 06:49 79.116.110.*** Link la comentariu
  0
  2

  @ kostas
  Eu asa vad lucrurile: probabil la strada in linie cu magazinele de la Albatros ... alea care vand haine copii si rochii de mireasa ... si paralel cu cele vis-a-vis de Pestera ar fi fost magazinele de care spui tu. Poate gresesc dar eu asa as vedea strada. Doar daca aici in zona intersectie nu a fost vreo piata si vreo statuie astfel incat sa fie impinse mai spre biserica. Daca ele au venit paralel cu Balcescu atunci de la magazine pana la Mavramol ar fi destul de mult spatiu pentru un cimitir. La foarte multe manastiri am vazut cate un mic cimitir exact pe partea cu altarul bisericii. Deci nu este exclus ca acolo sa fi fost un cimitir. Apoi argumentele cu ani 1950 nu prea tin. Comunistii au demolat foarte multe biserici si e posibil pana atunci sa fi fost deja "nationalizat" cimitirul... in folosul poporului.

  Raportează
 • postat de kostas Sâmbătă, 28 Septembrie 2013 14:27 92.80.178.*** Link la comentariu
  0
  0

  Domnule Sandu,sunteti si dv-tra pe aproape de adevar si cred ca am fi cu totii mult mai aproape de adevar daca am unii cele aflate si cunoscute de fiecare.Asa este,preotul de la acea vreme a fost arestat si au mai fost arestati si o parte din muncitorii care se ocupau cu demolarile pentru tainure si insusire de bunuri istorice si de patrimoniu.Dintre toti cati au fost arestati numai cativa muncitori au fost condamnati pentru ca si-au insusit cativa cocosei.Preotul a scapat de puscarie datorita cercetatorilor de la muzeul de istorie care au comfirmat la timpul acela ca Galatiul (de fapt si acum )se afla pe un labirint de tuneluri facute din prin anii1300 si ceva si pana spre sfarsitul anilor1400 fiind folosite inpotriva invazieilor turco-tataresi si care mai tarziu au fost folosite de catre evrei pentru transportul marfurilor in siguranta .
  Despre astfel de tuneluri cat si despre gropi comune si chiar schelete umane si animale singulare mai putem vorbi cand au fost construite blocurile din zona strada Tecuci-Balcescu, bloclul de langa teatru dramatic,strada Traian dar si magazinul modern.
  Cred ca intredevar istoricii dar si locuitorii in etate ai Galatiului pot face lumina in astfel de cazuri dar si fiul (Basarab)regretatului prof.dr.universiar Paul Paltanea poate sa dea o mana de ajutor in aflarea purului adevar.
  Pana una-alta preotii bisericii Mavramol ar trebuii sa ia crucile din parcare si sa lase locul pentru care a fost destinat prima data iar edilii orasului sa nu mai ia mita pentru a pune-n posesie pe fiecare dupa bunul plac.

  Raportează
 • postat de Sandu Sâmbătă, 28 Septembrie 2013 08:21 92.82.181.*** Link la comentariu
  0
  1

  Cel care a postat cu numele de kostas are partial dreptate insa confunda lucrurile gasite in clopotnita dubla a bisericii Mavramol cand a fost si arestat preotul Doicu pentru chipurile taunuire cu cele gasite pe actuala parcare unde a fost gasita o groapa comuna cu mortii care au decedat in urma unei epidemii de holera pe la 1850.La sapaturile efectuate in acea groapa comuna a fost gasit si ceva voal si rochie de mireasa.Pe locul actualei parcari la acea vreme se aflau o cismarie ,un magazin care videa apa minerala ,un fel de simigerie,o cofetarie dar si locuinte cu etaj in care stateau si romani si evrei.

  Raportează
 • postat de ds Vineri, 27 Septembrie 2013 21:19 5.13.170.*** Link la comentariu
  1
  3

  Domnul ziarist Cilinca ar trebui sa mearga la Arhiepiscopie si sa stea de vorba acolo cu consilierul cultural al IPS, preotul Dragoi, om de buna tinuta intelectuala, f.apropiat de regretatul istoric P.Paltanea. Ma-ndoiesc insa c-o va face caci sunt interese ca lucrurile sa ramana asa, neclare si deci cu un anumit curs.

  Raportează
 • postat de kostas Vineri, 27 Septembrie 2013 20:32 92.80.178.*** Link la comentariu
  1
  11

  Pentru cine s-a nascut mai tarziu de anii50 aduc la cunostinta si pentru cei mai in varsta le aduc aminte ca pe locul parcarii n-a fost nici cand cimitir.Acolo ai fost case-pravalii evreiesti in care se vindeau de la ace,brice si alte acareturi pana la imbracaminte,incataminte stofe si de-ale gurii.Prin anul 1962-63 una din acele case a stat sa se surpe din cauza catacombelor ce se aflau pe sub acestea si sa luat hotararea sa se darame tot ansamblul de case.In urma demolarilor s-au gasit mai multe nestemate(cocosei de aur,bani de argint,pocale si multi baloti de matase si stofe datand din anii 1700-800 dar si din anii1900.Asa este printre toate cele insiruite s-au gasit si cateva schelete dar fara a fi puse in gropi individuale care sa indice vre-un mormant si nici vre-u ritual ortodox.Pe baza acestor schelete prea sfintiile lor trag sforile si vor sa-si adjudece locul spunand ca acoloa fost cimitir.Total fals,prea cinstitele fete bisericesti c-o lacomie de nedescris mint fara sa aiba frica de Dumnezeu ducand in eroare lumea.
  Va mai dau un amanut;viz-a-viz de aceasta parcare (strada Lupeni cu N.Balcescu)se afla o alta parcare pe locul care-ia se afla pana in anul 1964 cantina securitatii,in aceasta cladire pana la comunism s-ar fi aflat unul din saloanele-cluburi selecte ale Galatiului unde se intra numai cu frac,papion,baston si joben si se gaseu bauturi fine si dame de companie scumpe.
  In concluzie,daca politicienii schimba mai tot timpul istoria si legile de ce n-ar profita si prea sfintiile lor de aceste momente ca doar nu-i de colo si prostimea nu baga de seama.

  Raportează
 • postat de Și locul este expus în mijlocul unei parcări Vineri, 27 Septembrie 2013 19:48 109.98.107.*** Link la comentariu
  0
  2

  Acum sincer, nu poate fi mutat monumentul funerar, stă ca un cui în parcare și va fi lovit cu intenție sau fără și este păcat de monument sau măcar împrejmuit cu fier forjat, dar și ăla se fură....mai bine cu marmoră?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.