Performanţă pentru Galaţi/ Spitalul Judeţean, printre cele mai apreciate instituţii sanitare din ţară

Performanţă pentru Galaţi/ Spitalul Judeţean, printre cele mai apreciate instituţii sanitare din ţară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Andrei” Galaţi ocupă locul 9 în topul celor mai apreciate 10 centre medicale publice din România * Topul clasează astfel spitalul gălăţean imediat după instituţii precum Spitalul de Urgenţă Floreasca sau Spitalul Militar Central


Clasamentul a fost realizat în urma unui studiu comandat de Institutul Aspen România şi efectuat de Exact Cercetare şi Consultanţă, în colaborare cu Link Resource. Cercetarea a fost realizată pe persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani, din mediul urban.

Unitate judeţeană cu atribuţii regionale

Pe lângă cei aproximativ 500.000 de gălăţeni, Spitalul Judeţean Galaţi deserveşte în numeroase cazuri şi pacienţi proveniţi din judeţele limitrofe. Este cazul mai ales al acelor secţii care nu se regăsesc în spitalele din celelalte judeţe învecinate, cum sunt oncologia, neurochirurgie sau chirurgia plastică. "Am achiziţionat anul acesta, cu bani proveniţi de la Consiliul Judeţului Galaţi, o nouă sursă de cobalt 69 pentru aparatul de radioterapie al spitalului. Investiţia a costat în jur de 1.600.000 de lei, dar acum putem asigura radioterapie la standarde înalte pentru pacienţii oncologici. Astfel, pe lângă acceleratorul de particule de la Iaşi, care deserveşte mai ales zona de nord a Moldovei, bolnavii din celelalte judeţe, dar şi din alte provincii apelează la spitalul nostru", a explicat managerul instituţiei, doctorul Mihaela Debita. 

60.000 de internări pe an

Majoritatea dascălilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi îşi desfăşoară activitatea de medici în secţiile Spitalului de Urgenţă Galaţi. Combinat şi cu numeroasele cursuri şi specializări urmate de medici, acest lucru asigură o bună vizibilitate a spitalului nu doar la nivel local. "Aproape jumătate dintre secţii au fost reabilitate până în prezent. Modernizată a fost şi policlinica spitalului, dispunând în prezent de cabinete medicale pentru fiecare specializare. Anual, în Spitalul de Urgenţă sunt internaţi în jur de 60.000 de pacienţi. În acelaşi timp, în ambulatoriul de specialitate (policlinica - n.r.) sunt consultaţi anual aproximativ 100.000 de bolnavi", adaugă sursa citată.

În prezent în secţiile spitalului lucrează 240 de medici primari, specialişti şi rezidenţi. Acestora li se adaugă cei 94 de medici din policlinică. Spitalul dispune de 1.222 de paturi, fiind astfel cea mai mare instituţie cu paturi din judeţ.

Probleme încă existente

În ciuda locului fruntaş pe care îl ocupă la nivel naţional, Spitalul Judeţean din Galaţi se confruntă şi el din plin cu lipsurile sistemului de sănătate din România. Principalele probleme par să fie finanţarea insuficientă şi lipsa personalului medical. Printre secţiile cu cele mai mari probleme din acest punct de vedere se numără Reanimarea, Cardiologia, Neurologia şi Urologia.

În situaţia ipotetică în care în următoarele trei luni s-ar confrunta cu o problemă de sănătate, 62 la sută dintre pacienţi ar apela la o instituţie medicală publică. Îndreptarea către instituţiile medicale private se regăseşte în intenţiile pacienţilor într-un procent mai scăzut, de 56 la sută, acestea fiind alese pentru calitatea serviciilor medicale (78 la sută), curăţenie (57 la sută) şi timp scurt de aşteptare (56 la sută).

Pacienţii sunt de părere că medicii care activează atât în sistemul public de sănătate, cât şi în cel privat, ar trebui remuneraţi ţinându-se cont de evaluarea primită din partea pacienţilor, şi nu de alte criterii.

Încrederea în farmacii

Studiul conţine şi date extinse privind serviciile medicale şi asistenţa farmaceutică, oferind informaţii pe regiuni geografice, categorii demografice, preferinţele consumatorilor pentru instituţiile medicale publice şi private, percepţiile acestora în legătura cu serviciile oferite atât de medic, cât şi de farmacist şi topuri ale instituţiilor medicale pe diferite tematici abordate în studiu. Părerile consumatorilor în legătură cu motivele ce stau la baza recomandărilor primite în farmacii sunt extrem de diferite: 40 la sută sunt de părere că farmacistul recomandă medicamentul pe care îl consideră potrivit pentru pacient, în timp ce 46 la sută sunt convinşi că farmacistul face anumite recomandări din considerente pur comerciale.

Citit 11773 ori Ultima modificare Luni, 30 Septembrie 2013 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.