Campanie VL: "Biserici istorice gălăţene"/ Un altar din Cârlomăneşti, în ruină de trei decenii
Foto: Foto: M. Stanciu

Campanie VL: "Biserici istorice gălăţene"/ Un altar din Cârlomăneşti, în ruină de trei decenii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Restaurarea începută în anii '80 a fost abandonată după cutremurul din 1986, când structura de rezistenţă a edificiului a fost grav avariată * Slujbe se ţin doar în ziua de hram - 15 august


Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din satul Cârlomăneşti, comuna Cerţeşti, este unul dintre cele patru vechi altare din această aşezare. Edificiul bisericesc, ce stă în ruină din 1986, se adaugă Mănăstirii de la Cârlomăneşti (1445) cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, monumentalei Biserici de lemn din Cerţeşti (1790), cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" şi Bisericii „Sfântul Dimitrie” (1860) din satul Cârlomăneşti.

Prin reluarea vieţii mănăstireşti la Cârlomăneşti în anul 1997 - din grija Arhiereului Dunării de Jos, Înalt Prea Sfinţitul Casian - Cerţeştiul a devenit o râvnită destinaţie de pelerinaj. Ba chiar actul de atestare a Mănăstirii Cârlomăneşti - datat 5 aprilie 1445 - este considerat drept act de naştere al localităţii Cerţeşti, potrivit istoricului Paul Păltănea.

"Replica” în piatră, la Biserica lui Bali

Astăzi, pelerinajul nostru spiritual are în atenţie unul dintre cele două Sfinte Altare din Cerţeşti închinate Adormirii Precistei, anume Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Cârlomăneşti, cu prăznuire în 15 august. Acest Sfânt Altar din Cârlomăneşti a fost zidit la 1864, după ce boierii Costache şi Mihai Bali au pus temelia Bisericii "Sfântul Dimitrie".

"Gura satului spune că acest edificiu închinat Adormirii Maicii Domnului a fost înălţat ˝ca un fel de replică la Biserica boierului Bali˝ cu hramul Sfântul Dimitrie, ridicată cu patru ani mai devreme, la 1860. Este un loc foarte frumos, dar edificiul este în paragină de peste 27 de ani. Se slujeşte aici doar la sărbătorile închinate Maicii Domnului, fiindcă distrugerile sunt foarte mari", ne spune domnul Soare, epitropul Parohiei "Sfântul Dimitrie", comunitate care a preluat şi grijile Bisericii "Adormirea Maicii Domnului".

Ca stil arhitectural, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Cârlomăneşti are planul treflat. Corpul edificiului este longitudinal, cu vizibile influenţe romanice. La interior, biserica este împărţită în pronaos, naos şi altar. Nu are turle şi acoperişul este aproape plat, asemenea unei case obişnuite. Catapeteasma este o bijuterie sculptată în lemn, ca orice "Poartă a Cerului", iar icoanele ei poartă patina trecerii timpului. Biserica nu este pictată, cu excepţia icoanelor de pe catapeteasmă. Atrag însă atenţia ochii Sfinţilor, uşor mustrători, pictaţi pe al doilea rând de geamuri (de interior), geamuri care din cauza ruinelor din biserică au fost scoase şi aşezate pe pardoseală. „Prin anii 1980, în plină eră comunistă, Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost reparată, spun localnicii. În 1986 era chiar pregătită de pictură şi de sfinţire a Altarului, însă cutremurul din acel an a adus-o iarăşi în ruină", ne spune părintele Constantin Georgescu, paroh la Biserica "Sfântul Dimitrie".

De atunci, Biserica Maicii Domnului din Cârlomăneşti este o ruină. Cu atâtea răni în trup, te întrebi cum de mai rezistă? În ultimii 27 de ani, aici s-a slujit episodic şi "cu inima în pioneze", doar la sărbătorile de hram şi cele închinate Maicii Domnului. Celelalte slujiri ale comunităţii din această parte a satului sunt asigurate, de aproape trei decenii, de preotul de la Biserica Sfântul Dimitrie. Privind aceleaşi ziduri ruinate, ne întrebăm dacă nu cumva ambiţia şi entuziasmul înaintaşilor de la 1864, care au ridicat acest Altar Maicii Domnului, este astăzi aplanat de neputinţa, poate indiferenţa contemporanilor? Spunem aceasta, deoarece Sfânta Biserică stă în ruină nu de ieri, de azi, ci de aproape trei decenii!

Citit 1252 ori Ultima modificare Vineri, 04 Octombrie 2013 17:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.