Campanie VL “Ştii ce mănânci?”/ Cum te îmbolnăveşte vegeta din comerţ

Campanie VL “Ştii ce mănânci?”/ Cum te îmbolnăveşte vegeta din comerţ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bazele pentru mâncăruri din comerţ conţin o cantitate mult prea mare de sare, fapt ce predispune la boli cardiovasculare * Înainte de a cumpăra un produs, verificaţi întotdeauna termenul de valabilitate


Din dorinţa de a da un gust intens mâncării, multe gospodine folosesc concentrate gen vegeta la fiecare masă. Medicii atrag atenţia asupra riscurilor la care se supun cei care includ în alimentaţia lor prea des astfel de concentrate folosite ca bază pentru mâncăruri.

Sarea sare orice limită

Am ales pentru analiza de astăzi mai multe astfel de produse. Chiar dacă numărul de E-uri diferă de la un producător la altul, ceea ce rămâne constantă este cantitatea mare de sare de bucătărie care intră într-o astfel de reţetă. În lisa cu ingrediente de pe o bază pentru mâncăruri putem citi: sare iodată (76 la sută), zahăr, legume deshidratate (8,5 la sută), antiaglomerant (dioxid de siliciu), aromă de ţelină, colorant (riboflavină). Un alt produs similar, dar mai scump, în schimb, conţine "doar" 65 la sută sare, zahăr, legume, în proporţie de 12,5 la sută, potenţiator de aromă (monoglutamat de sodiu), maltodextrină, boia dulce, aromă de pui, antiaglomerant (dioxid de siliciu), aromă de ţelină, colorant, potenţiator de gust (inozinat , guanilat) şi dioxid de sulf. Dacă luăm şi comparăm cele două liste de mai sus, cu ingredientele necesare pentru a face vegeta acasă, observăm produsul din comerţ conţine foarte multă sare şi aditivi, care nu sunt benefici pentru sănătate. Din contră, E-urile sunt adăugate doar pentru gust, aromă şi prelungirea termenului de valabilitate. Totul cu un preţ însă pe care fiecare dintre noi îl va afla în timp. "Astfel de produse alimentare au o oarecare valoare energetică, însă marele dezavantaj este dat de cantitatea foarte mare de sare conţinută, fapt ce predispune la boli cardiovasculare. Astfel, doar din bazele pentru mâncăruri putem depăşi cantitatea maximă de sare recomandată zilnic. Din acest motiv, dar şi din cauza aditivilor alimentari conţinuţi, eu recomand bazele pentru mâncăruri făcute în casă", spune medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu, şefa secţiei Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

Atenţie la aditivi

Pe nicio etichetă dintre cele analizate nu este  trecută şi cantitatea de aditivi conţinută. Deşi sunt considerate substanţe sigure de către autorităţile sanitare, E-urile pot deveni nocive dacă depăşim doza zilnică recomandată. Problema este însă că este imposibil să ştim dacă am depăşit sau nu această doză, din moment ce producătorii nu ne informează despre cantităţile folosite. Indiferent de ce produs alegem, trebuie să verificăm întotdeauna termenul de valabilitate.

Reţeta pentru acasă

Puteţi evita cantitatea mare de sare şi aditivii alimentari folosiţi din bazele din comerţ pentru mâncăruri prin prepararea de vegeta în casă. Pe lângă faptul că are un grad redus de dificultate, anotimpul este tocmai bun pentru o astfel de reţetă. Cu un efort minim vă puteţi asigura vegeta pentru toată perioada anotimpului rece.

Aveţi nevoie de un kilogram morcovi, o jumătate de kilogram de albitură (pătrunjel, ţelină sau păstârnac), o legătură de pătrunjel frunze şi o legătură de frunze de ţelină.

Mod de preparare

Ingredientele se spală, se zvântă şi se dau prin răzătoare. Albitura şi mai ales ţelina trebuie stropite imediat cu zeamă de lămâie pentru a nu se oxida (gustul de lămâie nu se va simţi în reţeta finală, din moment ce şi vegeta din comerţ are acid citric natural). După ce au fost date prin răzătoare ingredientele trebuie lăsate la uscat timp de 7- 8 ore, dacă aveţi un aparat special de bucătărie care usucă, sau, pur şi simplu, în cuptorul cu uşa uşor întredeschisă, dat la temperatura minimă pe toată perioada nopţii. După ce s-au uscat, puteţi sfărâma ingredientele în palme, dacă vreţi ca bucăţile rezultate să fie mai mari, sau la râşniţă pentru a obţine un praf destul de fin. Puteţi folosi amestecul astfel obţinut la aproape orice gătiţi, de la ciorbe, până la sosuri. Poftă Bună!

(Sursa: reteteculinare.ro)

Citit 5826 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Octombrie 2013 17:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.