Sărbătoare locală: Trecerea Moaştelor Sfântului Apostol Andrei prin Galaţi

Sărbătoare locală: Trecerea Moaştelor Sfântului Apostol Andrei prin Galaţi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

17 octombrie este ziua când comunitatea de la Dunărea de Jos sărbătoreşte Trecerea Moaştelor Sfântului Apostol Andrei prin Galaţi. Faptul s-a întâmplat pe 17 octombrie 1996, din binecuvântarea PF Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a ÎPS Casian al Dunării de Jos.

Consacrată drept o zi a rugăciunii, sărbătoarea se va desfăşura astăzi în toate bisericile judeţului Galaţi, prin săvârşirea Sfintei Liturghii. La Catedrala Galaţilor, va sluji însuşi Arhiereul locului, Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos.

Sfântul Apostol Andrei este Ocrotitorul Galaţilor din 1992, iar în 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat hotărârea ca ziua Apostolului Andrei să fie trecută în calendar cu cruce roşie, potrivit importanţei lucrării sale de încreştinare a poporului român. În anul 1996, Sfintele sale Moaşte au ajuns la Iaşi şi la Galaţi. Un an mai târziu, Apostolul Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României, iar mai apoi ziua de 30 noiembrie - când este prăznuit Apostolul Andrei - a devenit sărbătoare legală.

Din această perspectivă, sărbătoarea de astăzi este o avanpremieră la manifestările ce se prefigurează în perioada următoare, determinate de aniversarea momentului în care Sfântul Andrei a devenit Ocrotitorul gălăţenilor.

Citit 2347 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Octombrie 2013 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.