Chevron a concesionat un sfert din teritoriul judeţului Galaţi

Chevron a concesionat un sfert din teritoriul judeţului Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conform unei hărţi aflată pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, firma americană care se ocupă cu exploatarea gazelor de şist din România are concesionată toată partea de nord-est a judeţului * Un studiu EPA din SUA arată clar că fracturarea hidraulică poate contamina sursele de apă potabilă


Deşi în urma protestelor cetăţenilor din satul Pungeşti, judeţul Vaslui, cei de la Chevron s-au retras, e puţin probabil să renunţe atât de uşor la exploatarea gazelor de şist în România. S-a vorbit şi mediatizat îndelung faptul că firma americană a concesionat subsolul pe perimetrul judeţului Vaslui şi la Constanţa (Costineşti, Vama Veche şi Adamclisi), însă puţini cunosc că inclusiv o parte însemnată din suprafaţa judeţului nostru poate deveni oricând ţinta prospecţiunilor şi exploatărilor gazelor neconvenţionale. Conform unei hărţi aflată pe site-ul Agenţiei Naţionale  pentru Resurse Minerale (ANRM), Chevron deţine la pachet cam o pătrime teritoriul judeţului nostru, respectiv partea de nord-est. Dacă suprafaţa totală a judeţului nostru este de 4.466 de kilometri pătraţi, înseamnă că aria de explorare, dezvoltare şi exploatare deţinută de Chevron în Galaţi depăşeşte 1.000 de kilometri pătraţi. Zona are în componenţă nu mai puţin de 16 comune – Măstăcani, Vlădeşti, Oancea, Suceveni, Cavadineşti, Folteşti, Fârţăneşti, Băneasa, Bereşti Meria, Bălăbăneşti, Bălăşeşti, Drăguşeni, Vârlezi, Rădeşti, Jorăşti – dar şi două oraşe Tg. Bujor şi Bereşti.

Mai multe ţări au interzis fracturarea hidraulică

Cu toate asigurările celor de la Mediu şi ale politicienilor aflaţi la conducere că fracturarea hidraulică – unica metodă cunoscută până în prezent pentru exploatarea gazelor de şist – este inofensivă pentru mediu, există ţări europene care au interzis-o pe teritoriul lor sau altele care au amânat începerea ei, în speranţa că lucrurile se vor edifica. De exemplu, Franţa a fost primul stat care a interzis, în vara anului 2011, această activitate. Şi ei concesionaseră iniţial teritorii unor firme, dar la presiunea străzii guvernul a trebuit să găsească o soluţie elegantă prin care să iasă din această situaţie. Ei n-au interzis exploatarea gazelor de şist, dar au spus stop fracturării hidraulice, invitându-i pe investitori să găsească alte metode de extracţie. Guvernul şi Parlamentul bulgar au adoptat măsuri asemănătoare în 2012. Danemarca, Olanda, Cehia, Germania (landul Westfalia-Renania de Nord) şi Irlanda au instituit moratorii. În Marea Britanie, ca urmare a seismelor produse la Blackpool datorită fracturării hidraulice, activitatea de explorare a fost un timp suspendată. Mai mult decât atât, în 15 din cele 51 de state din SUA – ţară care are experienţă în fracturare hidraulică – s-a interzis folosirea acestei metode. 

Efectele care nu se cunosc încă

Deşi sătenii care au protestat în judeţul Vaslui împotriva acestei metode de exploatare au fost acuzaţi că au fost manipulaţi pentru diferite interese, cert este că la ora actuală nici măcar în America nu se cunosc cu exactitate efectele produse de fracturarea hidraulică, mai ales că multe dintre ele nu sunt imediate.

Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) din SUA a iniţiat în 2011 un studiu intitulat „Potenţialul impact al fracturării hidraulice asupra apei potabile”, care este preconizat să se finalizeze în 2014. Un draft al studiului a fost totuşi publicat pe site-ul EPA, iar în acesta se specifică în mod clar: „Fracturarea hidraulică, în toate stadiile ei, poate contamina apa potabilă, şi pe cea de subsol şi pe cea de suprafaţă, dat fiind că ambele comunică între ele”. De asemenea, studiul arată că şi apele râurilor pot fi contaminate şi citează un caz concret din Pennsylvania. Având în vedere că în perimetrul de concesionat pe teritoriul judeţului nostru se află Prutul care se varsă doar după câţiva kilometri în Dunăre – sursa noastră de apă potabilă – situaţia ar trebui să ne îngrijoreze. Despre aceste motive de îngrijorare vom vorbi însă într-un alt material.

Citit 5396 ori Ultima modificare Joi, 24 Octombrie 2013 18:15

17 comentarii

 • postat de Ioan
  Luni, 28 Octombrie 2013 08:16
  79.116.103.***
  Mai da' buni sunteti la politica. Bashica de ani de zile pariaza pe un cal mort, Nabucco. Putin a venit si la Bucuresti sa-i zica "Vino mai omule pana la Kremlin sa discutam" El nu ca licuriciul ii pune rachete la Deveselu si este aparat de rusi. Rusii au ocolit Ucraina, Romania si Moldova prin Marea Baltica si Bulgaria. In curand chiar vom ramane doar in gazele de shist Pe Merkel-Ribentrop tata Putin o va alimenta cu gaze si prin Marea Baltica si prin Bulgaria Serbia iar noi baseii-pontiaci ne vom maltrata taranii care nu vor gaze pentru ca-si pun cocenii in soba iarna. Cat despre rachetele licuriciului ele chiar nu ne incalzesc decat in cazul cand ceilalti ne vor trimite ceva foarte cald ca sa le anihileze. Daca va uitati pe harta veti constata si singuri ca varianta de southstreem prin sudul Marii Negre si Bulgaria este mai scumpa decat o varianta prin Romania mai ales ca era in discutie si folosirea unor depozite tampon deja existente in Romania. Se putea negocia tare cu Putin dar Bsselu a vrut sa fim colonie americana, lucru care pana la urma-i va supara si pe europeni. V-au vandut un sfert din judet? Au luat si spaga? Dupa ce plangeti dupa spaga? Dar la ce va asteptati? Tara a fost vanduta de PSD, Partidul lui Basescu care se da de dreapta este esit din zcelasi PSD:? Acum cica coabitantii Ponta si Antonescu a tradat 7.5milioane de Romani dar nu'i esit si PNL-ul tot din FSN? Vine iarna, si ce iarna! De 350 de ani nu a mai fost si la Galati s-a demonstrat impotriva unei centrale termice alternative si impotriva incalzirii cu gaze de sist. Ne-au inebunit politicienii. Nu credeti?
  0
  0
  Raportează
 • postat de ynka
  Duminică, 27 Octombrie 2013 17:58
  5.13.219.***
  Independenta energetica e praf in ochi.
  UE ne obliga sa vindem la acelasi pret toate produsele.
  Deci cine beneficiaza?
  Exploatarea gazelor de sist prin frationare hidraulica nu este sigura.
  Deja alte mari tari europene si-au spus cuvantul.
  Concluzie pamanturile noastre vor fi poluate.
  Faptul ca se exploateaza pe pamantuirle proprietarilor fara acordul acestora, ne arata cat de bine este respectat dreptul de proprietate si ce legi bune avem.
  Da, avem conducatori care ne vor numai binele.
  Noi suntem doar niste "tarani" care nu pricepem binele dorit.
  Care bine?
  Otravirea pamanturilor tarii - eram granarul Europei odata.
  Independenta energetica - in folosul cui daca preturile raman aceleasi?
  Locuri de munca - scuzati, dar fabricile falimenteaza in continuare iar nr de someri creste, dar si scade cand acestia pleaca din tara,
  Regionalizarea tarii - prosteala pe fata, urmeaza lichidarea statului national roman.
  Descentralizarea - trecerea spitalelor, invatamantului, politiei, la administratia locala, ca sa faca ce? Nimic. Doar ca sa beneficieze de mai multa putere talibanii locali.
  Deci, care e binele pentru noi, pentru tara, pentru viitorul nostru?
  1
  3
  Raportează
 • postat de VLAD TEPES
  Vineri, 25 Octombrie 2013 18:55
  194.239.195.***
  Zorro treaba cu iesitul in strada trebuia facuta de multisor,ati explic si de ce:mamelucii au vindut tot ce era important,a ramas pamantul,glia stramoseasca(care si asta se poate vinde la anul ,apropo de concesionare pentru forari).Ca sa intelegi bine primul pas a fost; intrarea;U.E.(CA SA RESPECTI LEGISLATIA NUMAI, FARA DREPTURI)al doilea au vindut toata industria grea si usoara(pardon au privatizat-o) acum draga Zorro ;PRIETENII NOSTRI JIDANO-AMERICANI;daca se taie capul balaurului vin cu N.A.T.O. ca sa apere proprietatea privata! Intelegi ce vreau sa comunic?cetatenii inteleg situatia reala?.Nu stiu ce etate ai,in/90 A VENIT IN TARA ECONOMISTUL ANGHEL RUGINA,O VALOARE RECUNOSCUTA IN TOATA LUMEA,TOV. ILIESCU SI CU CAMELEONUL ISARESCU SI-AU ARATAT ARAMA PE FATA OMUL A TRAS UN MARE SEMNAL DE ALARMA VAZIND CA ;NU NE VINDEM TARA;SI A PLECAT.ISARESCU A RAMAS SI A FACUT LUCRATURA,CACI DE EL E FACUT TOT JAFUL(PRESEDINTII SI GUVERNANTII AU FOST SI SUNT NISTE MARIONETE BOLNAVE MINTAL,PARVENITI ,EXACT CA IN PROVERB TIGANUL CAND AJUNGE IMPARAT PE MASA O; REGLEAZA;PRIMA)DE CARE NE POATE SCAPA NUMAI UN GENERAL ROMAN ADEVARAT PATRIOT ORI REGELE CU UN GUVERN DE ADEVARATI SPECIALISTI DE CARE NU DUCEM LIPSA DIN FERICIRE!
  1
  7
  Raportează
 • postat de ss
  Vineri, 25 Octombrie 2013 14:30
  5.13.221.***
  Pana acum eram neutru in privinta gazelor de sist.....daca stirea asta nu e falsa niste gazodolari din nordul judetului chiar sunt bineveniti! Cu patriotism ieftin am vazut unde am ajuns, in Romania totul trebuie luat pe cont propriu altfel ramai un neintegrat spoliat din toate directiile!
  10
  2
  Raportează
 • postat de Florin
  Vineri, 25 Octombrie 2013 13:58
  141.0.8.***
  Săptămâna trecută, în Canada - provincia New Brunswick, o mână de oameni(100-150 ... indieni din rezervaţii, acadieni şi localnici) au blocat TransCanada - cea mai importantă autostradă canadiană. Sute de tiruri şi maşini mici de o parte şi de alta a barajului pentru câteva ore bune nu s-au mişcat. Mulţi dintre şoferi, deşi le era afectat programul au înţeles şi chiar simpatizau cu protestatarii. A venit RCMP-ul să facă ordine. Poliţiştii au venit cu o flotă de maşini superdotate şi în număr destul de mare. Indienii (populaţia autohtonă), n-au dat doi bani. În mai puţin de o oră de la provocările poliţiştilor 5 maşini ale poliţiei erau în flăcări. A doua zi, premierul provinciei New Brunswick era la negocieri cu şeful de trib indian. Nu am văzut absolut nici o intervenţie a lui Harper în care să fi afirmat că protestarii erau legionari, eco-anarhişti, fascişti, golani, spioni KGB etc.
  0
  15
  Raportează
 • postat de baka
  Vineri, 25 Octombrie 2013 13:55
  5.13.140.***
  Nu e domeniul meu si articolul e vag in cel mai bun caz, dar tot trebuie sa puna undeva sondele alea. si nu le pot pune fara acordul proprietarului.
  2
  2
  Raportează
 • postat de Aramis
  Vineri, 25 Octombrie 2013 13:45
  86.124.200.***
  E gresit ce spui BAKA!
  La concesiunea resurselor subsolului nu e nevoie de acordul proprietarului terenului.
  Conform legii, ce-i sub pământ este al statului, nu al proprietarului suprafeţei.
  Ei au concesionat TOT subsolul din zona respectiva, 100%.
  0
  7
  Raportează
 • postat de Aramis
  Vineri, 25 Octombrie 2013 13:42
  86.124.200.***
  Care specialisti, domnu DAVID? Ăia cumpăraţi sau ăia ameninţaţi cu concedierea?
  Te depăşeşte miza discuţiei, prietene! Aici e şpagă instituţionalizată. Treaba cu independenta energetica e minciuna pura.
  Noi vom cumpăra gazele tot la pretul pietei, deci nu ne foloseste la absolut nimic toata panarama asta care va duce la distrugerea Mediului. Singurul efect este acela că profitul Chevron, Petrom, Texaco etc va creşte.
  1
  13
  Raportează
 • postat de baka
  Vineri, 25 Octombrie 2013 13:40
  5.13.140.***
  Poate ati incercat sa ziceti ca Chevron a concesionat diverse suprafete de teren de la un sfert din comunele din judet Dar nu suna la fel de pompos.
  Ca sa aiba toata suprafata unei comune ar trebui sa aiba acordul tuturor celor pusi in posesie. Harta aia delimiteaza doar zona generala in care se afla terenurile respective.
  2
  1
  Raportează
 • postat de alfa 1
  Vineri, 25 Octombrie 2013 11:49
  92.85.145.***
  inseamna ca de asta primarii si cei din primarii au exact acele parcele unde exista gazul in nordul judetului ei stiau cat valoreaza mai ales la granita cu judetul vaslui
  1
  5
  Raportează
 • postat de David
  Vineri, 25 Octombrie 2013 11:17
  82.137.15.***
  Dezinformarea face rau tarii ! In loc sa ne bucuram ca judetul Galati are o asemenea oportunitate , ne apucam sa speriem lumea ! Si nu se pronunta ingineri, geologi , chimisti , ci unii care nu au nici un punct de tangenta cu aceste domenii ! Daca s-ar face un clasament al efectelor negative asupra mediului : al exploatarilor ,industriilor existente la noi in tara , agriculturii , cred ca obtinerea gazelor de sist prin fragmentare hidraulica s-ar afla in coada. Dar criticam fara sa fim documentati stiintific . Daca citim articole din presa straina sau autohtona
  nu insemna ca suntem informati intr-un domeniu . Asa ca ar fi bine sa ne abtinem cand facem comentarii si sa lasam specialistii sa se pronunte !
  21
  4
  Raportează
 • postat de Zorro
  Vineri, 25 Octombrie 2013 11:10
  86.127.211.***
  Fratilor, trebuie să ieşim cu toţii în stradă şi să distrugem mafia asta din USL şi nu numai!
  AFARĂ CU HOŢII DIN ŢARĂ!
  Sunt aşa de proşti încât n-au nici o strategie de dezvoltare pe termen lung în nici un domeniu.. şi nu sunt în stare să găsească soluţii pentru o dezvoltare durabilă în ţara asta, fără consecinţe ecologice! Nu ştiu cum să dezvolte economia prin forţe proprii, fără interesele meschine venite de afară pe care le iau de-a gata!
  2
  16
  Raportează
 • postat de val
  Vineri, 25 Octombrie 2013 10:29
  92.80.161.***
  Nesimtirea si agresivitatea autoritatilor mafiote din Romania impotriva propriului popor, desi n-ar trebui sa ne mai surprinda, au capatat proportii monstruoase!
  Se incearca a se crea un sentiment antiamerican - fumigena care sa indrepte mania populatiei intr-o directie gresita - si multi naivi ii cad in plasa. De fapt, ele nu-si pun si nu si-au pus problema sigurantei vietii, a tarii, au avut in vedere doar buzunarele lor.
  Cum si-au permis sa concesioneze teritorii fara sa-i informeze pe proprietari? Profita de legea prin care proprietarii sunt stapani doar pe sol, iar subsolul e proprietatea statului. Pot oare ajunge la adancime fara sa ravaseasca solul? De ce nu iau de la americani ce este bun, de ce nu le urmeaza exemplul? La ei, proprietarului unui teren ii apartine tot ce este sub el.
  Cum si-au permis (pe sest, hoteste!) sa concesionese terenul pentru activitati a caror nocivitate nu o cunosc inca??!!!
  1
  16
  Raportează
 • postat de Solomon
  Vineri, 25 Octombrie 2013 10:06
  86.124.200.***
  TO CLI
  N-am vazut niciodata parere mai TOXICA decit a ta!
  Amesteci merele cu perele, respectiv agricultura cu exploatarea gazului de şist si emiti cu nerusinare niste aberatii.
  Semn ca esti din clica celor care s-au uns la gura cu şpaga de la Chevron. Probabil ca esti doar o sluga pusa sa dezinformeze, dar asta nu te face mai putin vinovat.
  2
  14
  Raportează
 • postat de hehe
  Vineri, 25 Octombrie 2013 07:50
  5.13.219.***
  CLI, nu vine nimeni sa investeasca. asa zisii investitori vin sa ia resursele aproape gratis, usl avand o traditie in sensul asta.mitul capitalistului strain care ne ajuta sa ne dezvoltam era la moda in anii 90.
  1
  20
  Raportează
 • postat de CLI
  Vineri, 25 Octombrie 2013 07:05
  5.13.140.***
  Invazia Chevrom in judetul Galati ? Ametitii astia de americani vin sa investeasca si in polul saraciei din acest judet ? Afara cu capitalistii din tara, sa ramana numai hotii nostr,numai ei sa fure si sa transfere peste granite . Noi vrem inapoi la CAP-uri si BOB-uri ,saraci si neinformati.Peste tot in tara sunt tot felul de "babe" care se jeluiesc ca in poveste cu drobul de sare .Pana aici ,acest scurt comentariu a fost un "pamflet" ca tot se poarta aceasta scuza. Da, in perimetrul aratat se stie ca exista sisturi purtatoare de gaze ,evidentiate de forajele realizate inainte de 1960 ,foraje care nu au afectat in peste 50 de ani panza de apa freatica din zona iar sisturile sunt undeva la adancimea de peste 2000 de metri .Dupa parerea mea ,este bine sa fie exploatata acesta bogatie( ca si altele ) ,evident cu tehnologii adecvate ,masuri drastice de respectare a legislatiei in domeniul protejarii mediului si catig cat mai mare pentru bugetele statului si comunitatilor locale .Daca este sa ne impacientam ,vizavi de protectia solului si a panzei freatice , ar trebui sa stim ca practicarea agriculturii este cea mai distrugatoare si poluatoare activitate a acestora , hai sa demonstram impotriva aratului ,poate crapam dracului de foame ,de "destepti ce suntem".Hai baieti sariti cu injuraturile ...asta este parerea mea,
  30
  6
  Raportează
 • postat de Florin
  Vineri, 25 Octombrie 2013 06:06
  141.0.9.***
  Să înţeleg că marea dvs îngrijorare este poluarea Dunării, respectiv a sursei dvs de apă potabilă! Vieţile gălăţenilor din perimetru Chevron şi poluarea surselor lor de apă, direct afectate de aceste explorări şi exploatări, or fi probabil un subiect mai puţin interesant! E bine totuşi că aţi avut curajul să scrieţi despre invazia Chevron în judeţul Galaţi. Felicitări! Când despre gălăţeni ... sunt bine, stau foarte comod în faţa televizorului şi aşteaptă să le mărească USL-ul pensiile şi salariile!
  Nu care cumva să ieşiţi în stradă să vă apăraţi pământul şi sursele de apă potabilă că se supără rău de tot tov. Bacalbaşa şi Ponta!

  "Având în vedere că în perimetrul de concesionat pe teritoriul judeţului nostru se află Prutul care se varsă doar după câţiva kilometri în Dunăre – sursa noastră de apă potabilă – situaţia ar trebui să ne îngrijoreze."
  4
  23
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.