Potrivit Sindicatului "Solidaritatea Sanitară" Galaţi, reformele în Sănătate au nevoie de finanţare corespunzătoare

Potrivit Sindicatului "Solidaritatea Sanitară" Galaţi, reformele în Sănătate au nevoie de finanţare corespunzătoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mâine va avea loc o amplă pichetare a Guvernului

La începutul lunii, pe site-ul Ministerului Sănătăţii au fost postate patru documente cu propunerile făcute de autorităţi pentru reformarea sistemului sanitar din România. Imediat au apărut numeroase voci care au criticat cele patru acte, pe motiv că sunt ori prea superficiale, ori că nu reflectă realităţile şi nevoile reale ale sistemului medical autohton.

Susţinere condiţionată

Spre deosebire de unele organizaţii sindicale sau profesionale, Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România susţine în mare parte schimbările propuse de MS în ceea ce priveşte statutul instituţiilor sanitare cu paturi. "Modificarea statutului spitalelor are la bază două intenţii fundamentale pe care noi le susţinem: scoaterea salariaţilor din statutul de bugetari şi creşterea gradului de autonomie a managementului. Scoaterea salariaţilor din grila bugetară de salarizare creează atât posibilitatea creşterii salariilor, inclusiv prin introducerea salarizării în funcţie de performanţă, cât şi posibilitatea eliminării deficitului de personal. Şi autonomia managementului o susţinem, cu condiţia ca ea să fie guvernată de câteva reguli clare, inclusiv în ceea ce priveşte respectarea drepturilor salariaţilor prevăzute în legislaţie şi în contractele colective de muncă", a declarat Lidia Celmare, preşedintele Sindicatului "Solidaritatea Sanitară" Galaţi şi prim-vicepreşedintele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România.

Pericolul formei fără fond

"Însă ambele intenţii riscă să fie lipsite de conţinut, dacă nu se asigură finanţarea corespunzătoare a spitalelor şi dacă nu se renunţă la ideea salarizării unitare. Din păcate, în această ultimă direcţie, nu am ajuns la un acord nici măcar cu colegii noştri de la alte federaţii sindicale", adaugă Lidia Celmare.

În semn de protest faţă de unele propuneri făcute de MS, Sindicatul "Solidaritatea Sanitară" Galaţi va participa mâine, 30 octombrie a.c., la o amplă pichetare a Guvernului, desfăşurată de sindicat la nivel naţional.

Citit 1783 ori Ultima modificare Luni, 28 Octombrie 2013 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.