O complicaţie care te poate lăsa fără picioare este subdiagnosticată

O complicaţie care te poate lăsa fără picioare este subdiagnosticată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cadrul Conferinţei Naţionale de Neuropatie Diabetică şi Picior Diabetic cu participare internaţională - Neurodiab 2013 au fost prezentate rezultatele preliminare ale primului studiu privind calitatea vieţii persoanelor cu neuropatie diabetică din România, iniţiat de Societatea de Neuropatie Diabetică. Potrivit cercetării, unul din zece pacienţi cu simptome de  neuropatie diabetică a declarat că nimeni nu i-a spus că suferă de această afecţiune, primind diagnosticul cu ocazia testului efectuat în cadrul studiului.

Studiul a mai arătat că 67 la sută dintre persoanele chestionate suferă de neuropatie diabetică. De asemenea, 15 la sută la sută au afirmat că s-au confruntat cu ulceraţii ale piciorului, 5 la sută au avut gangrenă, iar 4 la sută au deja amputaţii de degete. În ceea ce priveşte localizarea simptomelor neuropatiei diabetice, pe primul loc în răspunsuri se află simptomele resimţite la nivelul picioarelor, urmate de cele de la nivelul braţelor. De asemenea, studiul arată că 49 la sută dintre pacienţii cu neuropatie diabetică admit că simptomele se înrăutăţesc în cursul nopţii. Întrebaţi dacă în ultimele patru săptămâni durerea i-a trezit în timpul nopţii sau nu au putut dormi de durere, 17 la sută au spus că se confruntă cu probleme moderate în acest sens, iar mai mult de 7 la sută au semnalat probleme grave.

Neuropatia diabetică este printre cele mai frecvente complicaţii pe termen lung ale diabetului zaharat. Studiul de analiză privind calitatea vieţii persoanelor cu neuropatie diabetică din România a fost derulat în perioada 10.06 - 30.10, pe un eşantion de 21.348 de pacienţi cu diabet zaharat, din 51 de centre din România.

Citit 769 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Octombrie 2013 16:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.