Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
6 comentarii

* Direcţia de Sănătate Publică a  judeţului Galaţi va fi desfiinţată la începutul anului 2014, locul ei fiind luat de un Oficiu Judeţean de Sănătate Publică


Cea mai mare parte a sarcinilor care în prezent sunt îndeplinite de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi vor fi transferate de către Ministerul Sănătăţii către nou-înfiinţată Autoritate Teritorială de Sănătate Publică (ATSP) Constanţa. Restul atribuţiilor DSP Galaţi vor trece în curtea Consiliului Judeţului Galaţi, autorităţile centrale concretizând astfel în parte planul de descentralizare propus luna trecută de vicepremierul Liviu Dragnea. Alături de Galaţi, ATSP Constanţa va decide şi pentru problemele de sănătate publică din judeţele Vrancea, Brăila, Buzău şi Tulcea.

Ce trece la Constanţa

Potrivit documentului publicat pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii, ATSP Constanţa va prelua de la DSP Galaţi toate activităţile ce ţin de sănătatea publică,  de controlul şi inspecţia sanitară de stat şi de laboratorul de investigaţii şi radiaţii (depistarea factorilor de risc la adresa sănătăţii publice şi diminuarea acestora; prevenirea îmbolnăvirilor, controlul şi supravegherea bolilor transmisibile şi netransmisibile; promovarea sănătăţii; coordonarea la nivel local a sistemelor naţionale de alertă din domeniul sănătăţii; înregistrarea tipurilor şi a cantităţii de deşeuri medicale provenite de la unităţile sanitare gălăţene; coordonarea Serviciului de Ambulanţă Galaţi ş.a.). De asemenea, autorităţile vor muta la Constanţa şi compartimentul financiar-contabil al DSP Galaţi.

Ce preia Consiliul Judeţului

De la viitoarea proaspăt desfiinţată DSP Galaţi vor trece la autorităţile publice locale activităţile care privesc evaluarea factorilor de mediu şi Biroul de avize şi autorizaţii. Printre altele, Consiliul Judeţului Galaţi va hotărî în privinţa asistenţei medicale curative (de tratament) şi preventive, va monitoriza modul în care funcţionează unităţile medicale locale, va coordona asistenţa medicală a gravidei, lăuzei şi nou-născutului şi va colecta date privind sănătatea gălăţenilor.

Ce se va întâmpla cu angajaţii

Numărul maxim de posturi din autorităţile teritoriale de sănătate publică şi din oficiile judeţene de sănătate publică este de 2.880. În prezent, direcţiile de sănătate publică şi Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti însumează un număr mai mare de angajaţi. O parte dintre aceştia vor trece automat la consiliile judeţene, odată cu preluarea atribuţiilor de către aceste instituţii. O altă parte va rămâne în nou-formatele oficii judeţene de sănătate publică, în vreme ce alţi angajaţi vor fi plătiţi direct de către autorităţile teritoriale de sănătate publică. Problema este însă cu departamentele care nu-şi vor găsi corespondent în noua formă de organizare. Este vorba despre unităţi precum cea financiar-contabilă, juridică, de achiziţii sau de audit, care se vor restrânge, în ceea ce priveşte Galaţiul, la ATSP Constanţa. "Faptul că în momentul de faţă hotărârea de guvern se află în faza dezbaterii publice înseamnă că avem de-a face cu un proiect ce poate fi îmbunătăţit. Personal, cred că doar câteva posturi se află în pericol de a fi desfiinţate", este de părere directorul executiv al DSP Galaţi, doctorul Valentin Boldea.

Cine preia frâiele

ATSP Constanţa va fi condusă de un director executiv care va avea alături un comitet director. Funcţia de director executiv a DSP Galaţi, deţinută în prezent de doctorul Valentin Boldea va fi desfiinţată, OST Galaţi urmând să fie condus de un şef de oficiu. Numele şefilor oficiilor judeţene de sănătate publică vor fi aflate abia după ce hotărârea de guvern va intra în vigoare, cel mai probabil, potrivit unor surse neoficiale, după ianuarie 2014. Numirile vor fi făcute de către ministrul Sănătăţii, neştiindu-se momentan ce criterii vor fi luate în considerare. Pentru că este funcţionar public, autorităţile vor trebui să-i pună la dispoziţie doctorului Boldea o funcţie de execuţie. "Va depinde de mine apoi, dacă voi accepta sau nu propunerea care îmi va fi făcută", a declarat sursa citată.
Cei care vor să facă observaţii şi propuneri privind acest proiect de act normativ pot scrie până pe 10 noiembrie a.c. pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 2501 ori Ultima modificare Marți, 05 Noiembrie 2013 09:24

6 comentarii

 • postat de Corcodel de la jorasti Vineri, 08 Noiembrie 2013 18:49 82.145.210.*** Link la comentariu
  0
  0

  Functie de executie?Poate cu executare a vrut sa zica.

  Raportează
 • postat de kostas Marți, 05 Noiembrie 2013 21:10 92.80.178.*** Link la comentariu
  0
  2

  Cam asta-i descentralizarea o noua centralizare dupa voia feudalistilor si mai ales a tradatorilor dreagnea-pontea.

  Raportează
 • postat de Haplea Marți, 05 Noiembrie 2013 11:55 5.13.203.*** Link la comentariu
  0
  8

  " Personal, cred că doar câteva posturi se află în pericol de a fi desfiinţate", este de părere directorul executiv al DSP Galaţi, doctorul Valentin Boldea. Autorităţile vor trebui să-i pună la dispoziţie doctorului Boldea o funcţie de execuţie. "Va depinde de mine apoi, dacă voi accepta sau nu propunerea care îmi va fi făcută", a declarat sursa citată.
  Sigur iti va pune o functie la dispozitie,aia de medic de tara de la Corni, pe unde nu ai mai calcat de un an si unde asistenta iti tine locul.Cat despre posturile desfiintate,primul va fi cel de director, apoi claca de limbisti din DSP.Vor ramane doar cei care chiar muncesc in laboratoare si pe teren.Oricum daca ramane fara munca,Boldea isi va gasii repede ocupatie si anume sa stranga sapunul de pe jos impreuna cu frac-su la zbarna.Auzi...va depinde de el................. :)

  Raportează
 • postat de norda Marți, 05 Noiembrie 2013 11:33 86.35.62.*** Link la comentariu
  1
  7

  SUNT MULTI OAMENI IN VARSTA CARE AU NEVOIE DE ATATEA ACTE DE LA CASA DE SANATATE CUM ISI VOR REZOLVA EI PROBLEMELE DE LA SIMPLA SEMNARE A UNEI RETETE PANA LA DEPUNEREA UNUI DOSAR PT UN MEDICAMENT CA LA NOI INTII DISTRUGEM APOI NE DAM SEAMA CE GRESEALA AL FACUT

  Raportează
 • postat de MAZARE SI IDIOTENIA ROMANEASCA FORMATA DIN PENSIONARI CRETINI Marți, 05 Noiembrie 2013 10:45 79.116.99.*** Link la comentariu
  0
  11

  CUM ESTE POSIBIL CA SANATATEA SA FIE DECISA DE CONSTANTA PENTRU GALATI, BRAILA , TULECE, ETC. DAR NOI AVEM INFRASTRUCTURA NECESARA DEPLASARII IN CATEVA ORE PANA ACOLO DACA AVEM NEVOIE DE VREUN DOCUMENT? NIMENI NU INTREBA NIMIC. BINE CA INDEXAM PENSIILE DOAR CA SA NE ASIGURAM ELECTORAT PENSIONAR SI CRETIN CARE UITA CA TRAIESTE DIN COTIZATIILE PLATITE DE MASA MUNCITOARE.
  TREZITIVA ROMANI CA REGIONALIZAREA SE FACE PE CLIENTELE POLITICA SI INFLUENTA

  Raportează
 • postat de CLI Marți, 05 Noiembrie 2013 06:21 5.13.239.*** Link la comentariu
  0
  16

  "Alături de Galaţi, ATSP Constanţa va decide şi pentru problemele de sănătate publică din judeţele Vrancea, Brăila, Buzău şi Tulcea. " am citat din articol. Este foarte clar ca se infaptueste pe sest regionalizarea (varianta cu opt regiuni ) si ca ai nostri guvernanti nu vor sa auda de referendum sau constitutie . Dupa ce vor aseza toate institutiile pe schema celor opt regiuni nu le va fi greu sa anunte ca s-a realizat regionalizarea.Cetatenii nu vor fi niciodata intrebati despre nimic ,nici comunistii nu o faceau....nici democratia noastra originala.Am mai scris ,una este sa pleci in delegatie de la ministere pe insoritul litoral si circariile lui Mazare si alta este sa pleci in zona Braila-Galati unde somaju-i in floare .Curat regionalizare pentru dezvoltare armonioasa.......................

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.