Sănătatea gălăţenilor se va hotărî la Constanţa/ DSP Galaţi, desfiinţată

Sănătatea gălăţenilor se va hotărî la Constanţa/ DSP Galaţi, desfiinţată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Direcţia de Sănătate Publică a  judeţului Galaţi va fi desfiinţată la începutul anului 2014, locul ei fiind luat de un Oficiu Judeţean de Sănătate Publică


Cea mai mare parte a sarcinilor care în prezent sunt îndeplinite de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi vor fi transferate de către Ministerul Sănătăţii către nou-înfiinţată Autoritate Teritorială de Sănătate Publică (ATSP) Constanţa. Restul atribuţiilor DSP Galaţi vor trece în curtea Consiliului Judeţului Galaţi, autorităţile centrale concretizând astfel în parte planul de descentralizare propus luna trecută de vicepremierul Liviu Dragnea. Alături de Galaţi, ATSP Constanţa va decide şi pentru problemele de sănătate publică din judeţele Vrancea, Brăila, Buzău şi Tulcea.

Ce trece la Constanţa

Potrivit documentului publicat pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii, ATSP Constanţa va prelua de la DSP Galaţi toate activităţile ce ţin de sănătatea publică,  de controlul şi inspecţia sanitară de stat şi de laboratorul de investigaţii şi radiaţii (depistarea factorilor de risc la adresa sănătăţii publice şi diminuarea acestora; prevenirea îmbolnăvirilor, controlul şi supravegherea bolilor transmisibile şi netransmisibile; promovarea sănătăţii; coordonarea la nivel local a sistemelor naţionale de alertă din domeniul sănătăţii; înregistrarea tipurilor şi a cantităţii de deşeuri medicale provenite de la unităţile sanitare gălăţene; coordonarea Serviciului de Ambulanţă Galaţi ş.a.). De asemenea, autorităţile vor muta la Constanţa şi compartimentul financiar-contabil al DSP Galaţi.

Ce preia Consiliul Judeţului

De la viitoarea proaspăt desfiinţată DSP Galaţi vor trece la autorităţile publice locale activităţile care privesc evaluarea factorilor de mediu şi Biroul de avize şi autorizaţii. Printre altele, Consiliul Judeţului Galaţi va hotărî în privinţa asistenţei medicale curative (de tratament) şi preventive, va monitoriza modul în care funcţionează unităţile medicale locale, va coordona asistenţa medicală a gravidei, lăuzei şi nou-născutului şi va colecta date privind sănătatea gălăţenilor.

Ce se va întâmpla cu angajaţii

Numărul maxim de posturi din autorităţile teritoriale de sănătate publică şi din oficiile judeţene de sănătate publică este de 2.880. În prezent, direcţiile de sănătate publică şi Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti însumează un număr mai mare de angajaţi. O parte dintre aceştia vor trece automat la consiliile judeţene, odată cu preluarea atribuţiilor de către aceste instituţii. O altă parte va rămâne în nou-formatele oficii judeţene de sănătate publică, în vreme ce alţi angajaţi vor fi plătiţi direct de către autorităţile teritoriale de sănătate publică. Problema este însă cu departamentele care nu-şi vor găsi corespondent în noua formă de organizare. Este vorba despre unităţi precum cea financiar-contabilă, juridică, de achiziţii sau de audit, care se vor restrânge, în ceea ce priveşte Galaţiul, la ATSP Constanţa. "Faptul că în momentul de faţă hotărârea de guvern se află în faza dezbaterii publice înseamnă că avem de-a face cu un proiect ce poate fi îmbunătăţit. Personal, cred că doar câteva posturi se află în pericol de a fi desfiinţate", este de părere directorul executiv al DSP Galaţi, doctorul Valentin Boldea.

Cine preia frâiele

ATSP Constanţa va fi condusă de un director executiv care va avea alături un comitet director. Funcţia de director executiv a DSP Galaţi, deţinută în prezent de doctorul Valentin Boldea va fi desfiinţată, OST Galaţi urmând să fie condus de un şef de oficiu. Numele şefilor oficiilor judeţene de sănătate publică vor fi aflate abia după ce hotărârea de guvern va intra în vigoare, cel mai probabil, potrivit unor surse neoficiale, după ianuarie 2014. Numirile vor fi făcute de către ministrul Sănătăţii, neştiindu-se momentan ce criterii vor fi luate în considerare. Pentru că este funcţionar public, autorităţile vor trebui să-i pună la dispoziţie doctorului Boldea o funcţie de execuţie. "Va depinde de mine apoi, dacă voi accepta sau nu propunerea care îmi va fi făcută", a declarat sursa citată.

Cei care vor să facă observaţii şi propuneri privind acest proiect de act normativ pot scrie până pe 10 noiembrie a.c. pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 2820 ori Ultima modificare Marți, 05 Noiembrie 2013 09:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.