Centrul medical "Doctori fără de arginţi"/ Servicii gratuite la Policlinica săracilor
Foto: Foto: Arhiva ADJ

Centrul medical "Doctori fără de arginţi"/ Servicii gratuite la Policlinica săracilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

2150 de persoane au beneficiat - de la începutul anului în curs - de serviciile Centrului de analize medicale „Doctori fără de arginţi, Cosma şi Damian“. Policlinica pentru săraci, cum mai este numită, fiinţează de la 1 februarie 2004, fără întrerupere, în cadrul Aşezământului Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare” şi oferă servicii gratuite. Clădirea a fost zidită în perioada interbelică (1939) din fondurile Arhiepiscopiei Dunării de Jos, de Episcopul Cosma Petrovici. A fost naţionalizată după al II-lea Război Mondial şi, o vreme, transformată în Tribunal. După 1990, a fost retrocedată proprietarului, Arhiepiscopia Dunării de Jos. Din 1999, aici fiinţează Aşezământul Filantropic "Sf. Vasile cel Mare"; s-a adăugat Centrul de zi "Speranţa", iar astăzi 100 de copii necăjiţi şi-au regăsit aici liniştea.

Ca o completare a serviciilor oferite semenilor, din 2004, aici s-a înfiinţat şi Centrul medical "Doctori fără de arginţi, Cosma şi Damian". Centrul medical are trei cabinete: de analize medicale pentru hematologie şi biochimie, de consultaţii Medicină generală şi de tratamente stomatologice. "Toate serviciile sunt puse în slujba celor mai necăjiţi dintre semenii noştri şi sunt gratuite. În grija centrului sunt şi cei 100 de copii care beneficiază de serviciile socio-educaţionale din cadrul Aşezământului ˝Sfântul Vasile cel Mare˝. Asemeni adulţilor şi cei mici se bucură de toată grija personalului medical şi de asistenţă duhovnicească”, spune părintele Ionel Rotaru, consilier în Departamentul Social-Medical al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Centrul de Analize Medicale oferă consultaţii gratuite şi nu are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. În ciuda acestui fapt, toate serviciile - susţinute din fondurile Arhiepiscopiei Dunării de Jos - sunt asigurate cu personal restrâns: trei medici cu jumătate de normă, doi asistenţi şi o persoană de întreţinere.

„Tratăm, în general, oameni care nu mai au nicio sursă de venit şi care, cu sau fără recomandarea parohiei, se adresează cabinetului nostru”, ne lămureşte părintele Ionel Rotaru.

Policlinica este situată pe strada Basarabiei nr. 109. Programul cu publicul este zilnic, de la ora 8,00 la 14,00. Recoltarea probelor de laborator se face, de asemenea, zilnic, între 8,00 şi 10,30.

Citit 1793 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Noiembrie 2013 14:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.