Sfinţită în 1894, Biserica din Bădălan este ameninţată de pânza freatică

Sfinţită în 1894, Biserica din Bădălan este ameninţată de pânza freatică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Biserica „Sfântul Dimitrie” din cartierul Bădălan a schimbat - în ultimii şase ani - configuraţia vechiului cartier gălăţean, zonă pustiită după 1986, când fostele autorităţi au declanşat „marea sistematizare”. Atunci, casele oamenilor au fost dărâmate, iar oamenii strămutaţi în cartierul „Aviaţie”. După acest episod de tristă amintire, în Valea Oraşului, doar Biserica Izvorâtorului de Mir a rămas pe verticală. Din 1986 a stat în tăcere până în 2007, când rugăciunea a fost reluată.

Actuala biserică din Bădălan a fost sfinţită la 13 noiembrie 1894. Este a treia biserică din Galaţi închinată Sfântului Dimitrie şi considerată (potrivit studiului părintelui Eugen Drăgoi) "continuatoarea ctitoriei lui Vasile Lupu", ridicată la începutul veacului al XVII-lea.

În 2007, din binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos, părintele paroh Costică Cimpoieşu a reluat rugăciunea în vechea parohie gălăţeană. Nu înainte ca slujitorul şi câţiva creştini să scoată din biserică tonele de gunoi de pe urma porcilor crescuţi de un gălăţean în sfântul locaş! Încet-încet au fost refăcute zidurile, gardul, curtea, o casă praznicală. A fost ridicată o Troiţă. Anul acesta, principala preocupare a părintelui Costică Cimpoieşu şi a creştinilor de aici a vizat restaurarea vechii şi noii biserici. În această toamnă, biserica şi-a recăpătat înfăţişarea de Casă a Domnului. Însă rănile vechi nu sunt vindecate pe deplin, fiindcă biserica este aşezată la câţiva zeci de metri de malul Dunării, pânza freatică fiind la 1,50 metri sub zidul edificiului. „În 2013, am primit 30.000 de lei de la Primăria Galaţi, bani cu care am pus pardoseala pentru a mai opri infiltraţiile apei în zidul bisericii. Cum însă nu are subzidire, e greu de crezut că această soluţie este durabilă. S-a făcut un studiu pentru realizarea subzidirii şi ar fi nevoie de fonduri considerabile, pe care nu le avem”, ne-a spus părintele Costică Cimpoieşu.

Din grija Înalt Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos, în acest an au mai fost alocaţi 110.000 lei, de la Ministerul Culturii şi Cultelor, sumă cu care a fost reconstituit la interior zidul, care stătea să se prăbuşească. Pereţii sunt pregătiţi pentru pictură, dar cum pânza freatică este destul de ridicată, nu se poate începe această lucrare până la remedierea problemei, altfel pictura ar putea fi compromisă.

Citit 2883 ori Ultima modificare Joi, 07 Noiembrie 2013 17:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.