O tânără din Galaţi, concediată pentru că e însărcinată. Una e legea, alta e practica patronilor
Foto: Foto: B. Codrescu

O tânără din Galaţi, concediată pentru că e însărcinată. Una e legea, alta e practica patronilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Şi-a anunţat şefii că va avea un copil, dar în loc de felicitări i s-a arătat uşa


O tânără de 26 de ani, angajată la o firmă din Galaţi, a făcut plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi pentru că şefii au dat-o afară, când au aflat că e însărcinată. Viitoarea mămică a înregistrat audio ultima discuţie de la firmă şi ne-a pus-o la dispoziţie. Culmea, deşi chiar patronii au pus-o să semneze, în prima zi de muncă, o demisie în alb, tot ei îi aruncă în faţă femeii că a făcut „o măgărie”!

Contractul şi demisia, semnate în aceeaşi zi

În luna aprilie, Luminiţa Dudu a fost angajată ca vânzătoare la S.C. Reno SRL. Aceasta mărturiseşte că a vrut să fie corectă şi, săptămâna trecută, şi-a anunţat patronii că este însărcinată. Doar verbal, pentru că nu a mai apucat să îi anunţe şi oficial de starea de graviditate (aşa cum prevede legislaţia), prin adeverinţa eliberată de la medic. Femeia povesteşte că şefii ei au luat pur şi simplu foc când au auzit vestea. Luni, când a venit la muncă, i s-a spus fără ocolişuri că nu mai lucrează la ei.

Luminiţa Dudu recunoaşte însă că, în ziua în care a semnat contractul de muncă la această firmă, a mai semnat ceva. Tot patronii au pus-o să completeze şi o cerere de demisie în alb (cu semnătură, dar fără dată). Săptămâna aceasta i s-a arătat chiar această hârtie. „Am completat-o, pentru că mi s-a spus că, dacă sunt corectă, nu am de ce să mă tem. Eu am fost corectă şi mi-am anunţat şefii că voi avea un copil, chiar dacă sarcina nu avea decât cinci săptămâni. Dar corectitudinea lor unde e?”, întreabă viitoarea mămică, pusă în situaţia paradoxală de a fi dată afară cu acte în regulă, pe baza cererii de demisie semnată benevol. Conform spuselor femeii, o astfel de demisie în alb a fost completată de toţi ceilalţi colegi ai săi, tot la angajare.

„Vrei concediu de odihnă şi prenatal, nu ţi-ar fi puţin ruşine!”

Femeii i-au fost plătiţi integral banii pe perioada lucrată, însă, la ultima discuţie cu patroana, e pusă la zid pentru „măgăria” pe care a făcut-o firmei. Fosta angajată este jignită în ultimul hal pentru că a îndrăznit să rămână însărcinată, doar după câteva luni de muncă. „Nu e nesimţire, ci măgărie din partea ta să faci aşa ceva! Când ai venit aici te-am angajat fără nicio problemă, iar tu ţi-ai făcut socotelile de acasă. Mai omenie ca aici crezi că găseai undeva? Măcar să lucrezi un an de zile! Vrei concediu de odihnă şi prenatal, nu ţi-ar fi puţin ruşine, aşa, măi fetiţo? O măgărie ca asta? Îţi este sau nu îţi este ruşine?”, sunt chiar cuvintele patroanei, rostite pe un ton batjocoritor, aşa cum arată înregistrarea adusă la redacţie de Luminiţa Dudu. În această discuţie, şefa nu răspunde la întrebările fostei angajate legate de demisia în alb, dar nici nu neagă existenţa acestei hârtii. Patroana îi aminteşte la tot pasul că „nu a fost corectă”, deşi chiar demisia în alb este, fără îndoială, o practică nelegală de constrângere a angajatului.

Patroana nu a vrut să comenteze

Atitudinea patroanei pare cu atât mai ciudată cu cât Luminiţa Dudu spune că nu a fost un angajat-problemă. Mai mult de atât, firma îşi recuperează de la stat suma plătită pentru concediul pre şi post natal, iar indemnizaţia pentru creşterea copilului este suportată de stat, nu de angajator. Contactată telefonic, doamna Fănica Lacrimă, patroana, a stat de vorbă iniţial cu noi, după care s-a răzgândit şi ne-a declarat că nu vrea să mai comenteze în niciun fel situaţia.

Sesizare inedită la ITM

Pentru inspectorii de muncă plângerea fostei angajate este inedită, deoarece nu au mai înregistrat sesizări din partea viitoarelor mămici din Galaţi, cu atât mai puţin când la mijloc este vorba şi despre o demisie semnată în alb. Ei au obligaţia să ancheteze situaţia, iar concluziile vor fi transmise petentului. Gravidele sunt protejate de Codul muncii, având dreptul de a lucra cât starea de sănătate le permite. Pe toată durata concediului de creşterea copilului postul rămâne al titularului, iar firma poate angaja în loc o altă persoană, cu contract pe perioadă determinată.

Citit 13155 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Noiembrie 2013 20:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.