ALERTĂ MEDICALĂ! În farmacii, medicamente pentru hepatită falsificate

ALERTĂ MEDICALĂ! În farmacii, medicamente pentru hepatită falsificate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Sănătăţii (MS) recomandă pacienţilor care au cumpărat în ultimele două săptămâni din farmacii sau de pe internet produsul Pegasys 180 μg/0,5 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută să se adreseze imediat medicului curant în vederea stabilirii stabilirii unui tratament adecvat. Atenţionarea vine în urma anchetei demarate după ce în trei farmacii din ţară au fost găsite zeci de cutii cu seringi Pegasys contrafăcute. Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a informat specialiştii din domeniu, doctori şi farmacişti, referitor la apariţia produsului contrafăcut şi, concomitent, s-a decis retragerea tuturor loturilor suspecte de pe piaţa farmaceutică.

Ancheta mixtă desfăşurată de autorităţile sanitare, Poliţia Română şi Direcţia de Investigare a Fraudelor a fost începută după ce în trei farmacii din ţară au fost găsite seringi cu ser contra hepatitei B şi C contrafăcute. Seringile au fost găsite în două farmacii din Piteşti şi în una din judeţul Ialomiţa. "Este vorba despre medicamentul Pegasys. Au fost găsite zeci de cutii cu seringi care sunt falsuri grosolane. Serul este apă cu glucoză, în locul soluţiei cu substanţa activă peginterferon alfa-2a, iar seringile sunt din plastic şi au pistoane de culoare albă, deşi produsele originale sunt din sticlă şi au pistoane de culoare roşie. În plus, capacul protector al acului este de culoare neagră, în timp ce, la medicamentul original, este gri", spun surse ANM.

Până ieri după-amiază, în Galaţi nu fusese semnalat niciun astfel de caz. "Hepatita C are o rată de supravieţuire pe o durată de cinci ani mai mică decât infecţia cu HIV, spre exemplu. Dacă virusul este activ, întreruperea tratamentului poate fi fatală. Iar aceste falsuri duc la o întrerupere a tratamentului. O grijă specială trebuie să aibă cei care îşi cumpără medicamentele de pe internet, unde este estimat că până la 70 la sută dintre produsele farmaceutice sunt contrafăcute", a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, doctorul Valentin Boldea.

Citit 32347 ori Ultima modificare Joi, 07 Noiembrie 2013 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.