Soluţii accesibile împotriva crizelor de fiere

Soluţii accesibile împotriva crizelor de fiere
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

* Abuzul de alimente grase, mâncărurile condimentate, alcoolul în exces, oboseala şi stresul sunt principalii "responsabili" pentru apariţia crizelor de fiere * Chiar dacă supărător, acest disconfort poate fi tratat prin câteva soluţii aflate la îndemâna fiecăruia


Cel mai adesea, crizele de fiere, numite în termeni medicali şi dischinezii biliare, se manifestă printr-o durere înţepătoare apărută în partea dreaptă a abdomenului, exact sub coastă. Starea de disconfort resimţită astfel este deseori însoţită de greaţă, dureri de cap şi vărsături. Aceste manifestări apar de cele mai multe ori după mesele copioase udate şi cu alcool. "Crizele de fiere afectează cu preponderenţă femeile. Raportul este de şapte femei la un bărbat. De cele mai multe ori, această afecţiune este una funcţională (boală care perturbă buna funcţionare a unui organ - n.r.). Ea poate fi descoperită la o simplă radiografie funcţională", explică doctorul Dan Botezatu, medic primar gastroenterolog, şeful secţiei Gastroenterologie din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi.

Cum împiedici fierea să devină leneşă

Cea mai importantă condiţie pentru prevenirea dischineziei biliare constă în grija acordată alimentaţiei. Pentru că sunt mai greu de digerat, tocăturile, grăsimile, prăjelile, sosurile, preparatele pe bază de ouă, smântâna, margarina, untul sau uleiul, alcoolul, torturile cu creme grase, frişca, ciocolata, alunele, nucile, migdalele, cafeaua şi băuturile carbogazoase pot duce la apariţia unei crize de fiere. Dacă nu te poţi abţine chiar de tot, încearcă cel puţin să nu combini aceste alimente. Prânzurile regulate şi o odihnă de jumătate de oră după mese contribuie şi ele la prevenirea unor astfel de probleme.

Tratament de casă

Bolnavii cu bila leneşă sunt sfătuiţi ca, după o masă mai bogată în grăsimi sau în timpul perioadelor mai stresante, să ia pastile care stimulează evacuarea bilei în intestin (Colebil, Fiobilin sau Hepatobil). Dacă totuşi criza a pornit, sunt recomandate şi medicamentele antispastice, de exemplu No Spa, Scobutil şi Piafen, care reduc contractilitatea veziculei biliare.

Soluţii naturiste

Dacă nu eşti adeptul medicamentelor sau vrei pur şi simplu să încerci şi altceva, o soluţie ar fi ceaiul de sunătoare. Această infuzie stimulează activitatea biliară şi previne calculii biliari. Prepari infuzia de sunătoare dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită. Laşi cana acoperită timp de 10 minute, după care strecori şi bei 2-3 căni pe zi de infuzie, timp de două-trei săptămâni. Efecte similare în problemele cu fierea au şi preparatele din ţintaură, care diminuează simptomele şi îmbunătăţesc digestia. Tinctura o prepari din 20 de grame plantă pe care o laşi la macerat timp de opt zile în 100 ml de alcool. Ia câte 30 de picături de tinctură în puţină apă îndulcită până la reducere simptomelor.

Mai poţi încerca şi: infuzia din frunze de anghinare (o lingură de frunze la jumătate de litru de apă, cantitate care se bea pe parcursul zilei) şi pulberea de coajă de cruşin (câte un vârf de cuţit de 2-3 ori pe zi), care se ia până la dispariţia simptomelor.

Când trebuie să mergi la medic

"Vizita la medicul de familie devine necesară în momentul în care dischineziile biliare se complică cu febră, cu apariţia icterului (afecţiune caracterizată prin coloraţia galbenă a pielii şi a mucoaselor bolnavului, provocată de impregnarea acestora cu pigmenţi biliari; gălbinare - n.r.), cu dureri care se extind înspre partea superioară a abdomenului şi cu urină închisă la culoare. Medicul de familie va stabili, în urma consultului, dacă e nevoie sau nu de trimitere a pacientului către medicul gastroenterolog", adaugă dr. Botezatu.

Ce este fierea

Fierea sau bila este localizată în partea dreaptă a abdomenului, sub ficat. Organul are forma unui săculeţ în formă de pară, iar rolul lui este de a depozita şi de a elibera bila. Intervenţiile chirurgicale de scoatere a fierii sunt destul de rare, potrivit sursei citate.

Citit 391149 ori Ultima modificare Luni, 18 Noiembrie 2013 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.