Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
5 comentarii

* Pentru a putea fi evaluate în vederea acreditării, instituţiile sanitare cu paturi din judeţul Galaţi sunt nevoite să plătească peste 1.100.000 de lei către Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor * Spitalele care rămân neacreditate nu vor mai primi bani de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate


Iaşiul a găzduit la sfârşitul săptămânii trecute o conferinţă regională a Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) pe tema strategiilor necesare pentru programul de acreditare a spitalelor. Galaţiul a fost reprezentat la întâlnire de managerul Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Andrei", dr. Mihaela Debita, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, dr. Nicolae Bacalbaşa, şi directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.
CoNAS a întocmit o listă cu 90 de standarde, pe baza cărora va fi evaluat fiecare spital. În funcţie de numărul de indicatori de acreditare îndepliniţi, comisia va încadra fiecare instituţie sanitară pe un anumit nivel. Dacă sunt îndeplinite peste 85 la sută dintre standarde, spitalul este de încredere ridicată şi primeşte acreditare. Între 75 şi 84,9 la sută este de încredere ridicată, dar neacreditat, între 45 şi 74,9 la sută este de încredere medie, iar sub 45 la sută grad de acoperire al indicatorilor nu poate fi acreditat. Se preconizează faptul că din 2016, în funcţie de gradul de acreditare obţinut, vor fi stabilite şi sumele alocate de către CNAS fiecărui spital.
"Taxa pe care trebuie să o plătească spitalele depăşeşte 400 de lei pentru fiecare pat. Pentru că managerii s-au plâns de faptul că această sumă este mult prea mare pentru veniturile spitalelor, CoNAS a stabilit că banii pot fi plătiţi şi eşalonat", a spus dr. Boldea.
Din ultimul raport al Ministerului Sănătăţii pentru judeţul Galaţi, reiese faptul că, la sfârşitul anului 2012, în cele opt spitale gălăţene existau 2.652 de paturi. Înmulţind cu peste 400 de lei de pat, reiese peste 1,1 milioane de lei, sumă care cu siguranţă ar fi putut fi cheltuită cu un beneficiu mult mai mare pentru pacienţi.
Până în prezent, doar Spitalul Orăşenesc din Târgu Bujor a primit vizita CoNAS, aşteptând acum rezultatul evaluării. Urmează ca, până la sfârşitul anului, să fie evaluat şi Spitalul de Psihiatrie Galaţi, rândul celorlalte şase spitale venind în 2014. Acreditarea CoNAS se referă la siguranţa procedurilor medicale realizate, drepturile pacienţilor şi aspectele administrative.

Citit 2075 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Noiembrie 2013 23:12

5 comentarii

 • postat de Corcodel de la jorasti Sâmbătă, 23 Noiembrie 2013 20:53 82.145.211.*** Link la comentariu
  0
  0

  Este o suma apropiata cu cea pe care a furat-o boldea de la D.S.P.Galati.Doar ca dosarul lui se pare ca a fost uitat de procurorii care l-au luat cu mascatii de acasa.Rusine.

  Raportează
 • postat de salariat spital Vineri, 22 Noiembrie 2013 09:12 89.122.190.*** Link la comentariu
  0
  0

  #http://www.spitaltgbujor.ro/docs/conas.pdf

  Raportează
 • postat de salariat spital Vineri, 22 Noiembrie 2013 09:07 89.122.190.*** Link la comentariu
  0
  1

  Stimate domnule jurnalist Remus BASALIC
  Va fac cunoscut faptul ca Spitalul Tg. Bujor a fost evaluat si ARE CERTIFICAT DE ACREDITARE CONAS NIVEL DE INCREDERE RIDICATA, si nicidecum abia se afla in evaluare. De mai bine de jumatate de an .... Este pacat ca ati oferit o informatie incorecta cetatenilor, dar mai ales colectivului din spital, care a facut eforturi enorme pentru aceasta mare realizare. Accesati acest link sa va convingeti ca exista UN SINGUR spital in judetul Galati care ESTE ACREDITAT, si anume SPITALUL DIN TG. BUJOR - http://www.spitaltgbujor.ro/docs/conas.pdf

  Raportează
 • postat de Comparativ Vineri, 22 Noiembrie 2013 07:07 89.137.139.*** Link la comentariu
  0
  0

  Chestia asta cu taxa mai mare de 400 lei/pat are şi alt efect: reducerea nr. de paturi în spitale. Este mai bine şi mai "uman" să mori în sânul familiei decât să te vindeci în spital. Acreditarea reală o face populaţia prin încrederea pe care o are în medici şi în eficienţa serviciilor pe care le oferă spitalul. Mai ştim şi un alt domeniu prioritar în care se cheltuie sume imense pentru evaluări şi acreditări dar se cheltuie sume infime pentru dotări şi pentru salariile personalului.

  Raportează
 • postat de morti mati boldea Joi, 21 Noiembrie 2013 12:39 92.80.175.*** Link la comentariu
  0
  0

  bai animalulee ,hotule poponarule

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.