Prevedere legală controversată/ Cât costă acreditarea spitalelor gălăţene

Prevedere legală controversată/ Cât costă acreditarea spitalelor gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru a putea fi evaluate în vederea acreditării, instituţiile sanitare cu paturi din judeţul Galaţi sunt nevoite să plătească peste 1.100.000 de lei către Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor * Spitalele care rămân neacreditate nu vor mai primi bani de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate


Iaşiul a găzduit la sfârşitul săptămânii trecute o conferinţă regională a Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) pe tema strategiilor necesare pentru programul de acreditare a spitalelor. Galaţiul a fost reprezentat la întâlnire de managerul Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Andrei", dr. Mihaela Debita, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, dr. Nicolae Bacalbaşa, şi directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

CoNAS a întocmit o listă cu 90 de standarde, pe baza cărora va fi evaluat fiecare spital. În funcţie de numărul de indicatori de acreditare îndepliniţi, comisia va încadra fiecare instituţie sanitară pe un anumit nivel. Dacă sunt îndeplinite peste 85 la sută dintre standarde, spitalul este de încredere ridicată şi primeşte acreditare. Între 75 şi 84,9 la sută este de încredere ridicată, dar neacreditat, între 45 şi 74,9 la sută este de încredere medie, iar sub 45 la sută grad de acoperire al indicatorilor nu poate fi acreditat. Se preconizează faptul că din 2016, în funcţie de gradul de acreditare obţinut, vor fi stabilite şi sumele alocate de către CNAS fiecărui spital.

"Taxa pe care trebuie să o plătească spitalele depăşeşte 400 de lei pentru fiecare pat. Pentru că managerii s-au plâns de faptul că această sumă este mult prea mare pentru veniturile spitalelor, CoNAS a stabilit că banii pot fi plătiţi şi eşalonat", a spus dr. Boldea.

Din ultimul raport al Ministerului Sănătăţii pentru judeţul Galaţi, reiese faptul că, la sfârşitul anului 2012, în cele opt spitale gălăţene existau 2.652 de paturi. Înmulţind cu peste 400 de lei de pat, reiese peste 1,1 milioane de lei, sumă care cu siguranţă ar fi putut fi cheltuită cu un beneficiu mult mai mare pentru pacienţi.

Până în prezent, doar Spitalul Orăşenesc din Târgu Bujor a primit vizita CoNAS, aşteptând acum rezultatul evaluării. Urmează ca, până la sfârşitul anului, să fie evaluat şi Spitalul de Psihiatrie Galaţi, rândul celorlalte şase spitale venind în 2014. Acreditarea CoNAS se referă la siguranţa procedurilor medicale realizate, drepturile pacienţilor şi aspectele administrative.

Citit 2233 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Noiembrie 2013 23:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.